Peygamber Efendimizden altın tavsiyeler -2-

A -
A +

"Günâhlarımın azalmasını istiyorum" diyen kimseye Peygamber Efendimiz "İstiğfâr ederek günâhlarının bağışlanması için, Allah'a yalvarırsan günâhların azalır" buyurdu...
Dünkü makalemizde, "zaman zaman Sevgili Peygamberimizin, Sahâbe-i güzîne sorduğu bazı suâller olduğu gibi, onların da Peygamberimize sordukları bazı suâller olmuştur" deyip her ikisine de bazı misâller vermiştik. Bir gün de, bir zât, Peygamber Efendimiz'in yanına gelerek, "Size, dünyâ ve âhiretle alâkalı bazı suâllerim var" demiş, bunun üzerine Peygamber Efendimiz de, o kimseye, "Ne istiyorsan sor" buyurmuştur dedik ve bazı suâl ve cevapları sizlere takdîm etmiştik. Bugün kaldığımız yerden devâm etmek istiyoruz. [Peygamber Efendimiz ile o kişi arasında, bizim de pek çok dersler çıkarabileceğimiz muhâvere [mükâleme, diyalog], şöyle devâm etmiştir]:
"Günâhlarımın azalmasını istiyorum." "İstiğfâr ederek günâhlarının bağışlanması için, Allah'a yalvarırsan günâhların azalır."
"İnsanların en kerîmi olmak istiyorum." "Allah'a kullarını şikâyet etmezsen, insanların en kerîmi olursun."
 "Rızkımın bol olmasını istiyorum." "Temizliğe devâm edersen, rızkın bol olur."
"Allah ve Resûlü tarafından sevilmek istiyorum." "O zaman, Allah ve Resûlü'nün sevdiklerini sev, sevmediklerini de sevme."
"Allah'ın bana kızmasından kendimi korumak istiyorum." "Kimseye kızmazsan, Allah'ın gazabından, kızmasından kurtulursun."
"Duâmın kabûl edilmesini istiyorum." "Harâmlardan sakınırsan, duâların kabûl olur."
"Allah'ın beni başkalarının yanında rezîl etmemesini istiyorum." "Nâmûsunu koruyup iffetli ol ki; insanlar yanında rezîl olmayasın."
"Allah'ın ayıplarımı, kusûrlarımı örtmesini istiyorum." "Sen, kardeşlerinin ayıplarını örtersen, Allah da senin ayıplarını örter."
"Benim günâhlarımı ne siler?" "Gözyaşların, hudû'un (saygıyla Allah'a kulluğun) ve hastalıklar."
"Hangi sıfatlar (özellikler), Allah yanında daha fazîletlidir?" "Güzel ahlâk, tevâzu, belâlara sabır ve kazâya rızâ."
"Allah yanında en büyük günâh hangisidir?" "Kötü ahlâk ve Allah'ın emirlerine karşı gösterilen cimrilik."
"Rahmân olan Allah'ın rahmetini ne coşturur?" "Gizli olarak sadaka vermek ve sıla-i rahim (akrabâyı ziyâret ve görüp gözetmek)."
"Cehennem ateşini ne söndürür?" "Oruç."
(Alî el-Müttekî "Kenzü'l-Ummâl" XVI, 127-129)

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.