Mübârek Şa'bân ayının fazîleti

A -
A +
Halkımız arasında "Üç Aylar" diye anılan "Recebü'l-ferd", "Şa'bânü'l-muazzam" ve "Ramazânü'l-mübârek" aylarının, İslâm dîninde özel yerleri vardır...
Üç ayların birincisi olan Receb, Allahü teâlânın ayı; ikincisi olan Şa'bân, Peygamber Efendimizin (sallallâhü aleyhi ve sellem)  ayı; Ramazân-ı şerîf de ümmet-i Muhammed'in ayı olarak bilinmektedir. Kezâ Receb ayının afv ve mağfirete, bu ayı ta'kîb eden Şa'bân ayının şefâate, Ramazan ayının da sevâpların kat kat verilmesine mahsûs aylar olduğu bildirilmiştir.
Yine Recep ayının tevbe, hürmet ve ibâdet ayı; Şa'bân ayının muhabbet ve hizmet ayı; üç ayların üçüncüsü ve bütün ayların da sultânı olan Ramazân ayının ise yakınlık ve ni'met ayı olduğu ifâde edilmiştir.
[Bu ayların her üçüne de hürmet etmelidir. Hürmet etmek ise, günâhlardan uzaklaşmakla ve ibâdetleri yapmakla olur. Hürmet edip, saygı gösteren, kat kat karşılığını görecektir. Fakat, bu mübârek zamanlarda, vadedilen sevaplara kavuşabilmek için, her şeyden önce i'tikâdı düzeltmek, Ehl-i Sünnet i'tikâdına sâhip olmak lâzımdır. Doğru ilmihâl bilgilerini öğrenmek ve yaşayışını bunlara uygun hâle getirmek gerekir. Ayrıca çok tevbe ve istiğfâr etmeli, kazâya kalmış namazlarını, oruçlarını, zekâtlarını, sadaka-i fıtırlarını, kurbânlarını hemen kazâ etmeye başlamalıdır. Bir an önce bu borçlardan kurtulmak için çalışmalıdır.]
Resûlullah Efendimizin "Ya Rabbî, Receb ve Şa'bânı bizler için mübârek kıl [bu aylarda bizlere bereket ihsân eyle] ve bizi Ramazâna da eriştir" şeklindeki duâsında adı geçen mübârek üç ayların ikincisi olan "Şa'bân-ı muazzam" ayı içerisinde, "Berât" kandili bulunmaktadır ki, onu dün gece idrâkle şereflendik.
Şa'bân ayı, Receb ile Ramazân aylarını birleştiren bir köprü gibidir. Târihte mü'minler, geçen günlerden ibret alırlar, bugünkü günü ganîmet bilirler, yarınki güne çıkıp çıkamayacaklarını bilemediklerinden, sıhhat ve âfiyet içerisinde hayırlı günlere kavuşmak için Cenâb-ı Hakk'a tazarru ve niyâz ederlerdi.
Yine târih boyunca Müslümânlar, Şa'bân ayını, gafletten uzak olarak, günâhlardan sakınarak ve geçmişte işlemiş oldukları günâhlara da tevbe ve istiğfâr ederek, Ramazân ayını karşılamak için bir fırsat ve ganîmet bilirlerdi.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.