ByLock tartışmasız FETÖ delilidir, sulandırmaya kalkmayın

A -
A +
 
FETÖ’nün göçertilmesinde en önemli delil hiç şüphesiz ByLock’tur. Bu başarı da MİT’e aittir. Ancak hem FETÖ’cüler hem de yancılar "ByLock delil değildir" diye kıyamet koparıyorlar. Peki gerçek ne?
Yargıtay 16. Ceza Dairesi Yargıtay 16. Ceza Dairesi ByLock'la ilgili ilk kararı FETÖ’cü hâkimler Metin Özçelik ve Mustafa Başer kararında aldı. Bu iki FETÖ’cü hâkim 22 Temmuz 2014’de tutuklanan 75 FETÖ’cü polisi kurtarmak için Ağustos 2015’te yetki gasbı yapmışlardı. Tutuklanan ve meslekten ihraç edilen iki hâkim “silahlı terör örgütü üyeliği" ve "görevi kötüye kullanma" suçlarından 10'ar yıl hapis cezası almışlardı. 
FETÖ’cü bu iki hâkimin ByLock’taki mesajlaşma şekilleri gerekçeli kararda anlatılmış ve mesajlaşma içeriklerinde, FETÖ'nün faaliyetlerini devam ettirebilmesi için yapılması gerekenlerin anlatıldığı, uygulama üzerinden FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in talimatlarının iletildiği ve Gülen'den "HE" koduyla "Hocaefendi" olarak bahsedildiği belirtilmişti.
Yargıtay Ceza Genel Kurulu, Yargıtay 16. Dairesi’nin bu kararını 26 Eylül 2017'de onadı. Yargıtay Ceza Kurulu daha sonra 30 Mart 2019'daki kararıyla da ByLock'un teknik analizini çıkardı.
Gerekçede, kullanılması için indirilmesi yeterli olmayıp, özel bir kurulum gerektiren ByLock iletişim sisteminin, güçlü bir kriptolama yoluyla internet bağlantısı üzerinden iletişim sağlamak üzere gönderilen her bir mesajın farklı bir kripto anahtarı ile şifrelenerek iletilmesine dayanan tasarıma sahip olduğuna değinildi. Şifrelemenin, kullanıcıların kendi aralarında bilgi aktarırken üçüncü kişilerin bu bilgiye izinsiz şekilde ulaşmasını engellemeye yönelik bir güvenlik sistemini içerdiğine yönelik tespit gerekçede aktarıldı.
Bu mesele sonra AYM’nin önüne geldi. Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, FETÖ'nün darbe girişimine ilişkin TÜRKSAT davası sanığının yaptığı bireysel başvuruyu değerlendirdi ve reddetti. "ByLock kullanımı tutuklama için kuvvetli şüphedir" dedi. AYM kararında, “Derece mahkemelerince ByLock'a ilişkin olarak yapılan tespit ve değerlendirmelerin olgusal temellerden yoksun olduğunu söylemek mümkün değildir” denildi.
Peki bugünlerde “Yargıtay ByLock için FETÖ delili değildir" diyenler, neyin çarpıtmasını yapıyor? Hemen izah edelim. Yargıtay Ceza Genel Kurulu bir FETÖ’cü hakkında alt mahkemede verilen kararı değerlendirirken usul hatası yapıldığını söyledi. O FETÖ’cünün telefonundaki dijital materyalin imajı yani kopyalanması 29 Kasım 2016’da alınmış. Ancak o kopyalamanın yapılmasıyla ilgili mahkeme kararı 9 Aralık 2016’da alınmış. Ceza Genel Kurulu burada “usul hatası var, önce mahkeme kararı alınmalıydı” dedi. 
Olay bundan ibaret. “Vay efendim ByLock artık delil değildir”, “ByLock çöp oldu” diyenler baltayı taşa vurdu. ByLock net FETÖ delilidir.
 
CEM KÜÇÜK'ÜN DİĞER YAZISI İÇİN TIKLAYIN

Hangi basın özgürlüğü?

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.