BU FENOMEN, GÖNÜLLERE TAHT KURUYOR Güzel yiyor, yerken de paylaşıyor daha ne olsun

A -
A +

Adanalı ve kendini sosyal medyada ‘Asla gurme değilim’ diye tanıtan Ender Şire, fenomen olmasına rağmen gastronomi sektörüne saygısıyla da dikkat çekiyor. Ender Mutfakta kanalında, beğenmediği veya hizmet kalitesine güvenmediği mekânları, ne olursa olsun paylaşmıyor

Genel adını “sanal âlem” veya “sosyal medya” olarak ifade ettiğimiz gerçek hayatın dışında yeni bir hayat tarzının insanlığa sunulduğu bir dönemdeyiz. Günlük hayatımızın vazgeçilmez bir parçası hâline gelen sosyal medya; fotoğraf, video, yazı paylaşımı dışında alışverişten modaya, turizmden teknolojiye kadar pek çok alanda insanların bilgi edinmesini kolaylaştıran bir platform hâline geldi. Bu değişim sürecinde sosyal medya araçlarını kullanarak izleyici ya da takipçi tutumlarını şekillendiren çok sayıda sosyal medya etkileyicileri ortaya çıktı. İletişim ve pazarlama alanında sosyal medya fenomenleri dediğimiz etkileyiciler de sözü dinlenilen, yaptırım gücü olan bir hüviyete büründü. 

ENDER MUTFAKTA
Beni tanıyanlar özellikle son dönemlerde yiyecek ve içecek konusunda uzman kesilen sözde fenomen ya da gurme yazarlara ne kadar mesafeli olduğumu bilirler. Halkın Mutfağı çekimleri için Adana ve Mersin seyahatlerimde tanıştığım Ender Şire kardeşim; bilgisi, saygısı, Adana’nın tanıtımı konusunda şimdiye kadar yaptıkları ve yapacakları ile fazlasıyla beni etkiledi. “Adana’da nerede ne yenilir? Ne içilir?” ile başlayıp daha sonra Adana sınırlarını aşan Ender Şire, onu sosyal medyada “Ender Mutfakta” olarak bulabilirsiniz. 2014 yılında Instagram’da açtığı hesabı ile büyük kitlelere ulaşmış. Öyle ki, bu mecrada hatırı sayılır bir takipçi sayısı var. Tabii ki bu mecranın hileleri mevcut ama o samimiyetle “Asla takipçi satın almadım” diyor, bu ilgiyi doğal olmanın, içten iletişimin ve bu işin de doğru yapılabileceğini göstermenin tabii sonucu olarak görüyor. “Gurme olmak çok daha farklı bir şey. Kolay değil. Ben yemek yemeyi seven ve beğendiği lezzetleri paylaşan bir vatandaşım” diyerek aslında sektöre olan saygısını da dile getiriyor. Onunla yaptığımız sohbeti paylaşmak istiyorum...

MERAKIM YEMEK YEMEK
* Bize kendinizden bahseder misiniz?

1974 Adana doğumluyum, çiftçi bir ailenin çocuğuyum.

* Sosyal medyada özellikle yeme içme sektöründe yaptığınız paylaşımlarda dönüm noktanız ne idi? Nasıl başladınız?
Uzunca bir süre restoran ve pastane işletmeciliği yaptık. Yeme içme merakı o dönemden beri vardı. Yani asıl merakım yemek yemekten geliyor. 2016 yılında şahsi hesabımı ‘@endermutfakta’ adıyla değiştirip güzel bulduğum, yemeğini sevdiğim yerleri sosyal medyada paylaşmaya başladım. Günümüzde adı çok duyulan birçok markanın bugünlere gelmesinde büyük katkım oldu.

* Paylaşımlarında ‘Kesinlikle yapmam’ dediğiniz etik değerleriniz ya da şöyle ifade edelim; Ender Mutfakta’nın kuralları nelerdir?
Sosyal medya, büyük ölçüde ticarete döküldü, birçok marka kendi reklamları için Influencer’lar ile çalışmayı tercih ediyor. Ben de aynı zamanda bir ajansa bağlıyım. Tabii ki ticari paylaşımlar yapıyoruz fakat mekân konusunda lezzetini beğenmediğim veya hizmet kalitesinde olumsuz durumlarla karşılaştığımda o mekânı kesinlikle paylaşmıyorum, ne olursa olsun.

