Bilim insanlarından iklim krizine ilginç çözüm: Asteroide şemsiye takılacak

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Bilim insanlarından iklim krizine ilginç çözüm: Asteroide şemsiye takılacak

TEKNOLOJİ Haberleri

İklim değişikliği ve küresel ısınmaya karşı mücadele çalışmaları hızlanırken bir grup araştırmacıdan iklim krizine ilginç, sıra dışı bir çözüm önerisi geldi. Araştırmacılar, bir asteroide devasa bir şemsiye takmanın çözüm olabileceğini düşünüyor.

Hawaii Üniversitesi Astronomi Enstitüsü'nden gökbilimci István Szapudi ve ekip arkadaşları iklim krizine karşı oldukça alışılmadık bir çözüm üretmeye çalışıyor. Araştırmacılar, Dünya'yı aşırı güneş ışığından korumak ve küresel ısınmayı bu yolla azaltmak için güneş kalkanı görevi üstlenecek devasa bir şemsiyenin bir asteroide bağlanması fikrini ortaya attı. 

István Szapudi, yakalanan bir asteroide karşı ağırlık olarak bağlanacak güneş kalkanının, onlarca yıl içinde iklim krizini hafifletebilecek uygulanabilir bir tasarım haline getirilebileceğini söyledi.

GÜNEŞ ŞEMSİYESİ FİKRİNDEN ASTEROİD ŞEMSİYESİNE

Independent'ın haberine göre, daha önce de bir grup araştırmacı, küresel sıcaklığı düşürmek için 'güneş şemsiyesi' fikrini ortaya atmış ve böylece Dünya'yı Güneş ışığının bir kısmına karşı gölgede bırakabileceklerini iddia etmişti. Ancak böyle bir kalkanı yerçekimi kuvvetlerini dengeleyecek ve güneş radyasyonu basıncının kalkanı savurmasını önleyecek kadar devasa inşa etmek için gereken büyük miktarda ağırlık, kalkanın inşasında kullanılabilecek en hafif malzemeleri bile imkansız derecede pahalı kılıyor.

Şimdi PNAS adlı bilimsel dergide yeni çalışmalarını yayımlayan Dr. Szapudi ve ekip arkadaşları, devasa bir kalkan yerine toplam kütleyi 100 kattan daha aza indirgeyebilecek bağlı bir karşı ağırlık kullanılmasını önerdi. Çalışmada, kalkanın kütlesinin çoğunu Dünya'dan fırlatmamak için, yakalanacak bir asteroidin karşı ağırlık olarak kullanılabileceği aktarılıyor. 

Dr. Szapudi, "Hawaii'de gündüz dışarıda yürürken birçok kimse güneş ışığını kesmek için şemsiye kullanır. Ben de şöyle düşündüm, bunun aynısını Dünya için yapıp yaklaşan iklim değişikliği felaketini hafifletebilir miyiz?" diyerek çalışmanın çıkış noktasından bahsetti. 

YÜZDE 1,7'LİK AZALMA FELAKETİ ÖNLEYEBİLİR

Araştırmacı, güneş radyasyonunun Dünya'da doğurduğu etkiyi yaklaşık yüzde 1,7 oranında azaltma hedefine ulaşmak için ihtiyaç duyulacak şemsiye türünü de belirledi. Bu noktada, yüzde 1,7 azalmanın küresel sıcaklıklarda felaket boyutundaki artışı önlemek için gerekli olabilecek oran olduğunu belirtelim. 

Kalkana Güneş doğrultusunda bağlı bir karşı dengeleyici yerleştirmenin toplam ağırlığı 3 milyon 500 bin tona indirebileceği bulundu. Bu, daha önce hesaplanan bağlantısız kalkan ağırlıklarından yaklaşık 100 kat daha hafif. Yine de Dünya'dan uzaya yapılan fırlatmaların mevcut kapasitesinden çok çok fazla. Halihazırda en büyük roketler bile alçak Dünya yörüngesine sadece 50 ton civarı yük taşıyabiliyor. Ancak bu araştırmaya göre, karşı ağırlık olarak asteroit kullanıldığında, bu ağırlığın yalnızca yüzde 1'inin (yaklaşık 35 bin ton) yani sadece kalkanın Dünya'dan fırlatılması yeterli olacak. Üstelik daha yeni ve hafif malzemelerle kalkanın kütlesi daha da hafifletilebilir.

Dr. Szapudi, bu tarz bağlantılı bir yapının inşasının ve konuşlandırılmasının mevcut kalkan tasarımlarına göre daha hızlı ve ucuz olacağını belirtti.

(Kaynak: Independent) 

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...