Kıyâmet alâmetlerine dâir birkaç kelime...

A -
A +
"Beklenilen Mehdî, Hazret-i Fâtıma'nın soyundan olacaktır. Mekke'de zuhûr edecektir. O zaman, Müslümânlar Halîfesiz olacaktır; istemediği hâlde, kendisi zorla Halîfe yapılacaktır..."

Dünkü makâlemizde, Hazret-i Îsâ aleyhisselâmın inişine dâir çok önemli bir kitâbı tanıtmıştık. Bugün de, Hazret-i Mehdî ile ilgili bazı önemli kitapları zikredelim...
Onaltıncı yüzyılda yetişen büyük İslâm âlimlerinden Ahmed İbn-i Hacer-i Mekkî Heytemî'nin (v. 974/1566) "el-Kavlü'l-Muhtasar fî Alâmâti'l-Mehdî el-Muntazar", yine büyük âlimlerden İmâm Celâleddîn-i Suyûtî'nin (v. 911/1505) "Cüz'ün mine'l-Ehâdîs ve'l-Âsâri'l-vârideti fî Alâmâti'l-Mehdî" ve "el-Bürhân" kitapları ve İmâm-ı Şa'rânî'nin (v. 973/1565) "Muhtasaru Tezkireti'l-Kurtubî" kitâbında da, Mehdî'nin alâmetlerinden iki yüz kadarı bildirilmektedir. "el-Fütûhâtü'l-İslâmiyye"de de (c. 2, s. 297) deniliyor ki:
"Beklenilen Mehdî, Hazret-i Fâtıma'nın soyundan olacaktır. Mekke'de zuhûr edecektir. O zaman, Müslümânlar Halîfesiz olacaktır; istemediği hâlde, kendisi zorla Halîfe yapılacaktır. Zuhûr edeceği zaman, yaşı ve ömrü kesin belli değildir."
Allahü teâlâ, Hazret-i Mehdî'yi dilediği zaman yaratıp insanlara gönderir; İslâm dînine yardım için gönderilecektir. Hazret-i Mehdî'nin ismi Muhammed, babasının adı Abdullah olacaktır. Resûlullah Efendimizin soyundan, Hazret-i Fâtıma evlâdından âdil bir devlet reîsi ve zamanın halîfesi olup, mutlak müctehid derecesine yükselmiş ve velî olan mübârek bir zât olacaktır.
Burada hemen belirtelim ki, İslâm âlimlerinin kitaplarında şu hüküm vardır: "Mehdî'nin ve Deccâl'ın geleceğine inanmayan kâfir olur." Âhir zamanda dünyâya gelecek olan Hazret-i Mehdî'nin alâmetlerini de, Resûlullah Efendimiz muhtelif hadîs-i şerîflerinde bildirmiştir.
"Kıyâmetin ne zaman kopacağı kesin olarak bilinebilir mi?" diye bir suâl hâtıra gelecek olursa, hemen şunu ifâde edelim ki, "Kıyâmet"in ne zaman kopacağı bizlere bildirilmedi; "Onu ancak Allah bilir" (A'râf, 187; Ahzâb, 63) buyuruldu. Fakat Peygamber Efendimiz (sallallahü aleyhi ve sellem), "Kıyâmet"in birçok alâmetini bizlere haber verdi.
Hadîs-i şerîflerde, "Kıyâmet"in kopmasından önce, on büyük alâmetin çıkacağı bildirilmiştir.
Eshâb-ı kirâmdan bir cemâatın, kıyâmetten konuştuğu bir sırada, Peygamber Efendimiz buyurmuşlardır ki: "On büyük alâmet görülmedikçe kıyâmet kopmaz. Bunlar: Duhân (duman), Deccâl, Dâbbetül-arz, Ye'cûc ve Me'cûc [ve Mehdî'nin] çıkması; Îsâ aleyhisselâmın gökten inmesi; Güneş'in batıdan doğması; Doğuda, Batıda ve Arabistan'da yer batması, çökme olması; bunlardan sonra Yemen'den bir ateşin çıkıp, insanları bir araya getirmesidir. [Büyük zelzele(deprem)lerin olması.]"
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.