YEMEK İÇİN YAŞAMAK
* Yemeği böylesine özel hissetmenizin gerekçelerini dinlesek...
Galiba büyük ölçüde Adanalı olmamın etkisi var; çünkü bu şehirde insanlar yemek için yaşıyor. Adana’da her köşe başında mangal dumanları ile karşılaşabilirsiniz. Sizce bu yeterli bir sebep değil mi?..

* Ender Mutfakta gözü ile Adana lezzetlerini anlatabilir misiniz?
Öncelikle Adana’yı dünyaya en iyi tanıtan yemeğimiz tabii ki Adana kebabı ve şırdan bence. Benim için bu ikisi dünyanın en iyi, en lezzetli yemekleridir ve tartışmaya açık değildir. Sonrasında ise halka tatlımız, Adana şalgamı ve içli köfte, bunlar vazgeçilmezlerimiz. Ayrıca unutulmuş lezzetlerimizin peşindeyim.

BANA GÖRE...
Tadına bakmanız gereken 5 yemek

*Adana kebap (Tırnaklı pide içerisinde tablacı salatası ile yapılmış bir dürüm)
* Şırdan
* İçli köfte
* Narenciye (özellikle turunç)
* Adana lahmacunu

Gitmeniz gereken 5 lezzet noktası
* Antalya Şişçi Volkan
* Afyonkarahisar Aşçı Bacaksız
* Gaziantep Zeki İnal
* Trabzon Kalkanoğlu Pilav
* İzmir Kemeraltı Börek

Adana’da 5 lezzet noktası
* İştah Kebap
* Kâzım Büfe
* Lahmacuncu Ali
* Ağaçaltı Tatlıcısı
* Fırat Ayran

ÇOCUK PROF.LAR ARANIYOR
Pandemi döneminde en çok etkilenen alanlardan biri de şüphesiz eğitim. Uzaktan eğitim alanında faydalı çalışmalar yapılıyor. Özge’yi uzun zamandır tanırım. Geçenlerde heyecanla beni ziyaret ederek yeni projesinden bahsetti. Şüphesiz konu çocuklar olunca kayıtsız kalmak imkânsız fakat beni etkileyen bir unsur da bu fakültede Gastronomi Bölümü başlığının da açılıyor olması. Her fakültenin dekanları ülkemizin değerli isimleri. Dekanlar mesleki birikimleriyle çocuklar için gelişimlerini artırmayı hedefleyen, evde bol bol gerçekleştirebilecekleri alıştırmalarla dolu içerikler üretiyor. Hayaller Fakültesinde çocukların ilgi alanları ve kabiliyetleri keşfedildikten sonra uzmanlar tarafından ailelere bir tavsiye maili gönderiliyor. Çocuklar istedikleri mesleğin fakültesini seçtikten sonra aldığı paket programda eğitim görüyor. Siz de çocuğunuzun seveceği ve hayallerini gerçekleştirebileceği mesleği bulması konusunda yardımcı olmak isterseniz www.cocukfakultesi.com adresinden Hayaller Fakültesine ulaşabilirsiniz. Programda yer alan fakülteler: Uzay Bilimleri Fakültesi, Animasyon ve Çizgi Film Fakültesi, Avukatlar Fakültesi, Mimarlar Fakültesi, Bilgisayar Fakültesi, Tiyatro ve Oyunculuk Fakültesi, Girişimcilik Fakültesi, Televizyon ve Sinemacılar Fakültesi, Müzik Bilimleri Fakültesi, Yaşam ve Sanat Fakültesi, yakında Gastronomi Fakültesi...

RESMİN BÜYÜK HALİ İÇİN GÖRSELE TIKLAYIN

BU FENOMEN, GÖNÜLLERE TAHT KURUYOR Güzel yiyor, yerken de paylaşıyor daha ne olsun

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.