Öğrenilmesi farz olan ilimler hangileridir?

A -
A +

Fıkıh okuyarak, helâli ve harâmı öğrenmelidir. Allahü teâlâ, Kur'ân-ı kerîmde "Hikmet"i övmüştür. Tefsîr âlimlerinin çoğu "Hikmet, fıkıhtır" demişlerdir.
                                                                                    
İslâm âlimlerinin kitaplarında yazdıklarına göre:

"Ehl-i sünnet i'tikâdını, farzları ve harâmları öğrenmek âkıl ve bâliğ, erkek ve kadın her Müslümâna farzdır. Bunları öğretmek ve kendisine lâzım olandan başka fıkıh bilgilerini öğrenmek, Kur'ân-ı kerîmin tefsîrini ve hadîs ilmini öğrenmek farz-ı kifâyedir.

Fıkıh bilgileri, Kur'ân-ı kerîmden ve hadîs-i şerîflerden öğrenilmesi farz olan bilgilerdir....." [Abdülgani Nablusî, el-Hadîkatü'n-Nediyye, s. 324]

"Öğrenmesi farz veya vâcib olan fıkıh bilgilerini öğrenmemek fısktır. Fâsıkların şâhitliği kabul olmadığı için, şâhitlere itirâz olunduğu zaman, hâkim şâhitlere fıkıhtan sorar. Bilmezlerse, reddolundukları gibi, ta'zîr de olunurlar...

Kur'ân-ı kerîmden namaz kılacak kadar ezberlemek farzdır. Bunu öğrendikten sonra, fıkıh bilgilerinden farz-ı ayn olanları öğrenmek, Kur'ân-ı kerîmin fazlasını ezberlemekten daha iyidir. Çünkü, Kur'ân-ı kerîmi ezberlemek, yani hâfız olmak farz-ı kifâyedir. İbâdetler ve muâmelât için lâzım olan fıkıh bilgilerini öğrenmek ise, farz-ı ayndır.

Fıkıh okuyarak, helâli ve harâmı öğrenmelidir. Allahü teâlâ, Kur'ân-ı kerîmde "Hikmet"i övmüştür. Tefsîr âlimlerinin çoğu "Hikmet, fıkıhtır" demişlerdir. Fıkıh bilgileri, dört mezhebin âlimlerinden öğrenilir. Dört mezhebden birinde bulunmayan fıkıh bilgisi câiz değildir..." [Seyyid Allâme Muhammed Emîn İbn-i Âbidîn, Hâşiyetü Reddi'l-Muhtâr ale'd-Dürri'l-Muhtâr fî Şerhi Tenvîri'l-Ebsâr, Önsöz]

Erkek olsun, kadın olsun, her insanın, her sözünde, her işinde, Allahü teâlânın emirlerine, yani farzlara ve yasak ettiklerine [harâmlara] uyması lâzımdır. Bir farzın yapılmasına, bir harâmdan sakınmaya ehemmiyet vermeyenin îmânı gider, kâfir olur. Kâfir olarak ölen kimse, kabirde azâb çeker. Âhırette Cehenneme gider. Cehennemde sonsuz yanar. Afv edilmesine, Cehennemden çıkmasına imkân ve ihtimâl yoktur.

Kâfir olmak çok kolaydır. Her sözde, her işte kâfir olmak ihtimâli çoktur. Küfürden kurtulmak da çok kolaydır. Küfrün sebebi bilinmese dahî, her gün bir kerre istiğfâr etse, yani "Estağfirullah" dese, muhakkak afv olur, yanî, "Yâ Rabbî! Bilerek veyâ bilmeyerek küfre sebeb olan bir söz söyledim veya iş yaptım ise, nâdim oldum, pişmân oldum. Beni afv et" diyerek cân u gönülden tevbe etse, Allahü teâlâya yalvarsa, muhakkak afv olur. Cehenneme gitmekten kurtulur. Cehennemde sonsuz yanmamak için, her gün muhakkak tevbe ve istiğfâr etmelidir.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.