Türkiye Gazetesi E-Gazete Gazete Aboneliği
Türkiye Gazetesi
Arama
SON DAKİKA YAZARLAR BİZİM SAYFA GÜNDEM POLİTİKA EKONOMİ DÜNYA SPOR YAŞAM RESMİ İLANLAR HABER JET İzle
Türkiye Gazetesi
Türkiye Gazetesi
E-Gazete Abonelik
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • T-Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Sağlık
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Foto Haber
  • Video Galeri
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Danışma Telefonları
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok NSosyal
© 2025 İhlas Gazetecilik A.Ş.
Tüm Hakları Saklıdır.
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Bildirin
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
  1. Haberler
  2. Dünya
  3. 'İsrail ile bu süreçte doğrudan müzakereler faydasız ve riskli'
Google Linke Tıkla, Türkiye Gazetesi'ni Google Favorilerine Ekle!
Dünya

'İsrail ile bu süreçte doğrudan müzakereler faydasız ve riskli'

Son Güncelleme: 04 Mayıs, 2017 - 17:20
Whatsapp İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn NSosyal NSosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala
'İsrail ile bu süreçte doğrudan müzakereler faydasız ve riskli'
Fotoğraf Başlığı 'Israil ile bu süreçte dogrudan müzakereler faydasiz ve riskli'

Hamas Siyasi Büro Başkanı Halid Meşal, "İsrail'le şu anda ciddi müzakereler yürütmek için şartlar olgunlaşmış değil. Bu süreçte doğrudan yapılacak müzakereler, faydasız ve riskli olur." dedi.

Kaydet
a- | +A

Hamas Siyasi Büro Başkanı Halid Meşal, Hamas’ın yeni vizyonunu içeren siyaset belgesinin Filistin davasına ve ulusal çıkarlara hizmet edeceğini belirterek, "Bu süreçte İsrail ile doğrudan yapılacak müzakereler, faydasız ve riskli olur." dedi.

Hamas’ın yeni vizyonunu içeren siyaset belgesiyle ilgili AA muhabirine değerlendirmelerde bulunan Meşal, "Hamas içerisinde görüş birliğine varılarak oluşturulan siyaset belgesinin açıklanması, hareket içerisinde büyük bir memnuniyet yaşattı. Bu belge, hareketin özünden, ilkelerinden ve Filistin halkının haklarından ödün vermeksizin, politikaları ile düşüncelerinde yapılan açılım ve gelişimi yansıtıyor." dedi.

Hareketin genel prensipleri ve politikalarını belirleyen söz konusu belgeden İsrail'in duyduğu memnuniyetsizliğe değinen Meşal, "İsrail, Hamas'ın Filistin halkının yanında yer alan ilkeleri, özü ve gücünden vazgeçmeksizin, dünya ile iletişimini sağlıklı hale getirecek bilinçli ve açık görüşlü bir imaj ortaya koymasından rahatsız." ifadesini kullandı.

"İsrail sert bir siyasi dil kullanan zayıf bir Hamas görmek istiyor"

Hamas'ın İsrail'in beklediği gibi hareket etmediğini vurgulayan Meşal, "İsrail bu topraklarda sert bir siyasi dil kullanan zayıf bir Hamas görmek istiyor. Hamas ise bunun aksine hareket ediyor. Hareketin, ılımlı fikirler ve açık görüşlü bir siyasi akıl ortaya koyması, halkının yanı sıra bölgesel ve uluslararası çevrelerle de iletişimini sağlıklı hale getirmesi İsrail'i rahatsız ediyor." diye konuştu.

İsrail'in Filistin'in imajını lekelemek için çalıştığını kaydeden Meşal, şunları söyledi:

"İsrail, her daim halkımızın aşırlık ve terör vasıflarıyla anılmasına çalışıyor. Bu suçlamalarla, kan dökme, toprak gasp etme, adil bir çözümü reddetme ve dünya ile iletişimi küçümseme gibi davranışlarının gerçek amacının üzerini örtmeye çalışıyor. Hamas, bu belgenin hareketin ve Filistin halkının tutumunun daha büyük bir kesime ulaşmasına ve dünyada daha fazla destekçi kazanmasına yardımcı olacağına inanıyor."

