Bolivya'nın ardından bir ülke daha İsrail ile diplomatik ilişkilerini kesti

Düzenleyen: / Kaynak: Anadolu Ajansı
- Güncelleme:
Bolivya'nın ardından bir ülke daha İsrail ile diplomatik ilişkilerini kesti

DÜNYA Haberleri  / Anadolu Ajansı

İsrail’in abluka altındaki Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları nedeniyle bir ülke daha Tel Aviv ile diplomatik ilişkilerini kesme kararı aldı. Bolivya'nın ardından Belize, İsrail ile diplomatik ilişkilerini kestiğini duyurdu.

İsrail güçlerinin Gazze’de 40 gündür devam eden saldırılarının ardından bazı ülkeler diplomatik düzeyde adım atma yoluna gitti.

Diplomatik ilişkilerini kesen ilk ülke bir Güney Amerika ülkesi olan Bolivya olmuştu.

Bolivya Dışişleri Bakan Yardımcısı Freddy Mamani, 31 Ekim'de yaptığı açıklamada hükümetin "İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki saldırgan ve orantısız askeri saldırısını reddetmek ve kınamak için" ilişkileri kesme kararı aldığını söyledi.

BELİZE İSRAİL İLE DİPLOMATİK İLİŞKİLERİNİ KESTİ

Karayip ülkesi Belize, Gazze Şeridi'nde devam eden saldırılar nedeniyle İsrail ile diplomatik ilişkileri kestiğini duyurdu.

Belize hükümetinin internet sitesinden yapılan açıklamada, İsrail'in ateşkes çağrılarını kabul etmemesi ve insani yardım malzemelerinin girişine engel olması nedeniyle bu kararın alındığı bildirildi.

Gazze'de devam eden insani drama dikkat çekilen açıklamada, "Taleplerimize rağmen İsrail, uluslararası insan hakları ihlallerine son vermedi aynı zamanda Gazzelilerin acısının hafifletilmesi için yardım ekiplerinin girişine de müsaade etmedi. Bu sebeple bir dizi tedbir uygulamaya karar verdik" ifadeleri kullanıldı.

Bölge basınında çıkan haberde, Belize'nin Tel Aviv Büyükelçisinin geri çekilmesi ve İsrail'in de Belize'deki tüm diplomatik faaliyetlerinin sona erdirilmesi için talepte bulunacağı belirtildi.

BÜYÜKELÇİLERİNİ GERİ ÇAĞIRAN ÜLKELER

İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılarının ardından uluslararası yardım kuruluşları başta olmak üzere bölge için birçok insani kriz uyarısı dile getirildi.

Gazze’de devam eden katliamın ardından İsrail ile diplomatik ilişkilerini gözden geçirerek, büyükelçilerini geri çağırma kararı alan ülkelerin sayısı artmaya başladı.

İsrail'in Gazze'de devam eden saldırıları nedeniyle Kolombiya, Şili ve Honduras da Tel Aviv büyükelçilerini istişarede bulunmak amacıyla geri çağırmıştı.

Ürdün Dışişleri Bakanlığı da 1 Kasım'da İsrail büyükelçisini geri çağırdığını bildirdi.

Türkiye de 4 Kasım'da Tel Aviv büyükelçisini geri çağırdığını duyurdu. Dışişleri Bakanlığı, “Tel Aviv Büyükelçimiz Şakir Özkan Torunlar’ın istişarelerde bulunmak üzere Ankara’ya çağırılması kararlaştırılmıştır” dedi.

Birçok haber kaynağı Çad'ın da 6 Kasım'da İsrail'deki büyükelçisini yaşanan şiddet olayları nedeniyle geri çektiğini bildirdi.

KARAYİP ÜLKESİ BELİZE

Belize, Orta Amerika'nın kuzeydoğu kıyısında bir Karayip ülkesidir. Kuzeyinde Meksika, batı ve güneyinde Guatemala, doğusunda ise Karayip Denizi yer almaktadır.

Yüzölçümü 22.970 km² ve nüfusu 2020 verilerine göre 419.199'dur. Ülke toprakları doğu-batı ekseninde 110 km, kuzey-güney ekseninde ise 290 km uzunluğundadır.

 

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...