''Bugün şüphesiz mükâfât günüdür''

A -
A +
Müslümânlar bayram günlerine ayrı bir önem verirler... Bayram öncesi, yiyecek, giyecek ve temizlik gibi hâzırlıklar yapılır. Bayram günlerinde herkes, temiz giyinir. Çocuklara yeni elbiseler alınır. Yetîmler sevindirilir...

Peygamber Efendimiz (sallallahü aleyhi ve sellem), Medîne-i münevvere'ye hicret edince, Medînelilerin câhiliye âdetlerinden kalma bayramları kutladıklarını gördüğünde; "Allahü teâlâ, size onlardan (daha) hayırlı iki bayram (Ramazân ve Kurbân Bayramlarını) ihsân etti" buyurarak Müslümânlara, bayramların sevinç ve neş'e günleri olduğunu bildirmiştir.

Dünkü makâlemizde bahsettiğimiz mükâfâtları bilen bir Müslümân nasıl sevinmez ve bayram etmez ki? Bayram günleri sevinmek, neş'elenmek gerekir. Tabîî ki Ramazân gittiği için değil, Ramazân ayında tuttuğumuz oruçlar sebebiyle günâhlarımız affolduğu için, büyük sevâp ve ni'mete kavuştuğumuz için bayram yapacağız.

Hazret-i Ali Efendimiz (radıyallahü anh), bir kalabalığı eğlence içinde görüp, böyle eğlenip neş'elenmelerinin sebebini sorduğunda, onlar: "Bugün bayramımızdır" dediler. Bunun üzerine Hazret-i Ali de; "Günâh işlemediğimiz günler de, bizim bayramımızdır" buyurdu.

Yine Müslümân, rûhunu teslîm edeceği zaman rahmet meleklerini, Cennet'teki ni'metleri görüp onları görmenin zevkiyle gülerek cân verince, bu vaktin de Müslümânın bayramı olduğu bildirilmiştir.

Ayrıca İslâm büyükleri, bir Müslümânın, Allahü teâlânın emirlerine uyup, yasaklarından sakınarak, günâh işlemeden, harâm lokma yemeden geçirdiği günleri de bayram kabûl etmişlerdir. Cennete girildiğinde ise en büyük bayramdır.

Sevgili Peygamberimiz buyurmuştur ki: "Ramazan Bayramı günü melekler yolların kenârında durarak bayram namazına gidenlere şu müjdeyi verirler:

-Ey mü'minler topluluğu! Size mükâfâtlar, hayırlar ve bol bol ni'metler verecek olan Kerem ve İhsân sahibi Rabbinizden isteyiniz. Zîrâ O, size geceleri ihyâ etmenizi emretti, siz yaptınız. O size gündüz oruç tutmanızı emretti, siz de tuttunuz. O size Rabbinize itâat etmenizi emretti, siz de itâat ettiniz. Öyle ise bahşîşinizi, mükâfâtınızı alınız. Namazdan sonra bir melek de şöyle nidâ eder:

-Biliniz ki ey mü'minler! Bugün şüphesiz mükâfât günüdür, günâhlardan kurtuluş günüdür ve ayıplardan temizlenme günüdür."

Tabîî ki, Müslümânlar bayram günlerine ayrı bir önem verirler... Bayram öncesi, yiyecek, giyecek ve temizlik gibi hâzırlıklar yapılır. Bayram günlerinde herkes, temiz giyinir. Çocuklara yeni elbiseler alınır. Fakîr, öksüz ve yetîmler sevindirilir. Bayram namazından sonra, kabirler ziyâret edilir; geçmişlerin, akrabâ ve dîn büyüklerinin rûhları için Kur'ân-ı kerîm okunur, duâ edilir, sadakalar verilir.

Bayram günlerinde; ana, baba, hoca, akraba, arkadaş ve komşu ziyâretleri yapılır. Sâlih olan akrabâyı ziyâret lâzımdır. Sâlih arkadaşları ziyâret de çok sevâptır.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.