Hac yolunda ölmek büyük nimettir...

A -
A +
Hacca giderken yolda veya mübârek topraklarda ölmekten korkmamalıdır; hatta bunu büyük bir ganîmet bilmelidir. Vinç devrilmesi neticesinde vefat edenler inşaallah şehîd olmuşlardır...

Ka'be-i Muazzama'nın etrafındaki "Mescid-i Harâm"ı genişletme çalışmalarında kullanılan 10'dan fazla vinçten en büyüğünün, fırtına sebebiyle, tavâf yapan müminlerin üzerine devrilmesi sebebiyle, bir kısmı bizim vatandaşlarımızdan olmak üzere 100'den fazla hâcı adayı vefât etti, 200'den fazla Müslümân kardeşimiz de yaralandı. Allahü teâlâ, vefât edenlere rahmet eylesin, yaralılara âcil şifâlar lutfetsin, keder-dîde âilelerine de sabırlar ihsân eylesin...
Bu vesîleyle, bugünkü makâlemizde, mezkûr hâcıların yakınları sevinsinler diye, hac yolunda ölmenin ne büyük bir nimet olduğuna dâir, ayrıca hac yapma konusunda müjde mesâbesinde olan bazı hadîs-i şerîfleri yazmak istiyorum...
Peygamber Efendimiz, hadîs-i şerîflerinde buyurmuşlardır ki: "Hacca giderken veya gelirken ölenin geçmiş günâhları affolur. O kimse, hesâba çekilmeden ve azâp görmeden Cennete girer." (İsfehânî)
"Hac veya umre niyetiyle evinden çıkıp yolda ölenin defterine, kıyâmete kadar, hac ve umre sevâbı yazılır. Mekke ve Medîne'de ölene, hesap sorulmaz, 'haydi Cennete gir' denir. Cihâd etmek üzere giderken, yolda ölene de, kıyâmete kadar cihâd etmiş gibi sevap yazılır." (Ebû Ya'lâ, Beyhakî)
Bu bakımdan, hacca giderken yolda veya mübârek topraklarda ölmekten korkmamalıdır; hatta bunu büyük bir ganîmet bilmelidir. İnşaallah şehîd olmuşlardır; çünkü tavâf esnâsında yıkıntı altında kalmışlardır.
Sevgili Peygamberimiz, diğer bazı hadîs-i şerîflerinde de şöyle buyurmuşlardır:
"Suyun kirleri temizlediği gibi, hac da günâhları yok eder." (Taberânî)
"Arafât'ta vakfeye durup da günâhlarının affedilmediğini zanneden, büyük günâha girmiş olur." (Hatîb Bağdâdî)
"Şeytân, Bedir günü hâriç, hiçbir zaman, Arefe gününkünden daha zelîl, daha hakîr ve daha öfkeli görülmemiştir. Çünkü şeytân, o gün inen İlâhî rahmeti ve Allâhü teâlânın, büyük günâhları affedişini görür." [İmâm Mâlik]
"Hacı, Allah yolundadır. Hac yolunda sarf ettiği mal için, bire yediyüz sevap kazanır." (Taberânî)
"Hacı, yakınlarından dört yüz kişiye şefâat eder." (Bezzâr)
"Bir hacı ile karşılaşınca, ona selâm verin, onunla müsâfeha edin, eve girmeden önce, kendiniz için duâ, istiğfâr etmesini isteyin; çünkü hâcı, mağfiret olunmuş kimsedir." (Taberânî)
"Hacılarla, gâzîlerle kucaklaşan, Peygamberlerle kucaklaşmış gibidir." (Şir'atü'l-islâm)
İbn-i Abbâs (radıyallâhü anhümâ) şöyle rivâyet etmiştir:
"Dünyada, Hacer-i Esved ile Makâm-ı İbrâhîm'den başka Cennet varlığı yoktur; zirâ onlar Cennet cevheridir. Eğer onlara müşrikler elleri ile dokunmasalardı, onlara dokunan dert sahiplerine, Allâhü teâlâ mutlakâ şifâ verirdi."
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.