Güneş Dünya'ya... Ay geceye... Ben sana yandım Afyonkarahisar

A -
A +

Afyonkarahisar doğuyu batıya, kuzeyi güneye bağlayan doğal bir kapı. Diğer taraftan dünyaca ünlü ve Türkiye’de termal turizmin başkenti… Bir o kadar da lezzetli mutfağı…

Şair bu iddia ve sevgi dolu sözler ile abartmış olabilir mi şehrini, artık kesinlikle hayır diyorum. Çünkü ZAFER KALKINMA AJANSI daveti ile televizyon programı için beş gün boyunca Afyonkarahisar şehrini yaşadım. Tek kelime ile MUHTEŞEM. Frigler bu bölgeye yerleşmiş, Persler için merkez olmuş, Büyük İskender bu bölgede savaşmış, Roma için ticaretin can damarı olmuş ve canım ülkemin varoluş destanı yazılırken ilk adımların en değerlisi burada atılmış. Afyonkarahisar doğuyu batıya, kuzeyi güneye bağlayan doğal bir kapı. Afyonkarahisar‘ da sivil mimari eserleri çok görkemli ve oldukça fazla, ciddi bir restorasyon çalışması yapılıyor. Afyonkarahisar Unesco Gastronomi Şehri unvanını alan dünyada 36, ülkemizde üç şehirden biri. Bir şehrin UNESCO Gastronomi Şehri unvanını alması elbette şehre önemli bir prestij sağlıyor. Markalaşmasına ve bunlara bağlı olarak da başta turizm olmak üzere çeşitli alanlarda da büyük katkılar sağlıyor. Ama bu unvanı almak hiç kolay değil. Birçok kriter yanında, disiplinli bir takip ve en önemlisi bu takibi profesyonelce yürütecek bir ekip lazım.

BU ŞEHİR ÇOK ŞANSLI
Afyonkarahisar Zafer Kalkınma Ajansının takdire şayan gayretleri ile Afyonkarahisar Belediyesi adına yapılan çok iyi hazırlanmış dosyası ve elbette şehrin diğer kurumları ve çok değerli varlıkları ile ilk başvuruda bu unvanı almış. Burada hatırlatmadan geçemeyeceğim Ajans, birçok farklı alan yanında İnsan ve Toplum, Kentsel Hizmetler, Tarım, Turizm, Ulaşım gibi turizmin temel ayakları gibi konularda Afyonkarahisar’da birçok konuda önemli adımlar atmış. Ajans genel sekreteri VELİ OĞUZ ve ekibi bütün ajanslarda görmek isteyeceğimiz bir birliktelik, heyecan ve fedakârlık içindeler. Umarım heyecanları hiç bitmez. Şehirde bir efsane dolaşıyor; GÖKMEN ÇİÇEK Afyonkarahisar Valisi. Tanıma şansım olamadı; ama şehir merkezi ve çevresinde herkes ama herkes ona hayran. Şehri gezdikçe ben de açıkçası içten içe hayran oldum.
Hangi proje ilgimizi çekse orada Vali ÇİÇEK var, Afyonkarahisar çok ama çok şanslı.

‘TERMAL’İN MERKEZİ
Diğer taraftan dünyaca ünlü ve Türkiye’de termal turizmin başkenti olan Afyonkarahisar’ın, termal zenginliğe ek olarak TARİHÎ, MİRASI, DOĞASI VE EŞSİZ MUTFAĞI ile önemi gün geçtikçe artmakta. Afyonkarahisar, Ehtta-Avrupa Tarihî Termal Kentler Birliğine üye bir şehir. Türkiye’de ‘’termal” denilince akla ilk gelen merkezlerden. Beş yıldızlı otelleri, yenilenen tesisleri, çamur banyoları, fizik tedavi ve rehabilitasyon merkezleriyle şifa arayanların vazgeçilmez adresi. Kuşku yok ki, bu adreslerin dünyaca kabul görmüş en bilineni İKBAL. Dünyanın en lüks otellerinin katıldığı ve dünyanın zirvedeki lüks otellerini farklı kategorilerde değerlendiren ‘WORLD LUXURY HOTEL AWARDS’ *2018’de İkbal THERMAL HOTEL & SPA DOĞU AVRUPA’NIN EN LÜKS SPA OTELİ, *2019 yılında ‘DÜNYA’NIN EN LÜKS AİLE OTELİ’, *2020 yılında ‘DÜNYA’NIN EN LÜKS TERMAL OTELİ’ kategorilerinde ödüllendirmiş. CONDE NAST TRAVELER ‘’Okur Seyahat Ödülleri 2020’ değerlendirmesinde ‘Dünyanın En İyi Otelleri’ kategorilerindeki ‘EN İYİ DESTİNASYON SPA RESORT’ sıralamasında 3’üncü, “EN İYİ SPA RESORT” sıralamasında dünya 4’üncüsü olmuş.

BAHTI AÇIK…
İKBAL hikâyesi bayağı bir derin ve ilginç. İkbal’in kurucusu Salim Usta, yemek sanatını 1900’lü yılların başında Yıldız Sarayı’nda aşçı yardımcılığı yaptığı sıralarda öğrenmiş. 1922’de kardeşleriyle beraber memleketi Afyon’da “ZÜMRÜT” adıyla küçük bir lokanta açarak kendi işini kurmuş. Salim Usta’nın yemeklerinin şöhreti, her geçen gün daha da artmaya başlamış. 1934 yılında Mustafa Kemal Atatürk’ün Afyonkarahisar’ı ziyaretinde dönemin valisi Ahmet EVRENDİLEK, yemeklerin hazırlığı için, Mustafa Pancar’ın oğlu aşçı SALİM USTA’yı görevlendirir. Salim Usta, hazırlıklara fevkalade özenle girişir ve ortaya büyük bir itinayla hazırlanmış, gösterişli bir sofra çıkar. Yemeği ve sofrayı çok beğenen Paşa, Salim Usta’yı çağırır, hikâyesini öğrenir ve lokantasının adını sorar. “Sen böyle gidersen bahtın çok açık olur. Lokantanın adını da bahtı açık anlamına gelen İKBAL olarak değiştir” der.

GURURLA DOLU BİR GEÇMİŞ
O günden sonra İKBAL tabelası lokantanın üstündeki yerini alır. Şimdilerde İKBAL çok özel bir etkinliğin hazırlıklarını yapıyor. 22 Haziran’da kurulacak sofrada Afyonkarahisar mutfağı ülkemiz ve dünyaya anlatılacak. Her zaman söylerim hiçbir başarı tesadüf değildir. İKBAL A.Ş Yön. Kur. Başkanı İBRAHİM EVREN ve İKBAL THERMAL Hotel Genel Müdürü ALİ GÜMÜŞHAN şüphesiz bu başarı öyküsünün bu günkü gururlu temsilcileri. Ama iddiaları ve misyonları çok daha önemli. Onlar sadece Afyonkarahisar değil artık ülkemizi temsil etme gayreti ve çabası içindeler. Yolları ve bahtları açık olsun.

RESMİN BÜYÜK HALİ İÇİN GÖRSELE TIKLAYIN

Güneş Dünya'ya... Ay geceye... Ben sana yandım Afyonkarahisar

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.