Ba'de harabi'l-Basra!

A -
A +
Koronavirüs dünyayı esir aldı. Vaka sayısı 100 bine dayandı, can kaybı 3500’e ulaştı.. Salgın şu ana kadar 84 ülkeye sıçradı. Küresel ekonomi üzerindeki hasar ağırlaşıyor. İhracat ve tedarik zincirlerinde çok vahim bir tablo var. Seyahatler kısıtlanıyor, işletmeler kapanıyor, ihracata bağımlı şirketler büyük zarara uğruyor. En korkunç tablo, ilaç etken maddelerinde %85 oranında Çin’e bağımlı olunması. Deniz nakliyat şirketleri faaliyetlerini sınırladı. Avrupa’da pek çok ürün artık piyasada bulunamıyor. Dünya otomotiv pazarında büyük daralma yaşanıyor. Türkiye’de piyasada sıfır araba kalmadı. ABD’deki ham petrol stokları 444 milyon varille tarihi rekor kırmış durumda. En olumsuz etkilenen sektörler turizm ve seyahat. Küresel büyüme hızı düşüyor, Avrupa’da İtalya, Almanya, Fransa ve İngiltere’de ilk çeyrekte daralma bekleniyor...
Merkez bankaları faiz indirim silahını kullanarak piyasaları canlandırmak istiyor ancak insanlar ölüm korkusu içinde ABD’nin Kaliforniya eyaletinde “acil durum” ilan edildi.. Eyalet  genelinde 50’nin üzerinde vakaya rastlandı. New York Belediye Başkanı eyalet çapında vaka sayısının 13’e yükseldiğini açıkladı. Virüs Amerika’nın 50 eyaletinin 19’una yayılmış durumda. Ölü sayısı 12’ye yükseldi. Dünyanın en büyük ekonomisinin virüse bulaşması Wall Street’te panik satışlara yol açtı. Endekslerde tarihî düşüşler yaşanıyor. Yatırımcılar panik hâlinde hisse senetlerinden çıkıyor, güvenli limana giriyor. Altının onsu 1680 doları aştı, 10 yıllık ABD Hazine tahvillerindeki getiriler 0,93 ile 150 yılın en düşük seviyesine indi. Bizim için en olumlu tablo talepteki daralma sonunda Brent petrolün 49 dolara gerilemesi. Enerji faturamız küçülüyor. 
Koronavirüsün bize uğramamasının sebebi ortaya çıktı. Sosyal medyadaki iddiaya göre bu virüs ırk seçiyor.. nCoV-2019 corona bizi seçmeyecek? Niye? Alman fizik antropoloğu “Egon Freiherr” ırkları 16 türde incelemiş. Kafatası 80 ila 87.3 olan, göz rengi siyah ve kahve, ten rengi buğday olan biz Türklere Hans Amca, Homo sapiens eurasicus Turanid ırkı demiş. Korona virüsü, hem ACE II proteini arıyor hem de Rs3367 dizin arıyor proteinde. Bu proteinin ırklara dağılım yüzdesi ise Çin’de %41, Japonya’da 51, Türkiye’de %3. Vücuda giren virüsün tutunabilme ihtimali bu. Oldu da virüsü kaptınız, bunun antikorlarca parçalanma süreci var şayet parçalanmaz ise virüsün tutunabilme ihtimali %1. Yani Türk insanını etkilemesi son derece düşük. SARS ülkemizde hiç görülmedi. Korona da bize uğramayacak, deniliyor. Tabii ki tedbiri elden bırakmamalı, temizliğe büyük önem vermeliyiz.
ABD senatosu  8,3 milyar dolarlık acil paketi onaylayarak büyük adım attı. Bu problem mutlaka çözülecek? Ama ne zaman? Ba'de harabi'l-Basra!
MOSKOVA’DA TARİHΠANLAŞMA İMZALANDI.  İDLİB’DE ATEŞKES İLAN EDİLDİ, MÜLTECİ AKINI ÖNLENDİ...
TÜRKİYE İLE RUSYA’NIN ÇATIŞMA İHTİMALİ ORTADAN KALKTI. İKİ ÜLKE RAHAT NEFES ALDI. VATANA MİLLETE HAYIRLI OLSUN...
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.