Dar gelirlinin faturasını çevreci konut azaltacak

- Güncelleme:
Dar gelirlinin faturasını çevreci konut azaltacak

Ekonomi Haberleri

Vatandaşı kira öder gibi ev sahibi yapacak konut projesinde binalar çevre dostu olacak. Bu kapsamda müteahhitlere yeşil beton şartı getirilirken, otoparklarda elektrikli şarj istasyonu zorunlu olacak. Her binada mantolama ve ısı yalıtımının yanı sıra, yağmur suyu depolama sistemi de yer alacak.

Hükûmet, dar gelirli aileler için 250 bin, orta gelirli aileler için de 100 bin konut için kolları sıvarken, yapılacak konutlar enerji verimliliği, sıfır atık ve çevreci uygulamalarla inşa edilecek. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, sosyal konutlarda çevreci unsurları teşvik edecek. Bu kapsamda, her bir projenin şehirlerin tarihî dokusuna, kültürüne, bölgelerin iklimine ve coğrafi özelliklerine göre projelendirilip, yaşanabilir mekânlardan oluşması sağlanacak. 

YEŞİL BETON KULLANILACAK

İnşaat sektöründe çimento üretimi büyük oranda karbon salınımına neden olduğundan dolayı, yapılacak inşaatlarda, içerisinde ‘inci taşı’ olarak da bilinen perlitin de kullanıldığı ‘yeşil beton’ teşvik edilecek. Madencilik sektörünün geçtiğimiz aylarda Ankara Kızılcahamam’da yaptığı 14 milyon tonluk perlit sahası keşfi de bu inşaatlarda kilit rol üstlenecek. Kızılcahamam’da perlit madeni açık işletme tesisi ile Bolu’nun Gerede ilçesinde perlit zenginleştirme tesisi kurulması için de çalışmalar başlarken, sahanın İstanbul ve Ankara gibi yerlere olan yakınlığı lojistik anlamda müteahhitleri de rahatlatacak. 

Dar gelirlinin faturasını çevreci konut azaltacak

YÜZDE 50 YAKIT TASARRUFU 

Konutlarda, yaklaşık yüzde 50 yakıt tasarrufu sağlayan mantolama ve ısı yalıtımı olacak. Yalıtım malzemesi olarak perlit kullanımı teşvik edilecek. Böylelikle, ortalama bir konutun yıllık doğalgaz tüketiminin 1.100 metreküp civarında olduğu, mantolama uygulamasıyla bunun 600 metreküpe kadar düşürülmesinin mümkün olabileceği ifade ediliyor.

OTOPARKLARDA ŞARJ İSTASYONU 

Konutların otoparkları da çevreye duyarlı olacak. Bakanlık, daha önce hazırladığı yönetmelikle zorunlu otopark adedi 20 ve üzeri olan yeni yapılacak yapılara ilişkin zorunlu otopark alanlarının 1 adetten az olmamak üzere en az yüzde 5’inin elektrikli araçlara uygun şarj ünitelerinden oluşması şartı getirmişti. Yağmur suları depolanacak. Konut inşaatlarında fotoselli bataryalar, termostatik duş bataryaları ve kademeli rezervuarlar kullanılacak. CEVDET FIRAT AYDOĞMUŞ'UN HABERİ

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...