SOKAK LEZZETLERİ yerine konserve ton yemek istiyormuşuz!

A -
A +

Tavuk pilav, döner ekmek, köfte ekmek, balık ekmek, kokoreç, kebap dürümler, halka tatlısı, lokma tatlısı gibi daha onlarca lezzeti sadece kötü örneklerden yola çıkarak aşağılamak, kimsenin haddine değildir. Sokak lezzetleri, ülkelerdeki yöresel yemek alışkanlıklarının sürdürülmesinde önemli bir rol taşımaktadır

Sokak lezzetleri gastronomi dünyasında bir değer olarak kabul ediliyor. Sokakta satılan ve adına SOKAK LEZZETLERİ denen yiyecekler, ülkeler ve kültürler arasında büyük farklılıklar gösteriyor. Bu lezzetler tüketicilerin sosyoekonomik durumuna ve yerel halkın yemek kültürüne göre değişiklikler gösteriyor. Yüzlerce yıllık sokak lezzetleri bütün dünyada yeni bir ivme kazanmışken ülkemizin sokak lezzetlerini aşağılayan bir yaklaşımla, KONSERVE TON yiyelim düşüncesi hangi sivri zekânındır onu bilmiyorum; ama bu ülkede her şeyin mümkün olabileceğini biliyorum. Aslında sokak yemeklerinin eksik yönleri ya da abartıya kaçan sözüm ona show adı altındaki şaklabanlıkları konusunda her aklı başında bir lezzet düşkünü kadar benim de rahatsızlıklarım var. Fakat reklam yapacağım diye böyle bir mukayese ve sonunda KONSERVE ürünü öne çıkarma çabası anlaşılabilir bir durum değil. Tam da burada dikkat çekici bir durum var, bu konuda ülkemizin gastronomi sektöründen en çok beslenen kalemleri ortalıkta yok. Buradan iki sonuç çıkar;
“Ya bu düşünceyi doğru buluyorlar ya da ahbap çavuş ilişkisi...”

KÜLTÜRÜN PARÇASI
Kaldı ki, ben bu reklama kadar KONSERVE TON ve diğer Dardanel ürünlerine çok da uzak biri değildim. “Sokak lezzetleri turistlere, bölge kültürünün bir parçası olabilme imkânı sağladığı için turizmin çeşitlendirilmesinde ve geliştirilmesinde her geçen gün daha fazla ön plana çıkmakta ve önemi artmaktadır (Choi, Lee ve Ok, 2013; Ballı, 2016).  
Ülkemizin kültür dokusu, binlerce yıla dayanan birikimi, coğrafi konumu, mevsimsel özellikleri ile oldukça zengin sokak lezzetlerine sahiptir. Bu zenginliğin içinde bir yiyecek ve içecek grubunun KONSERVE bir ürün ile mukayese ederek SOKAK LEZZETLERİNİ aşağılaması kabul edilemez.

ÖZÜR DİLESİNLER
TAVUK PİLAV, DÖNER EKMEK, KÖFTE EKMEK, BALIK EKMEK, KOKOREÇ, KEBAP DÜRÜMLER, HALKA TATLISI, ŞAMBALİ TATLISI, LOKMA TATLISI gibi daha onlarca lezzeti sadece kötü örneklerden yola çıkarak aşağılamak kimsenin haddine değildir. İlgili firma, bu reklamı ortaya çıkaranlardan hesabını sormalı, kendisi de çıkıp bu lezzetleri ortaya çıkaran bu ülke insanlarından özür dilemelidir.
Bizlere düşen de DARDANEL ürünlerine karşı mesafe koymaktır. Hiçbir konuda toplumsal reaksiyon gösterememe alışkanlığından kurtulmalı, yanlış yapıldığında bir karşılığı ve bedeli olacağı hatırlatılmalı. Çünkü sokak lezzetleri sadece ekonomik ve lezzetli bir karın doyurma hadisesi değil, aynı zamanda ülkelerdeki yöresel yemek alışkanlıklarının sürdürülmesinde, kültürel ve sosyal mirasın korunmasında önemli bir rol taşımaktadır. Aslında bu konuda Kültür ve Turizm Bakanlığının da bir yorumu olmalı ama elbette böyle bir lüks beklentimiz yoktur. Diğer taraftan Sayın EMİNE ERDOĞAN tarafından “Türk mutfak kültürü” adına bir kaynak çalışması yapıldığını biliyor ve takdirle yakından izliyoruz. Keşke hanımefendi, Türk mutfak kültürünün en önemli varlıklarından sokak lezzetlerine yönelik bu aymazlık hakkında da bir yorum yapsa idi.
Tam da burada aklıma FRIDA KAHLO tarafından söylenen muhteşem söz geldi:  
AKIL DURDU, KALP SOĞUDU. DİL DE SUSUNCA VAZGEÇTİM.
Ama ben vazgeçenlerden değilim. “Yanlışlar üzerinden doğrular yargılanamaz” diyorum ve bu düşünceye inanan herkesi duyarlı olmaya çağırıyorum.

RESMİN BÜYÜK HALİ İÇİN GÖRSELE TIKLAYIN

SOKAK LEZZETLERİ yerine konserve ton yemek istiyormuşuz!

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.