Kadim şehir Sivas'ı anlamak gerek

A -
A +

Köklü tarihi ile pek çok kültürel zenginliği içerisinde barındıran, sıcakkanlı insanları ile özel bir şehir olan Sivas’ı bütün ön yargılardan uzakta dinlemek, görmek, anlamak lazım. Bu şahanelikte doğmak da yaşamak da muhteşem bir hikâye.

Sivas, tarihî eserler yönünden açık hava sanat galerisi gibi... Tek tek incelendiğinde taşların hamur gibi yoğrulduğu, inançla beslenen ruh güzelliğinin zarif parmaklarla şekillendirildiği şehrimiz. Tarih kokan sokakları ve sıcakkanlı insanları ile özel bir şehir. Sivas’ın ne zaman ve kimler tarafından kurulduğuna dair kesin bilgiler mevcut değil ancak; tarihin her döneminde önemli bir yönetim merkezi olmuş. HİTİTLERİN STRATEJİK KALESİ, SELÇUKLU DEVLETİ’NİN DARÜ’LA’LÂ’SI, OSMANLI İMPARATORLUĞU’NUN EYALET MERKEZİ, CUMHURİYETİN TEMELLERİNİN ATILDIĞI ANADOLU’NUN BİRLİK VE DİRLİK YURDU.

“DOST DOST DİYE NİCESİNE SARILDIM BENİM SADIK YÂRİM KARA TOPRAKTIR. BEYHUDE DOLANDIM EY YÂR BOŞA YORULDUM. BENİM SADIK YÂRİM KARA TOPRAKTIR” diyerek hayatı en anlamlı hâli ile anlatan ÂŞIK VEYSEL’in doğduğu topraklar. Hititlerle Mısırlıların ünlü KADEŞ Antlaşması’nın metne döküldüğü, bir savaşın barışa dönüştüğü yer SARISSA ANTİK KENTİ, o da SİVAS ALTIN YAYLA’da. Şifalı sularıyla pek çok rahatsızlığa iyi gelen KANGAL BALIKLI KAPLICASI aynı zamanda deri hastalıklarına da iyi geliyor; özellikle sedef hastalıklarının tedavisinde kaplıca tercih ediliyor.

Kadim şehir Sivas'ı anlamak gerek
Sızır Şelalesi

HOBBİT EVLERİ ÇOK MEŞHUR

Kangal’da dünyaca ünlü KANGAL ÇOBAN KÖPEKLERİ üretim çiftliği var. Sivas’ın en ünlü yerleri arasında yer alan ve yüzüklerin efendisi filminden esinlenerek yapılan HOBBİT EVLERİ farklı bir Sivas sürprizi ve Türkiye’nin en iyi yeniden yapılandırma projeleri arasında gösteriliyor.

GÖK MEDRESE (SAHİBİYE MEDRESESİ) Anadolu Selçuklu 3. GIYASEDDİN KEYHÜSREV döneminde SAHİP ATA ALİ B. HÜSEYİN tarafından yapılmış. GÖK MEDRESE olarak anılmaktadır; ancak SAHİBİYE MEDRESESİ olarak da biliniyor. Evliya Çelebi medrese ile ilgili olarak “BU ESERİN MİSLİNİ YAPMAK MÜMKÜN DEĞİL, EMSALİNE RASTLANMAMIŞTIR” demiş. Anadolu’nun değerli ünlü eserlerinden olan BURUCİYE Medresesi ise 1271 yıllında Selçuklu Sultanı GIYASEDDİN KEYHÜSREV tarafından yaptırılmış. Anadolu’da simetrisi en düzgün medrese olarak bilinen bu tarihî yapı günümüzde de Sivas Müftülüğü tarafından çeşitli eğitim faaliyetleri için kullanıma açılmıştır.

Kadim şehir Sivas'ı anlamak gerek
Divriği Ulucami ve Darüşşifası

Gelelim MUTFAK KÜLTÜRÜNE. Sivas’ta FIRIN KATMERİ adıyla da bilinen KETE, özellikle kahvaltılarda ve çay aralarında tüketilen bir hamur işi, peynirli ve kıymalı seçenekleri de var. İstanbul Karaköy’de 3N Yaprak Köfte Lokantasında bu muhteşem lezzeti deneyebilirsiniz. MADIMAK yemeği, Sivas’a özgü en lezzetli ve sağlıklı yemeklerden biridir. Görünüş olarak hiçbir yabani ota benzemez. Lezzet olarak ise çok ama çok lezzetlidir; şimdilerde tam da zamanı. Madımak muhteşem lezzeti yanında A ve K vitamini bakımından zengin bir ot.

“KELLE GIRDIRMAK” konusu ise bambaşka bir ritüel. Sivas’ta sabah namazı sonrası başlıyor ve saat 09.00’da bitiyor, zira öğle vakti “KELLE TAVASI” ismi verilen kömür rengindeki dikdörtgen kutulara ertesi günün kelleleri kuruluyor. Tabii ki zaman varsa Divriği’deki olağanüstü cami görülmeli ve sıra dışı KELLE TATLISI; DİVRİĞİ PİLAVInı mutlaka tatmalısınız.

Sivas’ta özel yemek için çok fazla adres veremiyorum; ama bir adres var ve kesinlikle Sivas’ın lezzet adına gururu...3N YAPRAK KÖFTE ve DÖNER inanın şahane ötesi.

Bu kadim coğrafyada doğmak ve burada yaşamak işte bu muhteşem bir hikâye; DİNLEMEK, GÖRMEK, TATMAK, ANLAMAK lazım. Sivas aslında bizim hikâyemiz ve sizlere SİVAS aracılığı ile ANADOLU’yu anlatmaya çalıştım, eksikleri olsa da samimi. Sivas köklü tarihi ile pek çok kültürel zenginliği ve tarihî mirası içerisinde barındırmakta. Yapılması gereken bütün ön yargılardan uzakta bu şahaneliği anlamak.

Kadim şehir Sivas'ı anlamak gerek

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.