Koronavirüs hakkında bilinenler hâlâ çok az

A -
A +
 
Dünyanın önde gelen bilim insanları hemen her gün Covid-19’a kafa yorup virüsü çözmeye çalışıyorlar. Batılı bilim insanları hastaları inceleyerek çözüm bulmanın yollarını arıyorlar.
Ancak şimdiye kadar elde edilen sonuçlar buzdağının sadece görünen kısmı. Çünkü hâlâ çok az şey biliniyor bu hastalık hakkında. İspanyol dermatologlar bazı cilt hastalıklarını tespit etti. Koronavirüse yakalanan bazı hastalarda, özellikle gençlerde Covid Parmağı diye bilinen ayak parmaklarında görülen kızarıklıklar tespit edildi.
Vücudun çeşitli yerlerinde tespit edilen kabarcıklar, kaşıntıların Covid-19 ile bağlantılı olabileceği düşünülüyor. Tabii bunlar yüzde yüz bilimsel gerçekler değil ama virüsle bağlantılı olabileceği düşünülüyor. İngiliz dermatologlar da benzer çalışmalara yoğunlaşmış durumdalar. İngiliz Dermatolog Ruth Murphy de vücuttaki lezyon, kaşıntı, kızarıklık konusunda bilgi toplayıp, bunları analiz etmeye devam edeceklerini söyledi.
Koronavirüs hakkında çok az verinin olduğuyla ilgili bir diğer makale 26 Nisan’da New York Magazine’de yayınlandı. David Wallace Wells, “We Still Don’t Know How the Coronavirus is killing us=Koronavirüs bizi nasıl öldürüyor, hala bilmiyoruz" başlıklı makalesini bu konuya ayırmıştı.
Wells makalesinde özetle şöyle diyor:
“Dünyadaki birçok bilim insanı ve doktor virüse çalışıyor. Eldeki bilgiler çok az. Araştırma derinleştikçe ve vakalar incelendikçe yeni bilgiler ortaya çıkacak.”
Can alıcı soruyu da eklemiş yazar: “Koronavirüs bizi nasıl öldürüyor, hâlâ muamma!..”
Hastalığın bazı belirtileri var. Ateş, kuru öksürük, nefes darlığı. Ancak bu belirtileri hiç göstermeyip virüsü kapanlar da var. New York’a gelen vakaların yüzde 9’u nefes darlığı çekerek hastaneye gelmiş. Yüzde 8 ila 14’ü başağrısı, 3 ila 17’si mide bulantısı ve ishal belirtisi göstermiş.
Bir diğer bilinen yaygın görüş ise virüsün ciğerleri öldürdüğü ve tükettiğiydi. Yakın zamana kadar öyleydi. Ancak David Wallace’un Science dergisini referans alarak yaptığı paylaşımda Covid-19’un beyin, karaciğer, burun, akciğer, böbrek, damar, göz dâhil hemen her organa etki ettiği görülmüş.
Wuhan’da yatan hastaların yüzde 20’sinin kalbi virüsten dolayı zarar görmüş. Yüzde 44’ü aritmiden şikâyet etmiş. Hollanda’daki hastaların yüzde 38’inde düzensiz kan pıhtılaşması görülmüş. Wuhan’daki hastaların yüzde 27’sinin böbreği hasar görmüş.
Başka rakamlar da var ama hemen her hasta değişik belirtiler gösterdiği için araştırmalar sürüyor. Yazara göre virüsün daha başındayız. Çoğunluğun bu virüse yakalanacağı kesin gibi!.. Ülkeler yavaş yavaş açılıyor ve kısıtlamalar kalktıkça normale dönülecek. Ama yeni belirtileri olursa, hasta sayısı çoğalırsa başka tedbirler de gündeme gelebilir. Yani hâlâ belirsizlik devam ediyor. Eldeki veriler son derece az...
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.