Muharrem ayı, mübarek bir aydır

A -
A +
İslâmiyet'te, güneş yılının ayları içinde sayılı mübârek bir gün yoktur. Doğum günü ve mübârek geceler, hep hicrî yıl ile kutlanır. Bütün ibâdetlerde ve dînî faâliyetlerde kamerî aylar esas alınır. 

Hicrî sene de, mîlâdî ve rûmî târihler gibi 12 ay esâsına dayanır ve Muharrem ayı ile başlar, Zilhicce ayı ile sona erer. Hicrî sene; Ay'ın Dünya etrâfındaki dönüşü esâsına dayandığı için, mîlâdî yıldan 10,875 gün daha kısadır. Aylar da, bâzen 29 gün ve bâzen 30 gün çeker.

İslâmiyet'te, güneş yılının ayları içinde sayılı mübârek bir gün yoktur. Doğum günü ve mübârek geceler, hep hicrî yıl ile kutlanır. Bütün ibâdetlerde ve dînî faâliyetlerde kamerî aylar esas alınır. 

Hac, oruç, kurbân ve bayram günleri, kamerî aylara göre tespit edilir. Haccı Allahü teâlânın bildirdiği Zilhicce ayında yapmayıp da, mîlâdî bir ayda, meselâ Ocak'ta-Şubât'ta yapmak, orucu, Ramazân'da değil de, Şubât-Mart'ta tutmak, dîni değiştirmek olur. Bütün mübârek geceler de, kamerî aylara göre tespit edilir.

Hicrî-kamerî ayların adları (sırasıyla) şunlardır: Muharrem el-harâm, Safer el-hayr, Rebîul-evvel, Rebîül-âhir, Cemâzil-evvel, Cemâzil-âhir, Recebü'l-ferd, Şâbânü'l-muazzam, Ramazânü'l-mübârek, Şevvâl eş-şerîf, Zil-kâde, Zil-hicce.

İslamiyet'ten önce Araplar, Muharremde harp etmek isteyince, o yıl Muharrem ayının ismini, sonraki aya korlar, sonraki ayın ismini, Muharrem ayına takarlardı. Böylece, haram ay, güya Muharremden bir sonraki ay olurdu.

"Bir ayın harâmlığını başka aya geciktirmek, ancak kâfirliği arttırır. Kâfirler, böylece sapıtıyorlar. Onlar, Allah'ın harâm kıldığı ayların sayılarını denk getirmek için, harâm ayı bir yıl helâl edip, başka yıl onu yine harâm ederler. Böylece, Allah'ın harâm kıldığını helâl kılmaya çalışırlar" meâlindeki Tevbe sûresinin 37. âyet-i kerîmesi, ayların yerlerini değiştirmeyi yasak etti.

Birkaç hadîs-i şerîf meâli şöyledir:

"Ramazândan sonra en fazîletli oruç, Allahü teâlânın ayı Muharrem ayında tutulan oruçtur. 

Farzlardan sonra en fazîletli namaz, gece (teheccüd) namazıdır." [Müslim, Ebû Dâvûd, Tirmizî, Nesâî, İbn-i Mâce]

"Nâfile oruç tutacaksan, Muharrem ayında tut. Çünkü o, Allahü teâlânın ayıdır. O ayda bir gün vardır ki, o günde, Allahü teâlâ geçmiş kavimlerden birinin tevbesini kabûl etti. Yine o gün, tevbe edenlerin günâhlarını da affeder." [Tirmizî]

"Ayların efendisi Muharrem, günlerin efendisi Cuma'dır." [Deylemî]

Hicrî senenin kabûlünden beri, asırlardır, İslâm âleminde 1 Muharrem sene başı olarak kabul edilmiştir. Hıristiyânlığın aslında bulunmayan, fakat sonradan kabul edilen yılbaşı günü, onlara âit özel bir gündür. Eskiden Müslümânlar, 1 Muharrem'i sene başı kabul eder, bu günde birbirlerini ziyâret eder, tebrîkte bulunurlar, hediyeler verirlerdi...
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.