Denizlere çıkar tuvaller!

Denizlere çıkar tuvaller!

KÜLTüR - SANAT Haberleri

Sanatçı Şenol Sak “Balık tarihin her döneminde insanın yanı başında olan bir canlı. Tıpkı, Ay ve Güneş gibi... Sanatçı için hazır ve sonsuz bir konu ve form zenginliği…” diyor.

MURAT ÖZTEKİN

Usta ressam Şenol Sak, âdeta bir denizin içerisinde yaşayan nevi şahsına münhasır bir sanatçı… Ressam Sak, yaklaşık otuz senedir sadece balık resimleri çiziyor. Tuvali bir derya gibi olan sanatçı; ABD, Rusya, Fransa, İtalya, Japonya, Çin gibi ülkelerde sergiler açtı, ödüller aldı. Biz de kendisiyle balıklı sanatını konuştuk…

> Bolu’da büyümüşsünüz ve orada sanat hayatınıza devam ediyorsunuz. Anadolu’da ressam olmak kolay mıydı?

Anadolu’da sanat yapmak sadece o yıllarda değil şu an bile zor. Çünkü sanatçının öncelikle etrafından, diğer sanatçılardan beslenmesi gerekiyor. 70’li ve 80’li yıllar Türkiye’sinde resim sanatı bugünkü kadar yaygın değildi. Özellikle İstanbul ve Ankara dışında hemen hemen hiçbir faaliyet olmazdı. Eskiden yurt dışından gelen boya, fırça gibi malzemeler bizlere hiç ulaşmazdı. Hatırlıyorum, boya, tuval gibi pek çok malzemeyi kendimiz yapardık.

> Yıllardır sadece balık resmi yapıyorsunuz ama deniz sahilinde de büyümemişsiniz. Bu balık tutkusunun kökeninde ne var?

Evet, yaşadığım yerde deniz olmadı, deniz ile ilgili bir kültürden de gelmedim. Ancak 90’lı yıllarda şunu fark ettim: Zaman zaman az ya da çok balık resmi yapan ünlü ünsüz pek çok ressam gördük. Ancak tüm hayatı boyunca balık yapan yoktu. Ben de, resimle daha önce yapılmamış, bir araya getirilmemiş, izleyenlerin ilgisini çekip beğenebilecekleri bir görsellik arayışında oldum. Zaten eserlerimde balık temasını kullanmaya başladıktan sonra sanatım daha özgürleşti, daha dışa açık hâle geldi.

> Peki, balık formu olarak eserlerinize ne katıyor?

Balık formunun resimlerimde yer alması ya da almaması konusu bence temelde çok bir şeyi değiştirmiyor. Bir figür ressamı olarak insanı da işleyebilirdim ama bunu yapan milyonlarca ressam var. Bence aslolan resimde plastik, figür ve kompozisyon zenginliği. Gerisi hikâye...

Denizlere çıkar tuvaller!

BALIKLAR GÜNEŞ GİBİ

> Şenol Sak olarak balıklara nasıl bir mana yüklüyorsunuz?

Sanat, tüm dünya halkları ve kültürleri için bir etkileşim aracı. Balık ise tarihin her döneminde insanın yanı başında olan bir canlı. Tıpkı, Ay, Güneş, kuş gibi... Değişik renk ve türleriyle zaten güzel ve çekici. Sanatçı için hazır ve sonsuz bir konu ve form zenginliği

> Sadece balık resmi yapmak sizi dar bir alana hapsetmiyor mu?

Bu forma bağlı kalıp, uzun yıllar ve belki de tüm hayatımı kapsayacak sanat serüvenimin merkezine sadece balığı koymak elbette ki benim açımdan büyük risk. Ama buna rağmen ben bilinçli olarak seçtim balığı… Aslında yaptığım balık-microcip-yazı üçlemesinin başı çektiği bir kompozisyonlar bütünü. Tüm resimlerimde bu üç ögenin öne çıktığını görebilirsiniz. Diğer taraftan nadir de olsa başka deniz canlıları olabiliyor eserlerimde…

Denizlere çıkar tuvaller!

FAVORİ BALIKLARIM TROPİK OLANLAR

> Resimlerde hangi türler daha “lezzetli” oluyor?

Gerçekte hepsi renk ve biçimleriyle çok güzel. Fakat tabii ki yıllar geçtikçe, bazılarına daha sık yer verdiğimi fark ettim. En çok yaptığım türler ise tropikal olanlar. Çünkü sonsuz bir renk skalası ve ilginç formlara sahipler. Örneğin ilk aklıma gelenler, Cichlid’ler, Melek ve Kelebek balıkları. Ancak balık isimlerini resimlerime İngilizce ya da Latince yazıyorum genelde. 

> Resim yaparken nasıl bir ruh hâline bürünüyorsunuz. Siz de denizin içerisinde gibi mi hissediyorsunuz?

Hayır, maalesef o tür duygular uyanmıyor bende. Resimdeki duyuşsal özelliğin artık yüz yıl öncesinde kaldığını düşünüyorum. Yani resimle hikâye anlatımı döneminin çok öncelerde kaldığını... Benim derdim daha çok yeni bir görsellik, yaklaşım farkı… 

> Peki, balıklar insanoğluna varlıklarıyla ne fısıldıyorlar sizce?

Temelde güzelliği fısıldıyorlar tabii ki... Bir de insanoğlunun ortak kültürünü… Fakat günümüzde durum o kadar değişti ki, böyle giderse gelecek nesillere maalesef bu güzelliklerin pek çoğunu aktaramayacağız. Acilen tedbir alınmazsa, bu güzel mavi gezegendeki su kaynaklarını ve birçok deniz canlısını yitirip, geriye dönülemez bir noktaya geleceğiz. Balıklar da, bütün bunları fısıldıyordur eminim insanoğluna...


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...