"Doğrudan müzakereler için şartlar olgunlaşmış değil"

İsrail'le doğrudan müzakereler konusuna değinen Meşal, "Prensip olarak gerekli durumlarda düşmanlarla müzakere yapılır. Bu değişime açık bir politikadır. Hareketler veya devletler, gayesine ulaşmada zaruri bir hal aldıysa düşmanlarıyla müzakere yapma hakkına sahiptir. Ancak düşmanı hakkımızı vermeye zorlayacak şekilde bir güçler denklemi oluşturacak uygun zemin ve zamanın beklenmesi gerekir. Müslümanların tarihi bu tür örneklerle doludur." ifadelerini kullandı.

Hamas'ın şu anda İsrail'le doğrudan müzakereler yapmama yönünde bir politika izlediğini kaydeden Meşal, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Çünkü şu anda ciddi müzakereler yürütmek için şartlar olgunlaşmış değil. Zira düşman barışa yanaşmıyor, haklarımızı tanımamazlıktan geliyor ve bugün kendisini haklarımızı tanımaya zorlayacak bir etken görmüyor. Bu süreçte İsrail ile doğrudan yapılacak müzakereler, faydasız ve riskli olur. İsrail uluslararası ilişkilerinde dünyayı barış yanlısı olduğu yönünde kandırmak için söz konusu müzakereleri kullanmayı adet edindi. İsrail, Filistinlilere ait toprakları gasp etmek, Yahudi yerleşim yerlerini inşa etmek ve gelecekte hiçbir seçenek bırakmayacak projelerini dayatmak için bu yalanı kullanıyor."

İsrail'in, söz konusu müzakereleri Arap ve Filistinlilerin tutumlarını tüketmek için kullandığını belirten Meşal, İsrail'in Arap ve Filistinli müzakerecileri detaylarda boğduğunu ifade etti. Meşal, "Feragat ve tavizlerin bittiği her müzakere turundan sonra yeni bir tur başlıyor, bu da çok büyük tehlike arz ediyor." şeklinde konuştu.

Siyaset belgesi ve uluslararası toplum

Söz konusu belgeyi,"hareketin ulusal çıkarlara hizmet etme ve Filistin'de daha iyi bir ortam sağlama konusundaki deneyim ve düşünceleri açısından doğal bir gelişme" olarak nitelendiren Meşal, "Bu belge, davamızın dünyadaki imajını güçlendirme, bütün oluşumlarıyla davayı uluslararası topluma iletme ve direnişe yöneltilen haksız suçlamaları reddetme hedeflerini taşımaktadır. Ayrıca İsrail'in yalanları ile mücadelede hareketimiz, halkımız ve davamızın uluslararası ve bölgesel alanda kazançlar elde etmesi amaçlanmaktadır." dedi.

Dünya ülkelerine Filistin halkının farklı bileşenleri ile direniş hareketlerine açık olmaları ve ön koşulları bir kenara bırakmaları çağrısı yapan Meşal, esasında bu ön koşulları dünya ülkelerinin değil, İsrail'in koymak istediğini söyledi.

Dünya ülkelerine Filistin halkının özgürlüğü, kendi kaderini tayin etme hakkı ve Filistin davası konusuna adil ve ciddiyetle yaklaşmaları çağrısında bulunan Meşal, bu ülkelerden asıl sorunun İsrail'in işgali, siyaseti, uygulamaları ve tutumu olduğunu görmelerini istedi.

Belgenin İslami hareketlere etkisi

Siyaset belgesinin İslami hareketlerin teorik ve pratik alanlardaki siyasi tecrübelerine etkisi konusuna da değinen Meşal, "Hamas, siyasi ideoloji ve performans aracılığıyla inandığı ve hayata geçirdiği örnek bir model sunuyor. Bunun ciddi ve gelişmiş hareketler için en uygun model olacağını düşünüyoruz. Bu model gelenek ve modernlik ile ilkelere bağlılık, esneklik, açılım ve yenilenmeyi bir araya getiriyor. Bu şekilde başarıya ulaşılır, hedefler gerçekleştirilir ve hareketlerin mensupları arasında güven ve hoşnutluk güçlendirilmiş olur." diye konuştu.

Meşal " Hamas olarak bizler aynı zamanda bölgede ve dünyadaki deneyimlerden istifade ediyoruz. Başka hareketlerin de Hamas'ın tecrübelerinden istifade edeceğini umuyoruz. Bununla birlikte hareketler arasında şartların ve çevrenin farklılığını da anlıyoruz." dedi.

