İngiltere ve diğer ülkelerde muhafazakârlar neden kazanıyor?

A -
A +
Önce bir tespitte bulunalım. Dünyanın hemen her yerinde medya genelde solcuların elindedir. Tıpkı öğretmen ve akademisyenlerde olduğu gibi gazeteciler ağırlıklı sol ve sosyalisttir. İdeolojik tercihlerine göre haber yapan bu gazeteciler seçim sonuçlarını görünce de hayal kırıklığına uğrarlar.
Amerika'da medyanın tamamına yakını solcudur. 2016'da hepsi Trump'ı kötüledi, Hillary Clinton'ı tuttu ama halkın Trump'a olan desteğini yok saydılar. Seçim sonuçlarını görünce de neye uğradıklarını şaşırdılar.
Türkiye'de de medya genelde hep solcu oldu. Kafalarına göre yıllarca her şeyi yaptılar. Sağ partilerin iktidara gelmesini engelleyemediler ama bürokratik oligarşi eliyle istedikleri iktidarı devirdiler. Ekonomi berbatken gazetelerin ekonomi sayfaları büyük iş adamlarını övüp Türkiye refah içindeymiş gibi haberler yaparlardı. Sonuçta sol, iktidar yüzü görmedi.
Aynı şey İngiltere için de geçerli. Geçen yazımda yazmıştım. 1979'da iktidara gelen Margaret Thatcher İngiltere'yi kalkındırdı. Thatcher'dan sonra koltuğa oturan John Major 1997'ye kadar İngiltere'yi yeniden güçlü yaptılar. Sonradan Tony Blair geldi ama Amerika'nın dümen suyundan öteye geçemedi...
İngiltere'de de kamuoyu siyasilerin ne dediğine baktı. Muhafazakâr Boris Johnson hep çözümden yana oldu. Solcular ise Meclisi kilitlemek dışında hiçbir şey yapmadılar. Jeremy Corbyn ucuz sol söylemler dışında hiçbir şey yapmadı. Eşit gelir dağılımı, fakirliği azaltma dedi ama bunu nasıl yapacağını asla söylemedi. "Argümanı kazandık ama seçimlerde kaybettik" dedi. E medyanın çoğu senden olursa argümanı da kazandım sanırsın. Türk filmlerinde olduğu gibi İngiliz solunun da inandırıcılık sorunu var.
Sonuçta halk muhafazakârları İngiltere'de iktidara getirdi. Çünkü solun palavralarına inanmıyor. Fransa, İtalya, Amerika, Almanya, Türkiye, İngiltere'yi kalkındıran, hayat standartlarını yükselten genelde sağ-muhafazakârlardır. Bazen bıkkınlık ya da başka gerekçelerden halk sola meylediyor gibi gözükse de solun işlevsizliğini görünce yeniden sağa dönüyor.
İngiliz medyasındaki seçim yorumlarını görseniz gülersiniz. Nasıl olur da işçilerin ve çiftçilerin yaşadığı yerlerde bile muhafazakârlar çok oy alırmış. Cevabı belli. İnandırıcılık sorununuz var. Solcular işin goygoyunda. Amerika'da Bernie Sanders diye Demokratların sosyalist bir adayı var. Adamı medya dışında ciddiye alan kimse yok. Çünkü söylemi iyi, kulağa hoş geliyor ama nasıl yapacağını anlatmıyor.
Şu an yaşanan şey 1970'lerin sonu ve 80'lerin başında yaşananlara benziyor. Halkın tercihleri her şeyin önündedir. Bence medya bunu anlamaya çalışsa yeter. Kendi temennini halkın görüşü gibi yazarsan hüsrana uğraman kaçınılmaz olur!..
 
Cem Küçük'ün ikinci yazısı için tıklayınız
 
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.