Mangal ateşini gözünden tanıyacak! Yapay zeka 50 km mesafeden ormandaki dumanı algılayacak

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Mangal ateşini gözünden tanıyacak! Yapay zeka 50 km mesafeden ormandaki dumanı algılayacak

Ekonomi Haberleri

Türkiye’de 776 tane orman yangın gözetleme kulesi bulunuyor. Dijital dönüşüm ile insansız hâle getirilen bu kuleler yüksek çözünürlüklü kameralar, yapay zekâ ve derin öğrenme ile 50 kilometreye kadar mangal ateşini bile anında tespit edebiliyor. Böylece yangınlar büyümeden söndürülüyor.

ÖMER TEMÜR'ÜN HABERİ

Orman yangınlarına karşı koruma sağlayan gözetleme kuleleri teknoloji ile yenileniyor. İnsansız hâle getirilen kuleler sayesinde yangınlara anında müdahale edilebilecek. Ormanlardaki dijital dönüşümün en büyük destekçisi ise Anadolu Sigorta. Anadolu Sigorta’nın orman varlıklarının korunması için Tarım ve Orman Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü ile birlikte hayata geçirdiği “Ormanın Gözleri” projesinde Adana’daki yangın kulesi kurulumu tamamlandı. Adana Orman Bölge Müdürlüğü, Balcalı Orman İşletme Şefliğine bağlı Arboretum yerleşkesine yapılan Otomatik Orman Yangın Gözetleme Sistemi ile Adana’nın akciğerleri konumundaki başta Seyhan Baraj Gölü Havzası ve Çukurova Üniversitesi Kampüsü olmak üzere yaklaşık 5.000 hektar ormanın 7/24 kesintisiz gözetlenmesi sağlanacak.

50 metre uzunluğundaki kafes kulede iki tane yüksek çözünürlüklü kamera bulunuyor. Yapay zekâ ve derin öğrenme ile desteklenen kameralar 50 kilometreye kadar bir alanı rahatlıkla izleyebiliyor. Kameralar dumanı anında tespit ederek Adana ve Ankara’daki operasyon merkezine iletiyor. Aynı zamanda yer ekipleri ve dronlerla irtibata geçilerek yangın büyümeden söndürülüyor. Kule ile mangal sezonunda artan yangınların önüne geçilmesi hedefleniyor. Adana’da yaz aylarında mangal sebebiyle 200’e yakın yangın ihbarı alınırken bunların yüzde 10-15’i büyük tehlike arz ediyor. 

Mangal ateşini gözünden tanıyacak! Yapay zeka 50 km mesafeden ormandaki dumanı algılayacak

4 YENİ KULE DAHA GELİYOR

Türkiye genelinde 776 tane orman gözetleme kulesi bulunduğunu belirten Anadolu Sigorta Genel Müdürü Mehmet Şencan “Tarım ve Orman Bakanlığı, Orman Genel Müdürlüğü Türkiye genelinde yangınla mücadelede çok büyük bir özveri ve emek ile çalışıyor. Bu noktada biz de bu organizasyonun bir parçası olmak, bir nebze de olsa yangınla mücadele çalışmalarına katkı sunmak, ormanlarımıza can suyu olmak için bu projeyle yola çıktık. Orman Genel Müdürlüğü’nün 2007 yılında başlattığı dijital dönüşüm ve yenilenme seferberliği kapsamında, 2022 yılında başlayan Ormanın Gözleri projesinde 2023 yılında da Çanakkale, Muğla, Adana ve Antalya’da olmak üzere dört adet yeni nesil gözetleme kulesini daha hizmete sunacağız” dedi.

Proje kapsamında yangına erken müdahalede çok önemli olduğunu ifade eden Anadolu Sigorta İletişim Koordinatörü Berna Ergüntan da “İklim değişikliği ile birlikte orman yangınları artık sadece yılın belirli bir dönemi değil 12 ay boyunca bir tehdit olarak karşımıza çıkıyor. Bu durum, beraberinde ciddi ekolojik ve ekonomik hasarları da getiriyor. Yeni kulelerle dijital dönüşüme öncülük edeceğiz” diye konuştu.

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...