Kayserililerin çok sevdiği lezzet! Tüm püf noktalarıyla Kayseri yağlamasının tarifi...
Denediğinizde asla vazgeçemeyeceğiniz Türk mutfağının en sevilen yemeklerinden birisi olan Kayseri yağlaması lezzeti kadar besleyiciliği ile de ön plana çıkıyor. İşte Kayserililerin yemekten asla bıkmadığı Türk mutfağının baş tacı Kayseri yağmasının tarifi…

Kayseri’nin hatta Türk mutfağının en sevilen yemeklerinden birisi olan Kayseri yağlaması tadına doyum olmaz lezzeti, görünüşü, iştah açıcılığı ile her zaman tercih edilen ve vazgeçilmeyen tatlardan birisidir. Türk mutfağının en önemli hamur işi yemeklerinden birisi olan Kayseri yağlaması size yok böyle bir lezzet dedirtecek. Kayseri yağlaması aynı zamanda “Şebit Yağlaması” olarak da bilinmektedir. Bir gün yolunuz Kayseri’ye düştüğünde mutlaka Kayseri’de yemeniz gereken bir lezzettir. Ama bir süre oralara gidemem ama bu yemeği de çok merak ediyorum diyenlerdenseniz işte size görünüşü ile iştah açan, yediğinizde bunu daha önce neden yememiş dedirtecek Kayseri yağlamasının tarifi…
KAYSERİ YAĞLAMASI MALZEMELER
Hamuru için:
- 4 su bardağı un
- ½ su bardağı ılık su
- 1 su bardağı ılık süt
- 1 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1 yemek kaşığı tuz
- 1 yemek kaşığı instant maya
- 1 tatlı kaşığı toz şeker
İçi için:
- 350 gram kıyma
- 3adet rendelenmiş domates
- 1,5 yemek kaşığı domates salçası
- 1 adet soğan
- 1yemek kaşığı zeytinyağı
- 1çay kaşığı karabiber
- 1çay kaşığı tuz
- 1/2su bardağı su
KAYSERİ YAĞLAMASI NASIL YAPILIR?
İlk olarak hamur yapılmaya başlanır. Bir kabın içerisine un alınır ve ortasına bir havuz açılır. ılık süt, maya, sıvı yağ, tuz ve şekeri ilave ederek karıştırılır.
Ilık su azar azar hamura eklenerek hamur yoğurulur. Temiz bir kabın içerisine un serpilir ve hazırlanan hamur içine aktarılır.
Hamurun üzeri streç film ile kapatılır. Oda sıcaklığında iki katına çıkana kadar hamur mayalanmaya bırakılır. Yaklaşık 40 dakika süren mayalanmanın ardından hamur bezeler haline getirilir. Bezelerin üstü bezle kapatılarak 10 dakika daha mayalanmaya bırakılır.
Hamurun içi için soğanlar küp küp doğranır. Bir tavanın içerisine kıyma hafifçe sotelenir. Soğanlar sotelenen kıymaya ilave edilir. Soğanlar kavrulunca rendelenmiş domatesler ilave edilir.
Salça ilave edilir ve sonra pişmeye bırakılır. Daha sonra azar azar su ilave edilir. Tuz ve karabiber eklenir.
Bu şekilde 5-6 dakika daha pişirdikten sonra ocaktan alınır.
Bitirme aşaması;
Oklava yardımı ile hafif unlayarak bezeler tek tek açılır.
Yapışmaz bir tava ocağın üzerine alınır ve iyice ısıtılır. Isınan tavaya açılan hamurlar tek tek aktarılır ve arkalı önlü pişirilir. Tüm hamura aynı işlemi uygulanır.
Tüm yufkaları piştikten sonra bir pişmiş yufka ardından hazırlanılan kıymalı iç, ardından tekrar yufka sıralamasıyla kat çıkılır.
Tüm iç harç ve yufkalar bittiğinde üzerini ince kıyılmış maydanozla süslenir ve dilimleyerek servis edilir.
Dilerseniz üzerine yoğurtlu sarımsaklı sos da gezdirebilirsiniz.