Mübarek Kadir gecesine dâir

A -
A +
Bilindiği üzere, bazı mekânlar emsâline göre daha mukaddes, bazı insanlar akrânına nisbetle daha muhterem oldukları gibi, bazı zamanlar da benzerlerine nazaran çok daha kudsî, mukaddes ve mübârektir. Nasıl ki, altın madeni demir, bakır, kömür gibi madenlerden çok daha üstün ise; yine yâkût taşı diğer normal taşlardan çok daha kıymetli ise, kezâ gül, çiçeklerin şâhı ise, Kadir gecesi de diğer normal gecelerden çok daha üstündür.
Kadir gecesi, Kur'ân-ı kerîmde medhedilen ve Ramazân-ı şerîf ayı içinde bulunan en kıymetli gecedir. Bazı âlimlere göre ise [çünkü Şâfiî âlimler, en kıymetli gece Mevlid gecesidir demektedirler] Mevlid gecesinden sonra en kıymetli gecedir. Kadir Gecesi, Muhammed aleyhisselâmın ümmetine mahsûs bir gecedir. Başka Peygamberlere ve ümmetlerine böyle bir gece verilmemiştir.
Kur'ân-ı kerîmin, Resûlullah Efendimize gelmeye başladığı ve ramazân ayı içinde olan "Kadir gecesi"nin fazîleti (üstünlüğü), bin aydan daha fazîletli [hayırlı, kıymetli] olduğu Kur'ân-ı kerîmde "Kadir sûresi"nde açıkça bildirilmiştir. Hadîs-i şerîfte de buyuruldu ki: "Allahü teâlâ indinde en kıymetli gece, Kadir gecesidir."
"Bereketli, hayırlı, faydası bol, feyizli" demek olan "mübârek" sıfatıyle sıfatlanan ve İslâm dîninin kıymet verdiği on geceden [hicrî-kamerî sene içerisindeki yerlerine göre, 1 Muharrem, 10 Muharrem (Aşûre gecesi), Mevlid, Regâib, Mi'râc, Berât, Kadir, Ramazân Bayramı, Arefe ve Kurbân Bayramı gecelerinden] biri de Kadir gecesidir.
Sevgili Peygamberimiz buyurmuştur ki:
"İnanarak ve sevâbını Allah'tan umarak, Kadir gecesini ihyâ edenin geçmiş günâhları affolur." [Buhârî, Müslim]
Allahü teâlâ, kullarına çok merhamet/şefkat ettiği, acıdığı için bazı gecelere, günlere ve aylara kıymet vermiş, bu gece, gün ve aylardaki duâ, tevbe, namaz ve oruç gibi ibâdetleri kabûl edeceğini bildirmiştir. Aslında Cenâb-ı Hak, kullarının çok ibâdet yapmaları, duâ ve tevbe etmeleri için böyle gece, gün ve ayları birer sebep kılmıştır. O hâlde böyle gece, gün ve ayları birer ganîmet bilmeliyiz.
Hadîs-i şerîfte buyuruldu ki:
"Dört gecenin gündüzü de gecesi gibi fazîletlidir. Allah, o günlerde duâ edenin isteğini geri çevirmez, onları mağfiret eder ve onlar bu günlerde bol ihsâna nâil olurlar. Bunlar, Kadir gecesi, Arefe gecesi, Berât gecesi, Cuma gecesi ve günleri." [Deylemî]
[Kadir gecenizi şimdiden tebrîk ediyoruz.]
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.