Tasarrufu kuvvetli velî Sıbgatullah Arvâsî

A -
A +
Seyyid Sıbgatullah hazretleri, küçük yaştan itibâren ilim öğrenmeye başladı. Çok zekî olan bu mübarek zat, zâhirî ilimleri kısa zamanda öğrendi. Zamanın fen bilgilerinde de mütehassıs oldu...

Osmanlılar zamanında Doğu Anadolu'da yaşayan en büyük velîlerden, talebesi arasında "Gavs", "Gavs-ı a'zam" ve "Gavs-i Hizânî" gibi lakablarla meşhûr ve Seyyid Abdurrahmân-ı Kutb [Kutub] hazretlerinin torunu olan Seyyid Sıbgatullah-i Arvâsî [Hizânî], Seyyid Tâhâ-i Hakkârî'nin de halîfelerindendir. 1870 (H. 1287) senesinde vefât etmiş olup, mübârek kabri Bitlis-Gayda'da, ziyâret edilmekte, sevenleri, feyiz ve bereketlerinden istifâde etmektedirler.
Seyyid Tâhâ-i Hakkârî'nin (kuddise sirruh) talebesi arasında, Seyyid Muhammed Sâlih'ten sonra tasarrufu en kuvvetli olan, Seyyid Sıbgatullah Arvâsî idi. Bundan sonra, Küfrevî Muhammed idi...

Seyyid Sıbgatullah'ın babası Seyyid Lutfî Efendi, onun da babası Seyyid Abdurrahmân-ı Kutb [Kutub] hazretleridir. Seyyid Sıbgatullah, "Silsile-i aliyye" denilen büyük âlim ve velîlerin otuz birincisi olan Seyyid Tâhâ-i Hakkârî hazretlerinin talebesidir.

Mübârek babası Seyyid Lutfî Efendi, Seyyid Sıbgatullah'a, küçük yaştan itibâren ilim öğretmeye başladı. Çok zekî olan Seyyid Sıbgatullah, zâhirî ilimleri kısa zamanda öğrendi. Zamanın fen bilgilerinde de mütehassıs oldu.

Tefsîr, hadîs, fıkıh gibi ilimlerde âlim olan Sıbgatullah Efendi, tasavvufta da yetişip veliy-yi kâmil bir insan olmak için Derviş Muhammed'in talebesi Seyyid Muhyiddîn'e gitti. Seyyid Muhyiddîn, o zaman Van'da talebe yetiştiriyordu. Seyyid Sıbgatullah, bu hocasının verdiği vazîfeleri yapmak için cânla-başla çalıştı.

Seyyid Muhyiddîn vefât edince, Şeyh Hâlid-i Cezrî [Cezerî]'ye gitti. Bu mübârek zâtın vefâtına kadar, onun sohbetlerine katıldı, verdiği vazîfeleri yaptı.

Daha sonra da, Seyyid Tâhâ-i Hakkârî hazretlerinin hizmet ve sohbetlerinde bulunarak, tasavvufta yüksek makâmlara kavuştu.  1852 (H. 1269) senesinde, hocası Tâhâ-i Hakkârî hazretleri vefât edince, onun yerine geçen Seyyid Sâlih hazretlerinin sohbetine devâm etti.
Bu mübârek velîlerin [Seyyid Tâhâ-i Hakkârî ve Seyyid Sâlih hazretlerinin] kıymetli teveccühleriyle, kendisi de büyük bir velî olan Seyyid Sıbgatullah (rahimehullah), birçok talebe yetiştirdi. Seyyid Sıbgatullah (rahmetullahi aleyh)'in sohbetinde bulunup bir teveccühüne mazhâr olanın kalbinde, Allahü teâlânın muhabbeti yerleşirdi.

Seyyid Sıbgatullah (kuddise sirruh), gecelerini hep ibâdetle geçirirdi. Allahü teâlânın mahlûkâtı hakkında tefekkür ederdi. Dînin emirlerine eksiksiz uyar, yasaklarından da son derece sakınırdı.

[Bildiğiniz üzere, daha önce makâlelerimiz, Cuma ve Cumartesi günlerinde arka arkaya yayınlanıyordu. İnşâallah bundan sonraki makâlemizi Cumartesi günü yazacağız. Yanî makâlelerimiz, bir müddet Pazartesi ve Cumartesi günleri yayınlanacaktır.]
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.