Tarihte ilk! İskoçya'ya Müslüman başbakan: Yeni lider Hamza Yusuf

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Tarihte ilk! İskoçya'ya Müslüman başbakan: Yeni lider Hamza Yusuf

DÜNYA Haberleri

İskoçya'nın yeni başbakanı, Pakistan asıllı Müslüman siyasetçi Hamza Yusuf oldu. 38 yaşındaki Yusuf, "Şimdi bağımsızlığa, daha önce hiç olmadığı kadar ihtiyacımız var" dedi.

İskoçya'da Özerk Yönetimi Başbakanı ve İskoç Ulusal Partisi (SNP) Genel Başkanı Nicola Sturgeon'ın hem başbakanlıktan hem de parti genel başkanlığından istifasının ardından koltuğun yeni sahibi belli oldu. Parti başkanlığına aday olan Sağlık ve Sosyal Hizmet Bakanı Hamza Yusuf, liderlik yarışını kazanarak ülkenin ilk Müslüman ve beyaz olmayan lideri oldu.

BAĞIMSIZLIK VURGUSU

Associated Press'te yer alan habere göre, Şubat ayının başında Nicola Sturgeon'ın istifasının ardından İskoç Ulusal Partisi genel başkanlığı için adaylığını açıklayan Yusuf, "Kendimi İskoçya'nın bir sonraki Başbakanı ve Ulusal Parti lideri pozisyonu için aday olarak sunmaya karar verdim" ifadelerini kullanmıştı.

Başbakanlık koltuğunun yeni sahibi olan Pakistan asıllı genç Müslüman siyasetçi Yusuf, yaptığı konuşmada İskoçya'nın bağımsızlık mücadelesine değindi. 38 yaşındaki Yusuf, "Şimdi bağımsızlığa, daha önce hiç olmadığı kadar ihtiyacımız var" dedi.

Yusuf, konuşmasında 60 yılı aşkın bir süre önce Punjab'dan Glasgow'a göç eden merhum büyükanne ve büyükbabasına saygılarını sundu.

8 YILLIK LİDERLİK İSTİFA İLE SON BULDU

Güney Asyalı göçmen ebeveynlerin çocuğu olan Hamza Yusuf, 37 yaşında İskoçya'nın ilk beyaz olmayan ve Müslüman başbakanı oldu. 

Sturgeon, 2014'te İskoçya Başbakanı seçilmişti. Sturgeon, 8 yılın sonunda ülkenin en uzun süre görevde kalan başbakanı olmuştu.

(Associated Press)

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...