Myanmar ordusu yakma stratejisine geri döndü: İnsanlık dramı İHA görüntüleriyle ortaya çıktı

Düzenleyen: / Kaynak: The Guardian
Myanmar ordusu yakma stratejisine geri döndü: İnsanlık dramı İHA görüntüleriyle ortaya çıktı

DÜNYA Haberleri  / The Guardian

Asya kıtasında yer alan Myanmar, bir insanlık dramı ile gündemde. Rejime karşı çıkan ordu birlikleri, ülkenin kuzeyinden alınan drone görüntülerine göre onlarca köyü yaktı.

Yerel medya ve bölge sakinleri, Myanmar cunta birliklerinin ülkenin kuzeyine düzenlediği üç günlük hava baskınları sırasında yüzlerce binayı ateşe verdiğini ve ordunun yönetimine karşı direnişi ezmek için mücadele ettiğini söyledi. Sagaing bölgesinde geçtiğimiz yılki darbeden bu yana, yerel 'Halk Savunma Gücü' üyelerinin cunta birlikleriyle düzenli olarak çatıştığı şiddetli çatışmalar ve kanlı misillemeler gerçekleşti.

Analistler, gayrı resmi milislerin etkinliğiyle cunta güçlerini şaşırttığını ve ordunun karadaki birliklerini desteklemek için birçok kez hava saldırısı çağrısında bulunduğunu belirtiyor.

ASKERLER EVLERE BASKIN DÜZENLEDİ

Yerel halk ve basında çıkan haberlere göre, askerler geçtiğimiz hafta üç gün boyunca Kinn, Upper Kinn ve Ke Taung köylerinde yüzlerce binayı ateşe verdi. İsminin açıklanmasını istemeyen bir sakin, 26 Mayıs'ta Kinn'deki köylülerin askerler havaya ateş açmaya başlayınca kaçtığını söyledi. Köy sakini, "200'den fazla ev yandı... evim tamamen yandı, sadece beton temel kaldı." dedi. 

Takma isim kullanmak isteyen Ke Taung köylüsü Aye Tin, askerlerin evlere baskın düzenleyip yıktığını belirtti. “Benim teknem de dahil olmak üzere köyümüz için ulaşım ve yiyecek taşımak için kullandığımız motorlu tekneleri de yaktılar. Evimi kaybettiğim için hayatım mahvoldu ... ve yaşamak için yapacak hiçbir şeyim kalmadı." dedi.

Drone görüntüleri, Chindwin nehri kenarındaki yaklaşık 8 km boyunca uzanan köylerden yükselen dumanları gösteriyor. Uzmanlar, insansız hava aracının çektiği bir videoda görülen bir sağlık kliniğinin Ke Taung köyündeki bir sağlık kliniğinin coğrafi konumuyla eşleştiğini söylüyor. NASA'dan alınan uydu görüntüleri de geçen hafta Ke Taung ve Kinn köyleriyle eşleşen yerlerde yangınları gösterdi. 

Askeri cunta ise daha önce birliklerinin evleri ateşe verdiği iddialarını reddetmiş ve 'terörist' olarak tanımladığı Halk Savunma Gücü'nün yangınları başlattığını ileri sürmüştü. 

CUNTA, İKİ KİŞİYE İDAM KARARI ALDI

Myanmar cuntası, her ikisi de terörizm suçundan hüküm giyen Aung San Suu Kyi'nin partisinden eski bir milletvekili ve önde gelen bir demokrasi aktivistini idam edeceğini açıkladı. Bu idamlar, 1990'dan bu yana Myanmar'da ilk olacak. 

Zaw Min Tun Cuma günü AFP'ye verdiği demeçte, eski milletvekili Phyo Zeya Thaw ve Ko Jimmy olarak bilinen demokrasi aktivisti Kyaw Min Yu da dahil olmak üzere dört kişinin hapishane prosedürlerine göre asılacağını söyledi. 

The Guardian gazetesinin haberine göre cunta, geçen yıl iktidarı ele geçirdikten sonra muhaliflere uyguladığı baskının bir parçası olarak onlarca darbe karşıtı eylemciyi ölüme mahkum etti ancak 1990'lardan bu yana ülkede idam yoktu. Aung San Suu Kyi'nin Ulusal Demokrasi Birliği'nden Kasım ayında tutuklanan eski bir milletvekili Phyo Zeya Thaw, terörle mücadele yasaları kapsamındaki suçlardan dolayı Ocak ayında ölüm cezasına çarptırıldı.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: The Guardian
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...