Dolar haftaya rekorla başlıyor! Dikkat çeken Mısır detayı...

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Dolar haftaya rekorla başlıyor! Dikkat çeken Mısır detayı...

Ekonomi Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Dolarda son dakika! 11 Mart dolar fiyatı 32,00 TL’yi görerek yeni haftaya rekor seviyelerden başlıyor. 11 Mart Euro fiyatı sabah saatlerinde 35,05’te bulunuyor. Ekonomistler, Mısır’daki devalüasyonun içeride gerilimi biraz artırdığını belirterek, “Orada Merkez Bankası ile serbest piyasa kurları arasındaki fark iki kat açılmıştı. Türkiye’de böyle bir tablo yok. Son 9 aydır TL daha fazla kazandırıyor, mevduat oranları 50’yi geçti, gelecek dönemde de TL daha değerli kalabilir. Seçim sonrası dövizde sert yükseliş beklentisi rasyonel değil” uyarısında bulunuyor. 

TÜRKİYE GAZETESİ ÖZEL - Yerel seçim öncesi son düzlüğe girildi. Ekonomi yönetiminin aldığı tedbirlerle piyasada taşlar yerine oturtulmaya çalışılıyor. TCMB tarafından “daha güçlü TL” için krediler ve zorunlu karşılıklar tarafında yeni adımlar atılırken, dövizde kontrollü yükseliş sürüyor. 11 Mart dolar fiyatı yeni haftaya 32,00 TL’den başlıyor. Bu seviye rekora işaret ederken; 11 Mart Euro fiyatı 35,05’te bulunuyor. Fiziki talebin arttığı Kapalıçarşı’da ise dolar 33,25 TL’ye yakın yerlerden işlem görüyor.  

MISIR’DA YAŞANANLARIN ETKİSİ 

Mısır’daki devalüasyonun içeride bir miktar gerilimi artırdığını aktaran ekonomistler, “Mısır Merkez Bankası tarafından uygulanan sabit kur ve serbest piyasa kuru vardı. Fark neredeyse iki kat açılmıştı. Kuru serbest bırakarak, devalüe ettiler. Ancak içeride Kapalıçarşı ile TCMB kurları arasında böyle bir fark yok. Rasyonel para politikaları devrede. Dolayısıyla seçim sonrası için de dolar/TL için benzer senaryo gerçekçi değil. Doları, Kapalıçarşı’dan pahalı alanlar dikkatli olmalı” diye konuşuyor. 

Dolar haftaya rekorla başlıyor! Dikkat çeken Mısır detayı... - 1. Resim

FITCH’İN KARARININ YANSIMALARI 

Türkiye ile ilgili güncel değerlendirmesini yapan kredi derecelendirme kuruluşu Fitch’in, hem not hem de görünümü yükseltmesinin iyi okunması gerektiğini vurgulayan ekonomistler, “Genellikle durağanda bulunan görünüm, önce pozitife çekilir. Bir sonraki güncellemede not artırır. Ama burada not artışıyla birlikte görümün de pozitife çekildi. Yani bir sonraki değerlendirmede yeni not artışının sinyali verildi. Piyasalar tarafında önümüzdeki süreçte bunun yansımaları izlenecek” değerlendirmesini yapıyor. 

TÜRK LİRASI MI, DOLAR MI? 

Dolarda, 2023 yılındaki genel seçimlerin ardından, haziran ayında ortalama 26,00 TL seviyelerine gelindiğini hatırlatan ekonomistler, “Şimdi bakıldığında 32,00 TL civarına ulaşıldı. 26,00’dan 32,00’ye doğru gerçekleşen yaklaşık 9 aylık bu hareket, yüzde 23 oranında primlenmeye işaret ediyor. Bunu yıllık olarak oranladığımız zaman, aşağı yukarı dolarda yüzde 30’luk bir artış denklemi ortaya çıkıyor. Ancak bu süreçte TL mevduatın yüzde 40 civarında seyrettiği görülüyor” hatırlatmasında bulunuyor.  

Dolar haftaya rekorla başlıyor! Dikkat çeken Mısır detayı... - 2. Resim

2024 DOLAR BEKLENTİLERİ 

Bu süreçte yabancı kurumların 2024 sonu dolar tahminlerine bakıldığında, HSBC geçen hafta tahminini 36,00 TL olarak revize etmişti. Ocak ayında da JPMorgan, 2024 sonu için dolar/TL kurunun 36,00 TL olacağı öngörüsünde bulunmuştu. Ekonomistler, TL mevduat faizlerinde bugün yüzde 50 seviyelerine yaklaşıldığını belirterek, “Kurlarda yaşanan hareketlenmeye rağmen, dolarda, TL mevduatın gerisinde kalan bir primlenme söz konusu” diyerek, bunun, dikkatlerden kaçmaması gerektiğini vurguluyor. 

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...