"Üç Aylar" ve içerisindeki "Mübarek Geceler"

A -
A +

Büyük velî Zünnûn-i Mısrî (rahmetullahi aleyh): "Recep ayı tohum ekme, Şa'bân ayı sulama, Ramazân ayı ise hasâd ayıdır" buyurmuştur...

Bilindiği üzere, bazı mekânlar emsâline göre daha mukaddes, bazı insanlar akrânına nisbetle daha muhterem kılındığı gibi, bazı zamanlar da benzerlerine nazaran daha kudsî, daha mukaddes ve daha mübârek kılınmıştır.
Mukaddes mekânların başında, Mekke-i mükerreme, içindeki Ka'be-i muazzama ve etrâfındaki Mescid sâhası yani meşhûr ismiyle "Mescid-i Harâm", Medîne-i münevvere ve içindeki "Mescid-i Nebevî", Kuds-i şerîf ve içindeki "Mescid-i Aksâ", yine Medînedeki "Mescid-i Kubâ" olmak üzere, Allahü teâlâya ibâdet edilen bütün câmi ve mescidler, O'nun emir ve yasaklarının öğretildiği yerler gelir.
Muhterem insanların başında, [üstünlük sırasına göre] Nebîlerin ve Resûllerin sonuncusu olan Hazret-i Muhammed (aleyhis-selâm), Hazret-i İbrâhîm, Hazret-i Mûsâ, Hazret-i Îsâ, Hazret-i Âdem ve Hazret-i Nûh (aleyhimüs-selâm) bulunmaktadır ki bunlara "Ülü'l-azm" Peygamberler denilir. Bunlardan sonra, 313 "Resûl" gelmektedir. Bunlardan sonra da, "Nebî" adı verilen 124 binden ziyâde olduğu bildirilen Peygamberler gelir.
Peygamberlerden sonra ise, üstünlük sırasında "Sahâbe-i kirâm", "Tâbiîn" ve "Tebe-i Tâbiîn" başta olmak üzere diğer âlim ve velîler bulunmaktadır.
Bilindiği üzere, Allahü teâlâ, kullarına çok merhamet ve şefkat ettiği, acıdığı için bazı gecelere, günlere ve aylara kıymet vermiş, bu gece, gün ve aylardaki duâ, tevbe, namaz ve oruç gibi ibâdetleri kabûl edeceğini bildirmiştir. Aslında kullarının çok ibâdet yapmaları, duâ ve tevbe etmeleri için böyle gece, gün ve ayları birer sebep kılmıştır.
Meşhûr velîlerden Zünnûn-i Mısrî (rahmetullahi aleyh): "Recep ayı tohum ekme, Şa'bân ayı sulama, Ramazân ayı ise hasâd ayıdır" buyurmuştur.
Bu ayların her üçüne de hürmet etmelidir. Hürmet etmek ise, günâhlardan uzaklaşmakla ve ibâdetleri yapmakla olur. Hürmet edip, saygı gösteren, kat kat karşılığını görecektir. Fakat, bu mübârek zamanlarda vadedilen sevaplara kavuşabilmek için, her şeyden önce i'tikâdı düzeltmek lâzımdır. Doğru İlmihâl bilgilerini öğrenmek ve yaşayışını da bunlara uygun hâle getirmek gerekir.
Bilindiği gibi, Receb ayının her gecesi kıymetlidir; her cuma gecesi de kıymetlidir; bu iki kıymetli gece bir araya gelince, daha da kıymetli olmaktadır. Receb ayının ilk Cuma gecesi "Regâib Gecesi"dir ki; evvelki gün, yani 23 Nisan 2015 Perşembe gününü cumaya bağlayan gece idi. Receb ayının 27. Gecesi ise "Mi'râc Gecesi"dir. [Günü gelince, inşâallah, bir nebze ondan da bahsederiz. Cenâb-ı Hak, sıhhat ve âfiyet içerisinde, sevdiklerimizle birlikte, daha nicelerine kavuşmamızı nasip buyursun.]

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.