Ukrayna’nın kedi savunma gücü: Ülkelerini terk etmediler, askerlerle birlikte savaşıyorlar
Rusya-Ukrayna savaşı bir yılını geride bırakırken, insanlar gibi hayvanlar da bu süreçten etkilendi. Yüz binlerce evcil hayan kaderine terk edildi. Sokaklara terk edilen kedilere binlerce beğeni geldi. İşte ülkelerinde mücadele etmeye devam eden savaşçı kediler…
Ukrayna devletinin resmi Instagram hesabından bir Ukrayna askeri ile kedinin fotoğrafı paylaşıldı. 60 bini aşkın beğeni alan gönderide, “Bir savaşçı kediye sahip olmak, dikkatinizde yüzde 200 artış sağlar” denildi.
KEDİ SAVUNMA GÜCÜ İNSANLARA UMUT VERİYOR
Bununla birlikte, Feline Defense Force (Kedi Savunma Gücü) adlı bir sosyal medya hesabı, Rusya’nın saldırıları birinci 11.ayına girerken insanlara umut veriyor.
UKRAYNA KEDİLERİNİ PAYLAŞIYORLAR
Hesap, 5 Mart'ta aktif hale gelmesinden bu yana "demokrasiyi düşman işgalcilerden korumak için savaşan insan savaşçılarımızı destekleyen Ukrayna kedileri" açıklamasıyla, cephedeki ve harap olan yerlerdeki kedilerin fotoğraflarını düzenli olarak yayınlamaya devam ediyor.
İNSANLARA BİRLİKTE SAVAŞIYORLAR
Paylaşılan fotoğraflarda kedilerin insanlarla birlikte tüm güçleriyle savaştıkları aktarılıyor. Geçen cuma günü paylaşılan gönderi ise "görevden yeni ayrıldığı" söylenen Er Simba adlı bir kediyi gösteriyor. Simba'nın askerler tarafından tutulduğu ve sevildiği fotoğraflar binlerce kez beğenildi.
ÇATIŞMALAR KEDİLERİ DE ETKİLİYOR
Diğer taraftan Birleşmiş Milletler'e (BM) göre Rusya-Ukrayna savaşında şimdiye kadar binlerce sivil öldü ve on binlerce kişi yaralandı. Savaşın insanlar üzerinde ağır bir bedeli olsa, çatışmaların kediler ve diğer hayvanlar üzerinde de yıkıcı etkileri oldu.
Yetkililer, bazı hayvan barınaklarının ve gönüllülerin özel olarak hedef alındığını belirtirken, Rus bombardımanı sırasında evcil hayvanlar öldürüldü ve yaralandı.
Buna ek olarak, saldırı sırasında 3,5 milyondan fazla Ukraynalı ülkeden kaçtı ve bunların çoğu evcil hayvanlarını geride bırakmak zorunda kaldı.
Bu haftanın başlarında Ukraynalı gazeteci Anna Yaremenko, popüler Reddit forumu r/Cats'te "Ukrayna'da kediler savaşı nasıl yaşıyor?" başlıklı bir video paylaştı.
Video, Ukrayna'nın kuzeydoğusundaki Shostka kentindeki bir bomba sığınağında Yaremenko'nun arkadaşları Tania ve Valerii tarafından bakılan terk edilmiş kedilerden bazılarını gösterdi.
Yaremenko, “Ülke genelinde pek çok hayvan geride bırakıldı. Bu bir savaş, insanları suçlayamazsınız ama hayvanları kurtarmak için elinizden geleni yapmanız gerekiyor. Savaş yüzünden sadece insanlar değil, birçok hayvan da acı çekiyor” açıklamasını yaptı.
