Bugün mübarek Aşûre günüdür

A -
A +
Öteden beri Kureyş kavmi de, Resûlullah Efendimiz de, Aşûre günü oruç tutarlardı. Peygamber Efendimiz, Medîne-i münevvereye gelince de, yine o gün oruç tuttu ve tutulmasını da emretti.

Muharrem ayının onuncu günü yani bugün [23 Ekim 2015-10 Muharrem  1437 Cuma] Aşûre günüdür. Bu ayın en kıymetli gecesi de Aşûre gecesidir [yani dünkü gece idi.]
Allahü teâlâ, birçok duâları, Aşûre günü kabul etmiştir. Hazret-i Âdem'in tevbesinin kabul olması, Hazret-i Nûh'un tûfandan kurtulması, Hazret-i Yûnus'un balığın karnından çıkması, Hazret-i İbrâhîm'in ateşte yanmaması, Hazret-i İdrîs'in canlı olarak göğe çıkarılması, Hazret-i Yakûb'un, oğlu Hazret-i Yûsuf'a kavuşması, Hazret-i Yûsuf'un kuyudan çıkması, Hazret-i Eyyûb'ün hastalıktan kurtulması, Hazret-i Mûsâ'nın Kızıldeniz'i geçmesi, Hazret-i Îsâ'nın doğumu ve ölümden kurtulup, diri olarak göğe çıkarılması Aşûre gününde oldu.
Öteden beri Kureyş kavmi de, Resûlullah Efendimiz de, Aşûre günü oruç tutarlardı. Peygamber Efendimiz, Medîne-i münevvereye gelince de, yine o gün oruç tuttu ve tutulmasını da emretti. (Buhârî, Müslim, Ebû Dâvûd, Tirmizî)
Medîne'de Aşûre günü oruç tutan Peygamber Efendimiz, Yahûdîlerin de oruç tuttuklarını gördü. Onlara, "Niye oruç tutuyorsunuz?" diye sordu. Onlar da, "Allah'ın, İsrâîloğullarını, düşmânlarından kurtardığı bir gündür, (Hazret-i) Mûsâ, bu günde oruç tuttuğu için" dediler.
Resûlullah Efendimiz de, Müslümânların bugün oruç tutmalarının sebebini anlatmak için, "Ben, Mûsâ aleyhisselâma sizden evlâyım, daha lâyıkım" buyurdu. (Buhârî, Müslim, Ebû Dâvûd)
Hadîs-i şerîfte buyuruldu ki: "Aşûre günü, Nûh aleyhisselâmın gemisi, Cûdî dağına indirildi. O gün, Nûh ve yanındakiler, Allahü teâlâya şükür için oruçlu idiler. Hayvânlar da hiç bir şey yememişlerdi. Allahü teâlâ, denizi, Benî İsrâîl için, Aşûre günü yardı. Yine Aşûre gününde, Allahü teâlâ, Âdem aleyhisselâmın ve Yûnus aleyhisselâmın kavminin tevbesini kabûl etti. İbrâhîm aleyhisselâm da o gün doğdu." [Taberânî]
Aşûre Gününde yapılacak işler: 1- Gusletmelidir. 2- Aşûre günü oruç tutmak sünnettir. [Yalnız Aşûre günü oruç tutmak mekrûhtur. Bir gün öncesi veya bir gün sonrası ile tutmalıdır.] 3- Sıla-i rahim yapmalıdır. Yani akrabâyı ziyâret edip, hediyelerle veya çeşitli yardımlarla gönüllerini almalıdır. 4- İlim öğrenmelidir. Bu gece ilim olarak, Ehl-i Sünnete uygun ilmihâl kitaplarını okumalıdır. Ayrıca Kur'ân-ı kerîm okumalı, kazâsı olan kazâ namazı kılmalıdır. 5- Sadaka vermek sünnettir, ibâdettir. Aşûrenin bugüne mahsûs bir ibâdet olmadığını bilerek, bugün aşûre veya başka tatlı yapmak ve konu-komşuya dağıtmak günâh olmaz, sevap olur. Bu inceliği iyi anlamalıdır. 6- Çok selâm vermelidir. 7- Çoluk-çocuğunu sevindirmelidir.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.