İnsani arada zeytin hasadı! Gazzeliler Filistin marşı söyleyerek çalışıyorlar

Düzenleyen: / Kaynak: Anadolu Ajansı
- Güncelleme:
İnsani arada zeytin hasadı! Gazzeliler Filistin marşı söyleyerek çalışıyorlar

Dünya Haberleri  / Anadolu Ajansı

Gazze Şeridi'nde 1 haftadır devam eden insani arayı fırsat bilen Gazze halkı zeytin hasadı yapıyor. Her yıl ekim ayının ortalarında yapılan zeytin hasadı, İsrail’in Gazze'ye yönelik saldırıları nedeniyle bu yıl zamanında yapılamadı.

Gazze Şeridi’nin güneyindeki Filistinli çiftçiler, Hamas ile İsrail arasında varılan mutabakat kapsamındaki "insanı ara" sürecinde, İsrail saldırılarının engel olduğu zeytin hasadına başladı.

Gazzeli çiftçilerin her yıl ekim ayının ortalarında yaptığı zeytin hasadı, İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları nedeniyle bu yıl zamanında yapılamadı. Hamas ile İsrail arasında 24 Kasım'da uzlaşılan daha sonra uzatılan “insanı arayı” değerlendirmek isteyen Gazzeli çiftçiler, geç de olsa zeytin hasadına başladı.

İSRAİL, GAZZE'DE BİNLERCE AĞACI YOK ETTİ

Gazze’deki hükümetin Tarım Bakanlığına göre, binlerce Filistinli mevsimlik işçiye istihdam sağladığı için zeytin hasadı, önemli sektörler arasında yer alıyor.

Yalnızca toplanmasının yanı sıra zeytinlerin salamura edilmesi, parçalanması, işlenmesi, yağa dönüştürülmesi de zeytin hasadıyla birlikte diğer iş olanaklarının kapısını açıyor. Filistin Merkezi İstatistik Kurumu verilerine göre zeytin ağaçları, Gazze Şeridi’ndeki hasat için ekili ağaçların yüzde 63’ünü, Han Yunus’takilerin ise yüzde 34’ünü oluşturuyor.

İsrail’in saldırılarının ardından Gazze Şeridi’nde tarım faaliyetlerinin durdurulması nedeniyle doğrudan günlük kaybın 1,6 milyon dolar olduğu tahmin ediliyor. Resmi veriler, İsrail’in Gazze’de binlerce ağacı yok edip, çok sayıda tarım alanını tahrip etmesi sonucunda tarım alanındaki toplam kaybın 180 milyon dolar olduğunu gösteriyor.

İnsani arada zeytin hasadı! Gazzeliler Filistin marşı söyleyerek çalışıyorlar

"BU YIL SALDIRILAR NEDENİYLE ZEYTİN HASADINDA GECİKTİK"

Gazze’nin güneyindeki Han Yunus kentinde yaşayan çiftçi Taha Şurrab, AA muhabirine yaptığı açıklamada, zeytinleri toplamak için "insani ara"yı değerlendirdiklerini dile getirdi.

Şurrab, "Bu yıl, saldırılar nedeniyle zeytin hasadında geciktik. Toprağa bağlılığımızı teyit etmek için barışın sembolü olan zeytinleri topluyoruz." diye konuştu.

"BİZ GÜVENLİK İÇİNDE YAŞAMAK İSTİYORUZ"

Savaşın kalıcı olarak durdurulmasını temenni eden Şurrab, Gazze’de yıkımdan uzak, güvenli bir şekilde yaşamak istediklerini ifade etti. Şurrab, savaşın kalıcı olarak durdurulması için dünyaya baskı yapma çağrısında bulunarak, “Çünkü biz güvenlik içinde yaşamak istiyoruz. Çocuklarımızı, kadınlarımızı ve yaşlılarımızı kaybettiğimiz yeter." diyerek tepkisini dile getirdi.

Zeytinyağı üretim merkezi sahibi ve mühendis Muhammed Vafi, "Saldırılar, bu yıl zeytin sezonunu mahvetti, çiftçilerin büyük zararı var." dedi.

İnsani arada zeytin hasadı! Gazzeliler Filistin marşı söyleyerek çalışıyorlar

GAZZELİ ÇİFTÇİLER ZEYTİN HASADI YAPMA İMKANI BULDU

Vafi, "Saldırılar sırasında hiçbir çiftçi zeytin toplayamadı, bu da sezonu büyük ölçüde etkiledi." diyerek çatışmalara "insani ara" verilmesinin Gazzeli çiftçilere zeytin hasadı yapma imkanı sağladığını belirtti.

Çiftçilerin büyük zorluklarla karşı karşıya kaldığını vurgulayan Vafi, yakıt eksikliğine dikkati çekerek, "Zeytini sıkıma getiren herkes ekipmanları çalıştırmak için yanında yakıt da getiriyor." diye konuştu.

Filistinlilerin büyük kısmı, kültürel miraslarının bir parçası olduğu için granit taşların kullanıldığı geleneksel yöntemlerle zeytinyağı elde etmeyi tercih ediyor.

FİLİSTİN MARŞLARI SÖYLEYEREK ÇALIŞIYORLAR

Geleneksel yöntemlerle zeytinyağı üretenler, bunun yağın kalitesini koruduğuna ve faydalı olduğuna inanıyor. Gazze Şeridi’nde zaman zaman zeytin hasadı ve sıkımının yapıldığı sezonun başlangıcı resmi törenler ve çalışanların Filistin kefiyesi taktığı halk kutlamalarıyla gerçekleştiriliyor.

Zeytin sezonunu kimliklerinin bir parçası olarak gören işçiler, Filistin marşları söyleyerek çalışıyorlar.

İnsani arada zeytin hasadı! Gazzeliler Filistin marşı söyleyerek çalışıyorlar

Düzenleyen:  - Dünya
Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...