'Boğa'ların savaşı 'Ayı'ların uyanışı!

A -
A +
18 Şubat Salı günkü “Nasıl para kazanılır?” başlıklı yazımda şu görüşümü paylaşmıştım: “Altın cephesinde virüs endişelerinin artmasıyla yükselişin ivme kazandığı görülüyor... 1580 doları aşan onsta hedef 1600 dolar olarak gösteriliyor... Bu seviye üzerinde kalıcılık sağlanırsa 1610-1630 dolar dirençlerinin test edileceği belirtiliyor. Uluslararası fonlar raporlarında altının 2011 yılındaki 1900 dolardaki zirvesini aşacağını öngörüyor. Altın uzun vadeli bir yatırım aracıdır. Pozisyon açıldıktan sonra fiyattaki oynaklıklar dikkate alınmamalıdır. Dünya Merkez Bankaları rezervlerini dolar dışında, boşuna altınla güçlendirmiyor. Bizim Merkez Bankamız bile geçen sene 159 ton altın alarak bu alanda birinci oldu. Altın rezervimiz 412,5 tona yükseldi. Kapalıçarşı’da gram altının 320 lirayı aşabileceği tahmin ediliyor. Eğer fonların tahminleri gerçekleşirse dolar serbest piyasada bugünkü değerinde kalsa bile altın 350 liraya ulaşır. Tarih boyunca en güvenli, en korumacı, en güçlü sigorta olan altından vazgeçmeyin!..”
Evet öngörülerim kısa sürede gerçekleşti. Altının onsu 1630 doları gördü, gram altın 320 liraya dayandı.
Peki bundan sonra ne olacak? Koronavirüsün Çin’in dışına taşması, Güney Kore’yi etkisi altına almasından sonra Dünya Sağlık Örgütünün acil durum ilan etmesi yatırımcıları hızla BEŞ GÜVENLİ LİMANA koşturuyor. Birincisi dolar. Dünyanın süper gücü Amerika'nın para birimi, belirsizliklerin arttığı, borsaların çöküşe geçtiği ve felaketlerin yaşandığı durumlarda ilk başvurulan adres. Herkes onun koruması altında kalmayı tercih ettiği için büyük talep görüyor, hızla değer kazanıyor. İkinci güvenli liman 10 yıllık ABD tahvilleri. Yatırımcılar olağanüstü durumlarda tahvil satın alarak kendini güvence altına alıyor, hem de nemadan yararlanıyor. Üçüncüsü Yen. Japonya’nın eksi 0.10 faiz uygulaması, ekonomisinin cari fazla vermesi, net emtia ithalatçısı olması para birimi Yen’i güvenli liman kılıyor. Şu anda dolar karşısında 112 seviyesini aşmış durumda. Yatırımcı dolar ve tahvilden sonra Yen’i tercih ediyor. Dördüncü güvenli liman İsviçre Frangı. AB üyesi olmayan İsviçre’de faizler eksi 0.75... Enflasyon sıfır düzeyinde bulunduğu için para birimi frank her türlü olumsuz gelişmede prim yapıyor. Sürekli değer kazandığı için yatırımcıyı mıknatıs gibi çekiyor. Beşinci güvenli liman altın. Enflasyona, küresel büyüme veya daralmaya karşı, savaş ortamına, belirsizliklerin artmasına, hisse senetlerindeki büyük kayıplara karşı altın korumacı tutumuyla asırlardan beri tercih edilen eşsiz bir yatırım aracıdır. Çoğu kez dolara bağımlı hareket eder, ancak gerektiğinde (bugün olduğu gibi) bu duvarı yıkmasını da bilir. Uluslararası yatırım bankası Goldman Sachs koronavirüsün etkilerinin henüz piyasalara yansımadığını açıkladı. ABD’nin en büyük finansal hizmetler şirketi Citigroup 2020’de altının 1700 doları göreceğini 24 ay sonra 2000 doları test edebileceğini raporladı. İnsanlar altına koştu. Kapalıçarşı’daki fiyat 320 lira ile tüm zamanların zirvesini gördü... Bu sert çıkış mutlaka duracak fiyat geri dönecek. Ama nereden? Altın alanlar, boğaların savaşını izlesin; alacak olanlar 'Ayı’ların uyanışını bekliyor. (Boğa’lar piyasaların yükselişine, Ayı’lar piyasaların düşüşüne verilen isimdir.)
.....
NOT: BUGÜN İHLAS HOLDİNGİN VE GAZETEMİZİN KURUCUSU DR. ENVER ÖREN BEYEFENDİNİN  VEFATININ 7'NCİ YIL DÖNÜMÜ... BENİ YETİŞTİREN, EKONOMİYE YÖNELTEN, MADDİ VE MANEVİ DESTEĞİNİ HİÇ ESİRGEMEYEN CÖMERT, GÜLER YÜZLÜ, PIRLANTA KALPLİ ENVER ABİ'M SENİ ÇOK ÖZLÜYORUM, HASRETİNDEN YANIYORUM. İNŞALLAH AHİRETTE BİRLİKTE OLACAĞIZ. CENAB-I HAKK GANİ GANİ RAHMET EYLESİN MEKÂNIN CENNET OLSUN.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.