James Webb Teleskobundan bilim dünyasını şaşırtan bir keşif daha: Dünya'dan 700 ışık yılı uzaklıkta

Düzenleyen:
- Güncelleme:
James Webb Teleskobundan bilim dünyasını şaşırtan bir keşif daha: Dünya'dan 700 ışık yılı uzaklıkta

TEKNOLOJİ Haberleri

NASA'nın James Webb Uzay Teleskobu (JWST), Dünya'dan 700 ışık yılı uzaklıkta bulunan bir öte gezegenin atmosferinde moleküller ve atomlar tespit etti. Teleskop ayrıca daha önce hiç görülmemiş aktif kimya ve bulutların belirtilerini de keşfetti. Gökbilimciler, ayrıntıların yaşam belirtileri taşıyabilecek atmosferlere bakmalarına yardımcı olabileceğini ve onlara, öte gezegenin genç yaşlarında ana yıldızı çevreleyen gaz ve toz diskinden nasıl oluştuğunu anlatabileceğini söyledi.

NASA'nın James Webb Uzay Teleskobu (JWST), bir öte gezegenin atmosferinin yapısını daha önce hiç görülmemiş ayrıntılarla başarıyla ortaya çıkardıktan sonra, uzaylı yaşamı arayışında önemli bir ipucu yakaladı. JWST'nin güçlü görüntüleme araçları, aktif kimya ve bulutların belirtileriyle birlikte atomları ve molekülleri yakalamayı başardı. Gökbilimciler, teleskobun yeteneklerini test etmek için Dünya'dan 700 ışık ılı uzaklıkta sıcak bir Satürn olan WASP-39b'yi gözlemledi ve teleskop, görünür ışıkta tespit edilemeyen kimyasal parmak izlerini renklendirmek için kızılötesi yeteneklerini kullandı. Bir 'oyun değiştirici' olarak kabul edilen yeni keşifler, bu öte gezegenin genç yaşlarında ana yıldızı çevreleyen gaz ve toz diskinden nasıl oluştuğunu ortaya çıkardı.

James Webb Teleskobundan bilim dünyasını şaşırtan bir keşif daha: Dünya'dan 700 ışık yılı uzaklıkta

Yeni araştırmaya katkıda bulunan ve koordine edilmesine yardımcı olan California Üniversitesinden astronom Natalie Batalha, “Dış gezegeni, birlikte geniş bir kızılötesi spektrum alanı ve bu göreve kadar erişilemeyen bir dizi kimyasal parmak izi sağlayan birden fazla araçla gözlemledik. Bunun gibi veriler oyunun kurallarını değiştirir.” dedi.

WASP-39B GEZEGENİNE İLİŞKİN YENİ BULGULAR

WASP-39b, güneşimize Merkür'den sekiz kat daha yakın olan ev sahibi yıldızın yörüngesinde dönüyor. JWST, öte gezegenin sırlarını ortaya çıkarmak için gezegeni yıldızının önünden geçerken izledi ve ışığının bir kısmının atmosferinden süzülmesine izin verdi.

NASA yaptığı açıklamada, "Atmosferdeki farklı kimyasal türleri, yıldız ışığı spektrumunun farklı renklerini emer, bu nedenle eksik renkler gökbilimcilere hangi moleküllerin mevcut olduğunu gösterir” şeklinde bir değerlendirme yaptı. Webb, evreni kızılötesi ışıkta görüntüleyerek, görünür ışıkta tespit edilemeyen kimyasal parmak izlerini yakalayabilir.

Teleskop ayrıca, öte gezegenin atmosferinde sodyum (Na), potasyum (K) ve su buharı (H20) dahil olmak üzere bir dizi element tespit etti. Bunlar, daha önce uzay ve yer tabanlı teleskop gözlemleri tarafından yakalananları doğruluyor ancak JWST, bu daha uzun dalga boylarında daha önce görülmemiş bulgulara ulaştı. Daha yüksek çözünürlüklerde tespit edilen yeni verilerde, daha önce gözlemlenenin iki katı kadar karbondioksit de bulundu. Karbon monoksit de tespit edilirken, gökbilimciler verilerde metan (CH4) ve hidrojen sülfür (H2S) izine rastlamadı.

MERKEZ YILDIZINDAN ÇOK UZAKTA OLUŞMUŞ

Birleşik Krallık'taki Bristol Üniversitesinden öte gezegenlerin atmosferini araştıran astrofizikçi Hannah Wakeford, “Bir ötegezegen atmosferinde böylesine eksiksiz bir kimyasal bileşen listesine sahip olmak, bilim insanlarına karbon-oksijen veya potasyum-oksijen oranları gibi birbirleri hakkında farklı elementlerin bolluğu hakkında bir fikir verir. Bu da, bu gezegenin ve belki de diğerlerinin, ana yıldızı çevreleyen gaz ve toz diskinden genç yaşlarında nasıl oluştuğuna dair fikir veriyor.” dedi.

Araştırmacılar, “Hidrojene göreli kükürt bolluğu, gezegenin muhtemelen bu bileşenleri atmosfere iletebilecek önemli miktarda gezegenimsi birikim yaşadığını gösterdi. Veriler ayrıca oksijenin atmosferdeki karbondan çok daha bol olduğunu gösteriyor. Bu potansiyel olarak, WASP-39 b'nin başlangıçta merkez yıldızdan çok uzakta oluştuğunu gösterir.” diyor.

(DailyMail)

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...