Whatsapp İkon Facebook İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn NSosyal NSosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala
Yayın Tarihi | 04 Mayıs, 2017 - 17:20
Haberle İlgili Daha Fazlası
Dünya
Bizi Takip Edin Bizi Takip Edin
X ikonu Facebook ikonu LinkedIn ikonu NSosyal Google Haberler ikonu
YORUMLAR
Yorum   0 yorum
ÇOK OKUNANLAR
  • 1
    1 depo 900 TL ucuzladı! Akaryakıtta bayram havası
    1 depo 900 TL ucuzladı! Akaryakıtta bayram havası
    Kaydet
  • 2
    Çocuğun sınavı annenin sahnesi! LGS anneliği sosyal medyada gündem oldu
    Çocuğun sınavı annenin sahnesi!
    Kaydet
  • 3
    Bruno Fernandes'ten Galatasaray'a yeşil ışık
    Bruno Fernandes'ten G.Saray'a yeşil ışık
    Kaydet
  • 4
    Panter Emel lakabı ile tanınıyordu! Yeşilçam oyuncusu Emel Yıldız hayatını kaybetti
    Panter Emel hayatını kaybetti!
    Kaydet
  • 5
    6 haftanın dibine geriledi! Konut ve taşıtta yeni indirim yolda
    6 haftanın dibine geriledi! Konut ve taşıtta yeni ...
    Kaydet
YAZARLAR
  • Cem Küçük
    Cem Küçük Kimsenin Erdoğan sonrasına hazırlandığı yok
    Kaydet
  • Atilla Yayla
    Atilla Yayla Tavuk firmaları, “denetim kayyımı” ve piyasa ekonomisi
    Kaydet
  • İsa Karakaş
    İsa Karakaş "Kendi düşen ağlamaz": İnternete numara bırakırken bir kez daha düşünün!
    Kaydet
  • Ferhat  Ünlü
    Ferhat Ünlü Futbol-savaş denkleminde barış
    Kaydet
  • Meryem Aybike Sinan
    Meryem Aybike Sinan Türk dünyası şahlanıyor…
    Kaydet
Bize Haber Verin

Editör masasıyla bilgi ve materyal paylaşmak için tıklayın

GÖZDEN KAÇMASIN
  • Konya'da sanayi sitesinde meydan muharebesi: Tekme tokat kavga kamerada
    Konya'da sanayi sitesinde meydan muharebesi: Tekme tokat kavga kamerada
    Kaydet
  • Yağışlar rekor kırdı ama göl bir damla bile su tutmadı!
    Yağışlar rekor kırdı ama göl bir damla bile su tutmadı!
    Kaydet
  • Dünyayı bekleyen kriz! Petrolden daha değerli olacak
    Dünyayı bekleyen kriz! Petrolden daha değerli olacak
    Kaydet
  • Konut ve taşıtta yeni indirim…
    Konut ve taşıtta yeni indirim…
    Kaydet
  • Kısa sürede gündem oldu! Dünya Kupası'na damga vuran Türk'ün kim olduğu ortaya çıktı
    Kısa sürede gündem oldu! Dünya Kupası'na damga vuran Türk'ün kim olduğu ortaya çıktı
    Kaydet
ÖNE ÇIKANLAR
Dev vinç gemisi İstanbul Boğazı'na giriş yaptı!
Dev vinç gemisi İstanbul Boğazı'na giriş yaptı!
Kaydet
ABD’de hastanede silahlı saldırı! 1 ölü, 1 yaralı
ABD’de hastanede silahlı saldırı! 1 ölü, 1 yaralı
Kaydet
BDDK izin verdi! Ünlü market de ortak... 10 milyar sermayeyle yeni banka kuruluyor
BDDK izin verdi! 10 milyar sermayeyle yeni bir banka kuruluyor
Kaydet
SONRAKİ HABER
Türkiye Gazetesi
Google Haberler E-GAZETE ABONE OL GİRİŞ
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • T-Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Sağlık
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Foto Haber
  • Video Galeri
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Danışma Telefonları
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok NSosyal
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Let me Know
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
© 2025 İhlas Medya Grubu. Tüm Hakları Saklıdır
Son Dakika Site Haritası RSS KVKK Aydınlatma Metni Gizlilik Politikası Çerez Politikası