Selâhaddîn Eyyûbî’nin Kudüs'ü kurtarması...

A -
A +
Kudüs Hıristiyânların ellerinden çıkınca, Papalığın propagandasıyla Avrupa kıtası ve Hıristiyân âleminde, Müslümânlar üzerine sefer hazırlığı başladı.
 
 
Birinci Haçlı Seferi sonunda, Haçlılar, Kudüs’ü ele geçirince, Müslümânları câmilerde çocuk-genç-ihtiyâr, kadın-erkek ayırt etmeksizin öldürmüşler, sokaklardan akan kan, atların karnına kadar yükselmişti.  
Hâlbuki Salâhaddîn Eyyûbî, Kudüs’ü fethedince, zengin Haçlıları ve Hıristiyânları kurtuluş akçesiyle serbest bırakıp, fakirlerini affetti. Kudüs’te kalmak isteyenlere de, cizye ödemek şartıyla müsâade etti.
Kudüs’ün 89 yıl sonra tekrâr Müslümânların eline geçmesi,İslâm âlemini çok sevindirdi. Salâhaddîn Eyyûbî’nin, zaferine İslâm memleketlerinde şükrân ifâdesi olarak dînî merâsimler yapıldı. Salâhaddîn Eyyûbî, bütün Müslümânların gönlünde taht kurdu. Haçlıların tahrip ettiği şehri, yeniden imâr etmeye başladı. Kudüs’ün mübârek makâmları, evler ve Mescid-i Aksâ ile Kubbetü’s-Sahra’yı tamîr ettirdi. Şehirde hastane, mektep ve medreseyle sosyal tesisler yaptırdı. Eyyûbî emîrleri de Kudüs’te pekçok sosyal tesîsler ve nâdide binalar inşâ ettirip, şehri imâr ettiler. Haçlı katliâm ve tahrîbatının izlerini silmeye çalıştılar.
Salâhaddîn Eyyûbî’nin Haçlılara karşı mücâdelesi sonunda, Kudüs Hıristiyânların ellerinden çıkınca, Papalığın propagandasıyla Avrupa kıtası ve Hıristiyân âleminde, Müslümânlar üzerine sefer hazırlığı başladı.
Papa III. Clemens’in teşvîkıyle Fransa, İngiltere kralları ile Almanya imparatoru kumandasında, Eyyûbîler üzerineÜçüncü Haçlı Seferi (1189-1192) yapıldı. Fransa Kralı Filip Ogüst ve İngiltere Kralı Arslan Yürekli Rişar deniz yoluyla Filistin’e sâhilden gelip, Sur’dan karaya çıktılar.
Salâhaddîn Eyyûbî’nin, Kudüs fethinden sonra serbest bıraktığı Haçlı kumandânları kendisine ihânet ettiler. Fransa ve İngiliz kralının kumandasındaki Haçlı kuvvetlerine kılavuzluk ederek, devrin en meşhur askerî harekâtlarından olan Akka Muhâsarasını başlattılar. Akka Muhâsarası karadan ve denizden devam etti. Eyyûbîler karadan Haçlıları çok zor durumlara düşürüyorlarsa da, deniz yoluyla Avrupa’dan devamlı yardım almaları, onların dayanmalarını uzatıyordu.
Akka Muhâsarası, 1191 yazına kadar devam etti. Antlaşma müzâkereleri devam ederken Haçlılar üç bin kişiyi katlettiler. Kudüs’ün teslîmini istediler. Salâhaddîn Eyyûbî’nin cesûrâne ve kahramanca mücâdelesi, Haçlıları akıl almaz icrââtların içine düşürdü. İngiltere Kralı Arslan Yürekli Rişar, kızını Kudüs Hâkimi Âdil’e, onun oğlu Melik Kâmil’e de şövalyelik pâyesi verdi. [Birkaç makâle içerisinde ele almaya çalıştığımız Salâhaddîn-i Eyyûbî konusunu, inşâallah yarınki makâlemizle bitirelim.]
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.