"Le Cordon Bleu"

A -
A +

Le Cordon Bleu, 20 ülkede, 30’u aşkın uluslararası okulda yılda 20.000 öğrenciye eğitim veriyor. 2012 yılında ÖZYEGİN ÜNİVERSİTESİ ile LE CORDON BLEU arasındaki işbirliği anlaşmasından sonra Türkiye’de de eğitim verilmeye başlandı.

 

Mutfak sanatları bilgisi ve tutkusu, hayat boyu sürecek bir keşif yolculuğu. Hazırlık ve pişirme tekniklerinde ustalaşmak, kaliteli malzeme seçimi mutfağın püf noktaları. Aslında müzikte notaları öğrenmek gibi düşünebilirsiniz. Notaları öğrendikten sonra her müziğe hâkim olursunuz. Ancak azim, özveri şart ve emek ister. Aşçılık okuluna gitmek, nefis yemekler yapan bir işte çalışmak oldukça popüler. Profesyonel mutfaklardan bahsediyorum tabii ki. Bunun için en sağlıklı yöntem doğru ve güvenilir eğitim. Aslında bu konuda çok soru geldi. Mutfak eğitimi için en doğru adresleri soruyor eş dost, tanıdıklar. Ben de biraz araştırdım. Ülkemizde, dünyada kabul gören bir okulu incelemeye çalıştım. Okul yöneticisi Defne ERTAN TÜYSÜZOĞLU ile sohbet ettim. Le Cordon Bleu, 1895’te “LA CUISINIERE CORDON BLEU” dergisinin yayımcısı, gazeteci Marte DISTEL tarafından mutfak sanatları okulu olarak Paris’te kurulmuş. Açılışından itibaren, Le Cordon Bleu’nün uluslararası ünü, hızla yayılmış. Le Cordon Bleu, 20 ülkede, 30’u aşkın uluslararası okulda yılda 20.000 öğrenciye eğitim veriyor.  Le Cordon Bleu öğrencileri, Michelin yıldızlı restoranlardan gelen usta şefler ya da prestijli yarışmalarda galip gelerek MEILLEUR OUVRIER DE FRANCE gibi unvanları elde eden isimler tarafından eğitiliyorlar. 2012 yılında ÖZYEGİN ÜNİVERSİTESİ ile LE CORDON BLEU arasındaki iş birliği anlaşmasından sonra Türkiye’de eğitim verilmeye başlanmış. Hem üniversite öğrencileri, hem sertifika öğrencileri Le Cordon Bleu Mükemmeliyet Merkezinde eğitim alıyorlar.  Le Cordon Bleu, 120 yılı aşkın Mutfak Sanatları geleneklerini yaşatan ve değişik ülkelerde olmanın verdiği güçlü ağ ile dünyaya yayılan, gastronomi alanında yapılan gelişmeleri takip eden ve bu gelişmelere katkıda bulunan bir kurum. Le Cordon Bleu’de ders veren “Master Şef”ler, sektörde en az 15-20 yıl deneyim edinmiş ve ödüllü ya da yıldızlı otel ve restoranlarda çalışmış profesyoneller. Eğitim dili İngilizce olmakla birlikte, gösterim dersleri Türkçe’ye de çeviriliyor. Öğrenciler hem İngilizce, hem Fransızca terminolojiye de hâkim oluyorlar.
Le Cordon Bleu ve Özyeğin Üniversitesi arasında 2012 yılında imzalanan iş birliği çerçevesinde, hem üniversitenin Gastronomi ve Mutfak Sanatları Lisans Programı’nda, üniversite öğrencileri eğitim gördükleri gibi; üniversite öğrencisi olmasa da kariyerini değiştirmek isteyen, sektörde olup hem teknik yetkinliklerini geliştirmek hem de uluslararası kabul gören bir sertifika almak isteyen ya da gastronomi merakını derinleştirmek isteyen, 18 yaşını aşmış herkes sertifika eğitimlerine katılabiliyorlar. Sektörde bulunan pek çok saygın otel ve restoran grupları geleceğin Executive Chef’lerini yetiştirmek için  personellerini  eğitime gönderiyorlar. Mutfak ve pastacılık olmak üzere 2 disiplinleri var. Her disiplin temel, orta, üstün olmak üzere, 11 hafta süren 3 seviyeden oluşuyor. Öğrenciler isterlerse bu 3 seviyeyi peşi sıra alabiliyorlar ya da programlarına göre ara vererek devam edebiliyorlar. Her seviyeyi bitirdikten sonra sertifika alınıyor. Üç seviyeyi de bitiren mutfak öğrencileri “DIPLOME DE CUISINE”; pastacılık öğrencileri “DIPLOME DE PATISSERIE”, 6 modülü de bitiren öğrenciler ise “GRAND DIPLOME” belgesi alıyorlar. Ayrıca  zamanı daha kısıtlı olanlar için 10 haftalık hafta sonu mutfak eğitimi, 10 günlük ekmekçilik programı ve günlük workshop’lar da var. Burası çok önemli hem üniversite öğrencileri için hem de sertifika öğrencileri için tam burs ya da kısmi burs imkanları var. Uzun Dönem Mutfak ve Pastacılık Sertifika Programları yaz dönemi, 27 Temmuz 2019 ve güz dönemi de 7 Ekim 2019 tarihlerinde başlıyor. Bilgi almak isteyenler http://lecordonbleu.ozyegin.edu.tr/tr web adresinden veya 0216 5649398 numaralı telefondan ulaşabiliyorlar. Facebook ve Instagram sayfaları mutfak meraklıları için  ilginç bilgiler veriyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.