Hazret-i Îsâ'nın ineceğin dâir çok mühim bir kitap

A -
A +
Îsâ aleyhisselâmın nüzûl edeceğine dâir hadîs-i şerîflerin yekûnu 101 [yüzbir] adet olmuştur. Bunları okumadan, bu konuda fikir serdeden kişilerin câhil olduğu ortadadır.

"İmâmu'l-asr", "el-Muhaddisü'l-kebîr" ve "eş-Şeyh" sıfatlarıyla anılan Muhammed Enver Şâh el-Keşmîrî el-Hindî [H. 1292 - 1352] "et-Tasrîh bimâ tevâtere fî Nüzûli'l-Mesîh" adıyla bir kitap yazıp konuyla ilgili mütevâtir hadîsleri bir araya toplamıştır. Onun talebesi, "allâme", "muhakkık-ı bâri", "şeyh" ve Pakistân Müftîsi Muhammed Şefî' bu eseri tertip etmiştir. Sûriyeli, uzun yıllar Riyâd Üniversitesinde hocalık yapmış, meşhûr hadîs âlimlerinden Üstâz Abdü'l-Fettâh Ebû Gudde ise, bu eseri tahkîk etmiş, naslarını [metinlerini] karşılaştırmış ve üzerine bazı ta'lîklarda bulunmuştur. Bu eser Halep, Pakistân, Beyrût ve Kâhire'de defalarca basılmıştır.
374 sayfa olan eserde, Kıyâmetin büyük alâmetlerinden çoğu şerh ve tavzîh edilmiş, hâssaten "Nüzûl-i Îsâ (aleyhisselâm)", "Deccâl, Ye'cûc ve Me'cûc, dâbbe ve dühânın çıkışları..." ele alınmıştır.
Bu kıymetli kitâbın hemen girişinde, Îsâ (aleyhisselâm)'ın nüzûlü hakkında, Allahü teâlânın kitâbından 4 âyet-i kerîmeye [Âl-i Imrân, 45-46; Nisâ, 157-159; Mâide, 110; Zuhruf, 57, 59 ve 61] yer verilmiş, bunların tefsîrleri de zikredilmiştir.
Bundan sonra, Abdü'l-Fettâh Ebû Gudde hocanın, Riyâd'da, 1399 senesinin Ramazân ayında, 3. tab' için  yazdığı 3 sayfalık "girizgâh"ına yer verilmiştir. Yine Üstâz Abdü'l-Fettâh'ın 5 sayfalık bir "mukaddime"si, bunu müteâkıben de aynı zâtın 1385'te Halep'te yazdığı 9 sayfalık bir "Takdime"si yer almıştır. Burada, kitâbın te'lîf sebebi, kitap üzerinde yapılan çalışma ve kitâbın önemi üzerinde durulmuş, kısaca Kıyâmet alâmetleri hakkında da birkaç kelime yazılmıştır. Bu mukaddime kısmında muhakkık Abdü'l-Fettâh Ebû Gudde, kıyâmet alâmetlerine dâir 5 mühim hadîs-i şerîf zikretmiştir: Bunların 2'si Enes bin Mâlik (radıyallahü anh), 2'si Ebû Hüreyre (radıyallahü anh), biri de Selâme bintü'l-Hürri'l-Fezâriyye'den (radıyallahü anhâ) mervîdir...
Bunlardan sonra da, 21 sayfa hâlinde Müellif  Keşmîrî'nin biyografisi ve eserleri verilmiştir. Müellifin talebesi Muhammed Şefî'in konuyla ilgili [35-87. Sayfalar arasındaki] açıklamalarından sonra, Îsâ aleyhisselâmın nüzûlüne dâir 75 hadîs-i şerîf [s. 91-278 arasında], râvîleri ve kaynaklarıyla birlikte zikredilmiştir. Sahâbe ve Tâbiîn âsârı olarak da 26 rivâyet zikredilmiş, böylece Îsâ aleyhisselâmın nüzûl edeceğine dâir hadîs-i şerîflerin yekûnu 101 [yüzbir] adet olmuştur. Bunları okumadan, bu konuda fikir serdeden kişilerin câhil olduğu ortadadır.
[İnşâallah yarın da, bu çok mühim olan konumuza devâm edelim.]
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.