Tarım ve hayvancılıkla uğraşanlar battı mı?

A -
A +
Muhaliflere sorarsanız herkes battı gitti. Tarım ve hayvancılıkla uğraşanlar zaten bitik. Peki gerçekte böyle mi? 
Elbette elektrik ve doğalgaz zamları onları da etkiliyor. Market pahalılığı onları da vuruyor. Ama öldük bittik naraları doğru mu? Bence değil. Fikrimi dayandırdığım husus da Bankalar Birliği Başkanı ve Ziraat Bankası Genel Müdürü Alpaslan Çakar’ın açıklamaları. 
13 Ocak 2022’de Dünya gazetesinde şöyle bir haber çıktı: 
“Ziraat Bankası Genel Müdürü Çakar: Tarım sektörü kredi borcunu ödüyor.”
O açıklamada Sayın Çakar önemli şeyler söylüyor. Aşama aşama bakalım. Önce pandemi ve dünya ekonomileriyle ilgili olarak Çakar, tüm olumsuzlukların etkisiyle 2020'de dünya ekonomilerinde yüzde 3,1 küçülme yaşandığını, 2021'de aşının bulunmasıyla ülkelerde büyüme gerçekleştiğini belirtti.
Çakar bankacılık sektörünün teknolojik ve dijital altyapısını da kullanarak salgında reel sektörün ve piyasanın çok fazla etkilenmemesi için inisiyatif aldığına dikkati çekerek, "Bunların sonucu olarak Çin sadece o dönemde yüzde 3,2 büyüdü, bizim ülkemiz yüzde 1,8 büyümüştü” dedi...
Gelelim bir diğer konuya, yüksek enflasyona... Tüm dünyanın sorunu olan enflasyonun sebebi ne peki? Onun cevabını da veriyor Çakar: 
“Evet bugün itibarıyla ülkemizdeki enflasyon yüksek. Bunun nedenini iyi irdelemek gerek. Özellikle ithal ikameci bir model uygulanan ülkemizde, yıllardır devam eden bir model. Yurt dışındaki enerji, emtia fiyatlarının artmasıyla beraber zaten bu modeli uyguluyorsanız ciddi bir maliyet enflasyonunu transfer edersiniz. 2020'de pandemi nedeniyle ötelenmiş talepler 2021 itibarıyla canlanmaya başladı. Maliyet enflasyonu zaten transfer etmişsiniz, bunun yanında talep enflasyonu da üstüne bindi, bütün bunlar maalesef ülkede ciddi bir enflasyonist ortam oluşturdu."
Gelelim tarım ve hayvancılıktaki rakamlara. Yani çiftçi ne kadar kredi alıyor, ne kadar ödüyor? Bakalım... Muhaliflerin dediği gibi çiftçi batmış mı, batmamış mı? Çakar aynen şunları söylüyor:
 “160 milyar TL civarında kredi kullandırılmış durumda... Bunun 110 milyar TL'sini Ziraat Bankası tek başına kullandırmış. Bunun 89 milyarı TL'si Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından sübvanse edilen bir kredi. Tamamının faiz oranı yüzde 10 ve altında. Hatta hayvancılıkta 100 bin, bitkisel üretimde 50 bine kadarki kredileri de biz sıfır faizli kullandırıyoruz. Sıfır faizli kredilerin total rakam içindeki payı 28,5 milyar TL.”
Çiftçi kredi borçlarını ödüyor mu ya da ödeyebiliyor mu? Rakamlar aynen şöyle:
“Takibe düşme oranına bakıldığında 2021'de bankamızın tarımsal kredilerdeki takip oranı yüzde 0,98'dir, yani yüzde 1. Tarıma verdiğimiz kredilerle müşterilerimiz hamdolsun kazanıyor ve paralarını ödüyorlar. Tarım kesiminde dünyada iklim değişikliğiyle belli dönemlerde bazı sıkıntılar olsa bile aslında yönetilemeyecek herhangi bir durum söz konusu değil. Onlar da para kazanıyorlar ki, kredilerin geri ödeme oranı yüzde 99..."
Rakamlar burada... Çiftçilerin borcunu ödeyememe oranı yüzde 1 bile değil. Yani yüzde 99 borcunu ödüyor. Sıkıntı yok. Yukarıda dediğim gibi tabii ki yüksek enflasyondan onlar da etkileniyor. Zamlar onları da ekonomik anlamda sarsıyor. Ancak bu borçlarını ödemiyor anlamına gelmiyor. Sayın Çakar’ın dediği gibi, para kazanıyorlar ki kredileri geri ödüyorlar. 
Yani öldük bittik diyenler doğruyu söylemiyor. Daha fazla bilgi için aşağıdaki linke bakılabilir. 
.....
https://www.dunya.com/ekonomi/ziraat-bankasi-genel-muduru-cakar-tarim-sektoru-kredi-borcunu-oduyor-haberi-645820
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.