Lüks otomobilde vurguna son! Teminat zorunluluğu getiriliyor

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Lüks otomobilde vurguna son! Teminat zorunluluğu getiriliyor

Ekonomi Haberleri

Hazine ve Maliye Bakanlığı, otomotivde paravan şirketler yoluyla yapılan soyguna “dur” demek ve vergi kaybının önüne geçmek için motorlu araç ticareti yapan mükelleflerden 30 milyon liraya kadar teminat alacak.

CEVDET FIRAT AYDOĞMUŞ'UN HABERİ

Hükûmet, motorlu araç ticaretindeki vergi oyunlarına el koyuyor. Motorlu araç ticareti yapanlara teminat zorunluluğu getiriliyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan edinilen bilgilere göre; motorlu araç ticaretinde ithalatın gerçekleştirilmesini müteakip düşük kıymet veya matrah beyanı gibi ek vergi tahakkuku ile vergi cezası gerektiren iş ve işlemlerin söz konusu olduğu anlaşıldı. Ayrıca, lüks otomobil ithalatı yapan firmaların genellikle hızlı bir şekilde açılıp kapandığı ve gerçekte çok düşük ve yetersiz sermaye veya mal varlığına sahip oldukları belirlendi. Yeni düzenlemeyle bu durumun önüne geçilecek.

‘Doğacak vergilerin tahsil güvenliğini sağlamak’ gerekçesiyle AK Parti tarafından Meclis’e sunulan kanun teklifiyle Hazine ve Maliye Bakanlığı, motorlu araç ticareti yapan mükelleflerden 30 milyon liraya kadar teminat alacak. Bu tutarı sıfıra kadar indirmeye ve iki katına kadar artırmaya, hangi hâllerde teminat aranmayacağını ve uygulamaya ilişkin diğer usul ve esasları belirlemeye Hazine ve Maliye Bakanlığı yetkili kılınacak.

TEMİNAT MEKTUBU DA VERİLEBİLECEK

Ayrıca para yerine bankalar tarafından verilen süresiz ve şartsız teminat mektupları, sigorta şirketleri tarafından verilen süresiz ve şartsız kefalet senetleri, hazine tarafından ihraç edilen devlet iç borçlanma senetleri veya bu senetler yerine düzenlenen belgeler de teminat olarak gösterilebilecek.

İKİNCİ EL SATIŞI YAPANLAR ETKİLENMEYECEK

Öte yandan, ilgili kanunda ‘motorlu araç ticareti yapanlar’, “Kayıt ve tescile tabi olan taşıtları satmak üzere imal, inşa veya ithal edenler ile fabrika, ana bayi, bölge bayii, bayi, yetkili satıcı, acenteler ile Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından bu nitelikte olduğu tespit edilenler” şeklinde tanımlanıyor.

Buna göre, düzenlemeden ikinci el satışı yapanlar etkilenmeyecek.

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...