​En büyük koz!

A -
A +

Döviz kurları sürekli yükseliyor. Sağlıksız bir fiyat hareketi var. Piyasada ciddi alıcı yok. Ama bu artış tüm fiyatların yukarı gitmesine yol açıyor. Morallerle birlikte dengeler de bozuluyor. Peki, bu tablo nasıl düzelecek?

Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu yerli ve yabancı yatırımcılarla yaptığı çevrimiçi toplantıda "döviz piyasalarına müdahaleye ilişkin tavrımızı 16 Aralık’taki para politikası toplantı metninde duyuracağız" dedi. Merkez Bankasının piyasalara 1 milyar dolarlık doğrudan müdahalesiyle gevşeyen piyasa, Londra piyasasının desteğiyle yeniden atağa kalktı.

Bir defa Türk bankalarının Londra piyasasına TL akışını kesmeleri lazım. Böylece düşük faizle TL borçlanıp döviz almaları kesinlikle engellenmeli. Cumhurbaşkanının faizleri sürekli düşük tutacağız sözünden sonra büyük bir kur savaşı başladı. Amaç, Türk lirasını eriterek uygulanan faiz politikasının sonuç vermediğini göstererek Erdoğan'ı halkın gözünde küçük düşürmek.

Hükûmet piyasaları çok yakından izliyor. Kimin ne yaptığını biliyor. Cumhurbaşkanı 6-7 Aralık’ta Katar’ı, şubat başında da BAE’yi ziyaret edecek. Bu ülkelerden sağlanacak, 50 milyar dolarlık bir fon bütün hesapları bozar. Çil yavrusu gibi dağılırlar. Erdoğan usta bir satranç oyuncusu gibi her zaman 4-5 hamle sonrasını düşünerek karar alır.

Bugüne kadar kendine güvenenleri hiç yanıltmadı. Hep doğruları yaptı. En zor gününde vatandaşının yanında yer aldı. Üç kuruşluk kur hareketine pabuç mu bırakacak? Hiç şüpheniz olmasın. Eğer faiz konusunda gemileri yakmışsa elinde çok önemli bir koz vardır. Merak etmeyin yakında açıklanır...

Türk ekonomisi tek kelime ile göz kamaştırıyor. Kasım ayında ihracat 21,5 milyar dolarla yıllık bazda 221 milyar dolarla tüm zamanların zirvesinde. Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü ‘Eylül’de %8,4 olarak açıkladığı 2021 yılı ekonomik büyüme tahminini %9’a yükseltti. Uluslararası kredi kuruluşu Standard and Poor’s da yüzde 9,8’e, çıkardı. Bakınız Türkiye’yi kur baskısı altında tutarak yüksek büyüme hızını kesmek istiyorlar. Kredi garanti fonu devreye girdi. İki destek paketi ile KOBİ'lere 20 milyar liralık kaynak sağlanacak.

50'nin altında istihdamı olan tüm şirketler her yeni istihdam için KGF kefaletiyle 100 bin lira kredi alacak. Bu programa özel ve kamu olmak üzere 13 banka katılıyor. Kredilerin 6 ayı ödemesiz, toplam 24 ay vadeli olacak. 12 ay sonunda bankaya kaç yeni istihdam sağlayacağı taahhüt edilecek. 12 ayın sonunda hem işçi hem işveren payları SSK primleri ve vergiler kredi kullanan şirkete iade edilecek…

İlk etapta 50 bin ilave istihdam sağlanacak. Proje tamamlandığında bu rakam 125 bine ulaşacak. İthal edilen ürünlerin yerli imalatını sağlayacak 3, 4, 5 ve 6’ncı teşvik bölgelerde (Doğu Akdeniz ve Doğu Anadolu’da) yatırım yapacak şirketlerin faizi 7 puan düşecek. KOBİ'lere 38 milyon liraya kadar kullanacakları yatırım kredilerinde yüzde 90'a kadar, büyük ölçekli işletmelere 294 milyon liraya %85'e kadar kefalet verilecek. Düşük kaynak, yüksek üretim yüksek istihdam istikrarlı büyüme. İşte kurtuluş reçetesi...

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.