Kâbe-i muazzama ve Mescid-i harâm

A -
A +
Kâbe-i muazzamaya bakmak sevaptır. İlk görüldüğünde yapılan duâlar kabul olunur. Mescid-i harâmda kılınan bir namaz, yüz bin namazdan efdaldir.

Peygamber Efendimizin doğduğu, kendisine Peygamberliğinin bildirildiği ve Peygamberliğinin 13 senesini geçirdiği, İslâmiyyette en kudsî şehir olan Mekke-i mükerremede bulunan "Kâbe-i Muazzama" ve etrâfındaki "Mescid-i Harâm", yeryüzünde kurulan ilk ve en önemli mabettir.
"Beytullah=Allah'ın Evi" diye adlandırılan, dünyada en kıymetli yer ve Müslümânların kıblegâhı olan bu kutsal binâ, günde en az beş vakit kendisine yöneldiğimiz bir mekândır. Ona "Allah'ın evi" denilmesi, şeref ve kıymetini bildirmek içindir.
Yeryüzünde, âlemlere bereket ve hidâyet kaynağı olarak insanlar için kurulan ilk binâdır. Nitekim âyet-i kerîmede: "Şüphesiz, insanlar için kurulan ilk ibâdet evi, elbette Mekke'de, âlemlere rahmet ve hidâyet kaynağı olarak kurulan Kâbe'dir" buyurulmuştur. (Âl-i İmrân, 96)
Sevgili Peygamberimiz (aleyhisselâm): "Bu Beyt, İslâm'ın direğidir. Kim bu Beyt'i ziyâret etmek maksadıyla hac ve umre yapmaya çıkar ve (bu yolda) ölürse, Allahü teâlâ, onu Cennet'ine koymayı, sağ kaldığı takdîrde ise, ganîmet ve mükâfâtla memleketine döndürmeyi taahhüd eder" buyurmuştur.
Kâbe-i Muazzamaya bakmak sevaptır. İlk görüldüğünde yapılan duâlar kabul olunur. Mescid-i Harâmda kılınan bir namaz, yüz bin namazdan efdaldir.
Kâbe-i Muazzamanın, ilk defa Hazret-i Âdem (aleyhisselâm) tarafından inşâ edildiği rivâyet edilmiştir. Hazret-i Âdem'den itibâren pek çok defa tamir edilmiş veya yeniden yapılmıştır. [Kâbenin etrâfında Osmânlılar tarafından yaptırılan üç sıra halindeki kubbelerin sayısı beşyüz olup, bunların altında dörtyüz altmışiki sütun (direk) vardır; bunlara "Osmanlı revâkları" denilmektedir.]
Yüce Allah, Hazret-i Âdem'i yeryüzüne indirdiği zaman, ona yeryüzünde, semâdaki "Beyt-i Ma'mûr"un izdüşümünde/simetriğinde bir 'Beyt' yapmasını, meleklerin Arş'ın etrâfında ibâdet ettikleri gibi, onun ve evlâdının da, Zâtına ibâdet etmelerini emretmiştir. İlk insan ve ilk Peygamber olan Hazret-i Âdem de, bazı rivâyetlere göre, meleklerin de yardımıyla Mekke'de, Beyt-i Ma'mûr'un altında Kâbe'nin temelini kazmıştır. İşte "Beyt"i ilk yapan, orada namaz kılıp tavâf eden Hazret-i Âdem'dir.
Kâbe-i şerîfe, daha sonra, Allah'ın emriyle, Hazret-i İbrâhîm ve oğlu Hazret-i İsmâîl (aleyhimes-selâm) tarafından yeniden yapılmıştır...
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.