Hıfzı Topuz kimdir? Usta Gazeteci Hıfzı Topuz kaç yaşındaydı, neden öldü?

Düzenleyen: / Kaynak: Anadolu Ajansı, Vikipedi
- Güncelleme:
Hıfzı Topuz kimdir? Usta Gazeteci Hıfzı Topuz kaç yaşındaydı, neden öldü?

Biyografi Haberleri  / Anadolu Ajansı, Vikipedi

Usta Gazeteci Hıfzı Topuz hayatını kaybetti. Hıfzı Topuz’un hayatını kaybetmesi ile arama motorlarında “Hıfzı Topuz kimdir? Usta Gazeteci Hıfzı Topuz kaç yaşındaydı, neden öldü?” soruları araştırılmaya başlandı. İşte o detaylar…

Türk basın tarihinin en önemli isimlerinden birisi Hıfzı Topuz 100 yaşında hayatını kaybetti. Hıfzı Topuz, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin en önemli ve kıdemli isimleri arasında yer alıyordu. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Hıfzı Topuz’un vefatı üzerine bir mesaj yayınladı. Yayınlanan mesajda “Uzun yıllar gazeteci ve yazar olarak başarıyla çalışan en kıdemli üyelerimizden önceki Onur Kurulu Başkanı'mız Sevgili Hıfzı Topuz'u kaybetmenin üzüntüsünü yaşıyoruz. Türkiye Gazeteciler Cemiyetine ve basın emekçilerinin örgütlenmesine büyük destek veren Hıfzı Topuz'u hiç unutmayacağız. Meslektaşımızın ailesine ve basın topluluğumuza başsağlığı diliyoruz." ifadelerine yer verildi.

HIFZI TOPUZ KİMDİR?

Hıfzı Topuz 1923 tarihinde İstanbul’da dünyaya geldi. 1942 yılında Galatasaray Lisesi’nden 1948 yılında ise İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun oldu.

Topuz 1957 ve 1959 yılları arasında Strasbourg Üniversitesi'nde devletler hukuku ve gazetecilik alanlarında yüksek lisans yaptı. Yine aynı üniversitede 1960 yılında Gazetecilik alanında doktora yaptı.

1947 ve 1958 yılları arasında Akşam Gazetesi’nde önce istihbarat şefi, sonra yazı işleri müdürü olarak çalıştı.

İstanbul Gazeteciler Sendikası'nın kurucuları arasında yer aldı ve başkanlığını yaptı. 

1959 ve 1983 yılları arasında Paris’te UNESCO Genel Merkezi’nde özgür haber dolaşımı şefi olarak çalıştı.  Afrika ülkelerinde, Hindistan'da, Filipinler'de gazetecilik eğitimi seminerleri düzenledi.  Kara Afrika'da kırsal basın projesini oluşturdu. 

1962 yılında Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi'nin, o zamanki adıyla Basın-Yayın Yüksek Okulu'nun kuruluşu için, Paris'te Unesco’nun merkezinde ilk projeleri hazırladı.

1974-75 yılları arasında TRT'de radyolardan sorumlu genel müdür yardımcılığı yaptı. 1986'da İletişim Araştırmaları Derneği'ni (İLAD) kurdu. 

 Vatan, Milliyet ve Cumhuriyet gazeteleriyle çeşitli dergilerde diziler ve inceleme yazıları yazdı. Anadolu, Galatasaray ve İstanbul üniversitesi iletişim fakültelerinde basın, radyo-televizyon tarihi, uluslararası iletişim ve siyasal iletişim dersleri verdi.

Hıfzı Topuz kimdir? Usta Gazeteci Hıfzı Topuz kaç yaşındaydı, neden öldü?

HIFZI TOPUZ YAZDIĞI ESERLER

Topuz'un kaleme aldığı romanlar şöyle:

"Meyyale", "Taif'te Ölüm", "Paris'te Son Osmanlılar", "Gazi ve Fikriye", "Milli Mücadelede Çamlıca'nın Üç Gülü", "Devrim Yılları", "Tavcan", "Özgürlüğe Kurşun", "Kara Çığlık", "Abdülmecit; İmparatorluk Çökerken Sarayda 22 Yıl", "Hava Kurşun Gibi Ağır" Nazım Romanı, "Elbet Sabah Olacaktır" Tevfik Fikret Romanı, "Vatanı Sattık Bir Pula" Namık Kemal Romanı, "Çılgın ve Özgür" Neyzen Tevfik Romanı, Şanlı Kanlı Yıllar", "Nevbahar", "Paris Sürgünü"

İnceleme ve araştırma eserleri:

"Fransa'da Gazetecilerin Statüsü ve Asgari Ücret", "Information Internationale dans la Presse Turque", "Basın Sözlüğü", "Kara Afrika", "100 Soruda Basın Tarihi", "Seçim Savaşları", "Uluslararası İletişim", "İletişimde Karikatür ve Toplum", "Lumumba", "Kara Afrika'da İletişim", "Basında Tekelleşmeler", "Yarının Radyo TV Düzeni", "Türkiye'de Seçim Kampanyaları", "Siyasal Reklamcılık",
"Kara Afrika Sanatı", "Hoşgörü", "Başlangıcından Bugüne Kadar Dünya Karikatürü", "Dünyada ve Türkiye'de Kültür Politikaları", "Türk Basın Tarihi", "Büyülü Afrika"

Anı türünde kaleme aldığı eserler ise şunlar:

"Konuklar Geçiyor", "Parisli Yıllar", "Eski Dostlar", "Elveda Afrika, Hoşça Kal Paris", "Fikret Mualla", "Başın Öne Eğilmesin", "Paris 68, Bir Devrim Denemesi", "Nişantaşı Anıları", "Bana Atatürk'ü Anlattılar", "Gülümseyen Anılar", "Ardından Yıllar Geçti", "Paris'te Bir Türk Ressamı, Fikret Mualla", "Atatürk Sesleniyor", "Bir Zamanlar Nişantaşı'nda", "Anı ve Mektuplarla Melih Cevdet Anday"

Düzenleyen:  - Biyografi
Kaynak: Anadolu Ajansı, Vikipedi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...