Özdemir Bayraktar; “Adanmış bir ömür…”

A -
A +

Baykar İnsansız Hava Aracı Sistemleri Yönetim Kurulu Başkanı Özdemir Bayraktar, 72 yaşında vefat etti. Millî sanayiinin gelişmesi için canhıraş gayret gösteren Özdemir Bey'i, milletimiz hep hayırla anacaktır...

 

Merhum Özdemir Bayraktar’ın vefat haberini, kendi sosyal medya hesaplarından duyuran Haluk ve Selçuk Bayraktar’ın verdikleri mesajlar gayet şümullü ve bir o kadar da dikkat çekici… Merhumun iş hayatı ile ilgili haberleri ilgili sütunlarda bulacaksınız. Ama işin özü, onun hayat felsefesi ve ülkesi için bir ömür gösterdiği gayretler sonucu ortaya çıkan eserleridir. Büyük oğlu Haluk Bayraktar şunları yazmış: “Değerlerinden taviz vermeden adanmış bir ömür yaşadı. Yılmak bilmeyen azmiyle araştırıp üretenlerden oldu. Haksızlıklar karşısında hiç pes etmedi, gücü yettiğince yardım etti. Allah rahmet eylesin.” Evet, Özdemir Bayraktar’ın insani vasıfları ve iş ahlakına dair, yalnızca çocukları değil, kendisini yakından tanıyanlar da hep hüsnü şehadette bulunuyor. Bilhassa yardımseverliği konusunda… Ahilik prensiplerini benimsemek ve o düsturları tatbik etmek, öyle herkesin kolayca yapabileceği şeyler değil. Ama o ahlaka sahip insanlar, hep hayırla yâd edilir. Özdemir Bayraktar için anlatılanlar bunu doğruluyor. Her şeyden önce bu memleket için yetiştirdiği çocukları… Son yıllarda, İnsansız Hava Araçları konusunda ismini çok sık duyduğumuz ve başarılarıyla milletçe iftihar ettiğimiz ortanca oğlu Selçuk Bayraktar da, babasının ardından şu duyguları paylaşıyor: “Babam, canım, arkadaşım, rehberim, dava yoldaşım Hakkın rahmetine yürüdü. Kanını, canını, sağlığını, varlığını milletimizin tam bağımsızlık mücadelesine vakfetti. İnnâ Lillâhi ve İnnâ İleyhi Râciûn. O’ndan geldik O’na döneceğiz.” Halûk ve Selçuk kardeşlerin mesajlarındaki derinliğe ve ortak noktalara dikkatle bakıldığında temel mesele gayet iyi anlaşılıyor.

Ailesine, milletine ve memleketine faydalı olmuş, geride önemli eserler bırakan kişilerin yeri, toplumun hafızasında ayrı bir yere sahiptir… Türlü zorluklara ve engellemelere rağmen, bu ülke için yüksek başarılara imza atmış olan Özdemir Bayraktar, bu açıdan çok talihli bir kimse şüphesiz. Özdemir Bey gibi kabiliyetli, bilgili ve gayretli olup da, çeşitli sebeplerle onun kadar muvaffak olamayan yüzlerce belki binlerce insan var. Zaman zaman bunların bazısının acıklı hikâyesini duyarız, okuruz. Kimisi hayatta iken kimisinin de ölümünden sonra hayat hikâyesi yayılır. Bir kısmının da hiç duyulmaz. Söz gelişi Türkiye çapında faaliyet gösteren, sınai üretimde gerçekten yüksek şahsi kabiliyetlere sahip nice insanımız, imkânsızlık veya önünün açılmaması sebebiyle maharetini sergileyecek zemin bulamamakta. Bunların melbetcasino giriş bir kısmının yakınmaları medyada haber konusu filan da olur kimi zaman. Velakin netice değişmez. Kim bilir bu insanlar uygun zemin ve imkân bulabilseydi, neler üretirdi neler!.. Özdemir Bayraktar, havacılık alanındaki tutkusuna paralel olarak müthiş bir gayretle hep çalıştı ve sonunda başardı. Geçmişte en az onun kadar istekli ve kabiliyetli başka isimler de vardı ve bunlar havacılık ve savunma sanayiinde çok ciddi teşebbüslerde bulunmuşlardı. Mesela Vecihi Hürkuş, mesela Nuri Demirağ, mesela Nuri Killigil… Bunların ibretlik hayat hikâyeleri, yakın zamana kadar öyle çok da bilinmiyordu. Hatta bilinmesine karşı âdeta gizli bir engelleme vardı!.. Daha yeni yeni bunlara dair haber ve yorumlar genişliyor. Ama hâlâ daha meselenin ehemmiyetine uygun biçimde bir değerlendirme yapıldığını da söylemek zor.

Hâlbuki, yeni nesiller geçmişte yaşananları doğru ve tam olarak öğrenebilirse, bunlardan ders çıkarması çok daha kolay olur… Bu ülkenin egemenlik ve bağımsızlığını koruyabilmesi ve dost ülkelerin de kendisinden beklediği dış politikayı icra edebilmesi yani küresel bir aktör olarak olması gereken konuma gelebilmesi için, savunma sanayiinde dışa bağımlılıktan kurtulması şarttır. Bu noktada merhum Özdemir Bayraktar ve oğullarının şu ana kadar hayata geçirdiği başarılar, çok kıymetli örneklerdir. İHA ve SİHA’lar yönünden Türkiye dünyada sayılı ülkeler arasına girmiş bulunmakta. Bu büyük muvaffakiyet için adı geçen insanların kıymetini bilmek ve daha büyük başarılar için de yeni isimlerle beraber yeni başarılara zemin ve imkân hazırlamak önemli...

Bayraktar Ailesinin ortaya koyduğu başarılar yalnız Türkiye’yi değil, bütün Türk ve İslâm âlemini de heyecanlandırıyor. Suriye, Libya ve son olarak Karabağ’da “Bayraktar” imzasını taşıyan silahlı ve silahsız İHA’lar, savaş konseptinde yeni bir paradigma ortaya koydu. İnşallah bunun devamı da gelecektir... Ülkemize büyük hizmetlerde bulunan Özdemir Bayraktar’a Allahü tealadan rahmet, kederli ailesine sabır, metanet ve başsağlığı diliyoruz.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.