Bu senenin "Üç Aylar"ı da başladı...

A -
A +
Halkımız arasında "Üç Aylar" diye anılan "Recebü'l-ferd", "Şa'bânü'l-muazzam" ve "Ramazânü'l-mübârek" aylarının, İslâm dîninde özel yerleri vardır.
                                                      
Mübârek "üç aylar"ın birincisi, her ümmetin saygı gösterdiği, içerisinde muhârebe etmenin günâh olduğu, Âdem aleyhisselâmdan beri kıymetli bir ay olan ve "mu'azzam, muhterem, kıymetli" demek olan "Recebü'l-ferd" ayı, bu sene, 20 Nisan 2015 [01 Receb 1436] Pazartesi günü başlamıştır.
Halkımız arasında "Üç Aylar" diye anılan "Recebü'l-ferd", "Şa'bânü'l-muazzam" ve "Ramazânü'l-mübârek" aylarının, İslâm dîninde özel yerleri vardır.
İslâm âlimlerinin kitaplarında, içerisinde mübârek "Regâib" ve "Mi'râc" kandillerini barındıran ve Âdem aleyhisselâmdan beri kıymetli, hürmet edilen bir ay olan "Recebü'l-ferd" ayının afv ve mağfirete, bu ayı takip eden "Şa'bânü'l-muazzam" ayının şefâate, "Ramazanü'l-mübârek" ayının da sevapların kat kat verilmesine mahsûs aylar olduğu bildirilmiştir.
Yine Recep ayının tevbe, hürmet ve ibâdet ayı; Şa'bân ayının muhabbet ve hizmet ayı, Ramazân ayının ise yakınlık ve nimet ayı olduğu ifâde edilmiştir.
Sevgili Peygamberimiz, Receb-i şerîf ayının başında, "Ey Allah'ım! Receb ve Şa'bân aylarında bize bereketler ihsân eyle, [bu ayları bizlere bereketli kıl] ve bizi Ramazân ayına da ulaştır" meâlinde duâ buyururlardı. [Cenâb-ı Hakk'tan, bu aylarda, bizlere de bereketler lutfetmesini ve ayların sultânı olan "Ramazânü'l-mübârek" ayına da ulaştırmasını hâlisâne diliyoruz.]
Receb ayı, 4 harâm [yani dört kıymetli, hürmete lâyık] aydan biridir. Bir âyet-i kerîme meâli şöyledir: "Allah'ın, gökleri ve yeri yarattığı günden beri, ayların sayısı on ikidir. Bunlardan dördü, harâm [hürmetli] olan aylardır..." [Tevbe, 36]
Sevgili Peygamberimiz de, bazı hadîs-i şerîflerinde buyurmuşlardır ki:
"Harâm aylar: Muharrem, Receb, Zilka'de ve Zilhicce aylarıdır." [İbn-i Cerîr]
"Allahü teâlâ, Receb ayında oruç tutanları mağfiret eder." [Gunyetü't-tâlibîn]
"Cennette öyle köşkler vardır ki, onlara ancak Receb ayında oruç tutanlar kavuşurlar/girerler." [Deylemî]
Yine diğer bir hadîs-i şerîfte buyurulmuştur ki:
"Allahü teâlâ, Receb ayında hasenâtı kat kat eder. Bu ayda bir gün oruç tutan, bir yıl oruç tutmuş gibi sevâba kavuşur. 7 gün oruç tutana, Cehennemin 7 kapısı kapanır. 8 gün oruç tutana Cennetin 8 kapısı açılır. 10 gün tutana, Allahü teâlâ istediğini verir. 15 gün oruç tutana, bir münâdî, 'Geçmiş günâhların afv oldu' der.  Allahü teâlâ, Nûh aleyhisselâma Receb ayında gemiye binmesini emretti. O da, Receb ayını oruçlu geçirip oradakilere de oruç tutmalarını emretti." [Taberânî]
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.