ÖSYM duyurdu: Türkiye Yurt Dışından Öğrenci Kabul Sınavı sonuçları belli oldu

Düzenleyen: / Kaynak: İhlas Haber Ajansı
- Güncelleme:
ÖSYM duyurdu: Türkiye Yurt Dışından Öğrenci Kabul Sınavı sonuçları belli oldu

Eğitim Haberleri  / İhlas Haber Ajansı

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı, 2023 Türkiye Yurt Dışından Öğrenci Kabul Sınavı sonuçlarının açıklandığını duyurdu.

ÖSYM'den yapılan açıklamaya göre, 12 Kasım'da uygulanan 2023 Türkiye Yurt Dışından Öğrenci Kabul Sınavı’nın (2023-TR-YÖS/2) değerlendirme işlemleri tamamlandı.

Adaylar, sınav sonuçlarına ÖSYM’nin https://sonuc.osym.gov.tr adresinden T.C. kimlik/Y.U./TR-YÖS kimlik numaraları ve aday şifreleriyle erişebilecek.

https://twitter.com/OSYMbaskanligi/status/1733018980405690421

YURT DIŞI ÖĞRENCİ SINAVI NEDİR?

Yabancı Öğrenci Kabul Sınavı, Türkiye'deki yükseköğretim kurumlarında okumak isteyen yabancı uyruklu öğrencilerin girecekleri ve sonuçlarını bu kurumlara kabul için başvururken kullanabilecekleri bir sınavdır

İLK SINAV OCAK 2023'TE YAPILDI

Yükseköğretim Kurulunca yurt dışından Türk üniversitelerine öğrenci kabulü için 2023'ten itibaren "Türkiye Yurt Dışından Öğrenci Kabul Sınavı (TR-YÖS)" yapılması kararı alındı. TR-YÖS'ün ilki, Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından Ocak 2023'te düzenlendi.

TR-YÖS, Türkçe, Almanca, Arapça, Fransızca, İngilizce ve Rusça dillerinde yapılacak bu sınav yurt dışından öğrenci alan üniversitelere de tavsiye edilecek. Bu karar yürürlüğe girene değin, yurt dışından öğrenci alan üniversiteler kendi sınavlarını kendileri yapmaya devam etmektedir.

YÖS SINAV SORULARI

YÖS (Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavı) Soruları Oransal Dağılımı

YÖS Sınavı genellikle 80 sorudan oluşmaktadır. Bu soruların dağılımı 45 YÖS IQ ? Genel Yetenek (IQ), 30-32 Matematik, 3-5 Geometri sorularından oluşmaktadır.

Matematik ve geometri soruları genel lise düzeyinde olan sorulardan oluşmaktadır. Soru yapıları LYS ve ya YGS Sınavından farklılıklar göstermektedir.

ÖNLİNANS, LİSANS VE LİSANSÜTÜ EĞİTİMLER İÇİN UYGULAMA

Türkiye'de iki yıllık önlisans programlarına girebilmek için de YÖS sınavına girmek zorunludur. Türkiye'de Yüksek Lisans ve Doktora başvuruları için üniversiteler tarafından değişik yönetmelikler bulunmaktadır. Yüksek Lisans ve Doktora kabul şartları ve başvuru tarihleri farklılıklar göstermektedir. İlgililerin ilgili üniversitelerin lisansüstü eğitim verilen enstitülerine (Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Fen Bilimleri Enstitüsü, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Sağlık Bilimleri Enstitüsü) başvuruda bulunması gerekir.

Düzenleyen:  - Eğitim
Kaynak: İhlas Haber Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...