"Onlar gelsin de öyle"

A -
A +

“Merhumenin gelini dedi ki: Çok yakınımız var, Bursa’da, Almanya’da filan onları bekleyeceğiz...”

 

 

 

 

 

Bir tarafta komşuda cenaze, bir tarafta misafirim ve yaptığımız hazırlıklar. Arabanın yanından ayrıldım. Apartmanların önünde yaklaşık 100 adım yürüyerek çözümler düşündüm. Neler yapabileceklerimi hesapladım. En kestirme olanı cenazeyi defnedip ondan sonra piknik yapmaktı.

 

Şaban Amca’nın annesi, 20-30’lu yıllara ait çok sayıda hatıralarını dinlediğim yaşı 100’e yakın bir büyüğümüzdü. Dostlarımızın halasıydı.

 

Mahmut’tan 5-10 dakikalık izin istedim. O da müsaade etti. Cenazeevine gittim. Başsağlığı diledim. Bir müddet sonra defin için ne düşünüldüğünü sordum. Aslında mümkün ise cenazenin bekletilmemesi, bir an önce defin işlerine başlanılması lazımdı ama ister istemez cenaze sahiplerine soruyorduk. Merhumenin gelini de bana dedi ki:

 

“Hocam çok yakınlarımız var. Bursa, Almanya başta çok yere dağınıklar. Onlar gelsin diye defin işi yarın öğlene doğru yapılacak. Ölümü zaten bekleniyordu. Gelecek olanlar da beklenti içinde idiler. Kısa sürede gelmeye çalışırlar.”

 

Bu açıklama üzerine gelin hanıma tekrar “Allah, rahmet eylesin, başınız sağ olsun” diyerek cenazeevinden ayrıldım. Defin durumunun yarına kaldığını arabanın yanında olanlara anlattım. Böylece iki araba ile 12 kilometrelik Devrek-Bostandüzü Mesire Yeri’ne hareket ettik.

 

Hareket ettikten kısa süre sonra aklımdan çok sayıda olumsuzluk geçmeye başladı. Bostandüzü, çok güzel. Fakat korumasız, gezi yerleri ve ilkel, dibi balçık ve pançalarla (bitki sürgünleriyle) dolu havuzu vardı. Burada boğulanlar olmuştu. Sarı Mehmet dediğim bir öğrencim de onlardandı. 7 km sonra alabalık üretilen yere vardık. Orada durdum. Dedim ki:

 

“Burası güzel dere, akan soğuk sular, takviye küçük dereler, başta ıhlamur ağacı olmak üzere çok sayıda ağaç var. İsterseniz çiftlikten alabalık da alırız. Hem canlısını da görebilirsiniz.” Çocuklar canlı alabalık sözünü duyunca can u gönülden razı oldular. Yarı yolda kalmamın nedeni, elbette tecrübelerime göre piknik öncesi, piknik esnası ve sonrası şahit olduğum olumsuzluklardı. Başlangıçta fıtri bir hadise oldu, cenaze haberi geldi çok şükür ondan başka bir menfi olay yaşamadık.

 

     Bayram Ören/Devrek-Zonguldak

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.