Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu'dan enflasyon mesajı: Gıdada aşağı doğru gidiş söz konusu

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu'dan enflasyon mesajı: Gıdada aşağı doğru gidiş söz konusu

Ekonomi Haberleri

Son dakika haberi...Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, "Enflasyonu yükselten tüm sebepler geride kaldı. Enflasyonda baz etkisi dışında da düşüş olacak. Gıdada da bu anlamda önemli bir aşağı doğru geliş söz konusu." ifadelerini kullandı. Kavcıoğlu, asgari ücret enflasyonu etkiler mi sorusuna da cevap verdi.

Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, katıldığı progamda gündemdeki konulara ilişkin önemli açıklamalar yaptı. Türkiye 2023 Zirvesi'nde konuşan Kavcıoğlu, asgari ücret zammının enflasyona etkisiyle ilgili konuşan Kavcıoğlu, "Asgari ücretle ilgili şu çok önemli; çalışmalarımızda fiyatlara giydirilmiş durumda. Ocak'tan sonra da asgari ücretle ilgili beklentimiz asgari ücret enflasyonu yüksek bazda destekleyen konu değil. Geriden gelen asgari ücretin fiyatlar üzerinde etkisi olacağını düşünmüyoruz" dedi. 

Enflasyonu yükselten tüm sebeplerin geride kaldığını belirten Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu"Zor bir süreç geçirdik ama geldiğimiz nokta itibarıyla enflasyonu yükselten tüm sebepler geride kaldı diye düşünüyorum. Kur hareketlerinin dengede olması finansman maliyetlerinin 1-2 ay değil alınan tedbirlerle Temmuz'dan bu yana KOBİ'lerde 20-25 puan, diğer firmalarda 15 puan faiz maliyetlerinde indirim söz konusu. Gıdada da bu anlamda önemli bir aşağı doğru geliş söz konusu. Politikalarla anlatırsak temelinde bizim liralaşma stratejimizle birlikte makro ihtiyati tedbirler seti ve bununla birlikte likidite yönetimi, faiz politikası uyguladığımız desteklendiği bütünleşik politika çerçevesinde bunları uyguluyoruz." şeklinde konuştu. 

"DÖNEMSEL DEĞİL KALICI FİYAT İSTİKRARI"

Kalıcı fiyat istikrarının sağlanması konusunda çalışmaların devam ettiğini söyleyen Kavcıoğlu, "Liralaşmayla beraber enflasyonun da uzun vadeli aşağı doğru gelişinde önemli bir strateji. Türkiye'nin yıllardır önünde bir yükselme ve gelişme olduğunda hep böyle Döviz Kuru üzerinden spekülasyonlarla çarpık yapılaşma var. Liralaşma stratejisiyle bunun önüne geçmek istiyoruz. Kredi maliyetlerinde faiz politikalarıyla arz talep dengesi, makro ihtiyati tedbirlerle oluşacak maliyetler, cari dengedeki artış bunların hepsi enflasyon ve diğer politikalar üzerinde önemli bir etki yapacak ve sürdürülebilir burası çok önemli durdurulan ya da engellenen büyüme değil, sürdürülebilir kalkınmayla beraber sürdürülebilir fiyat istikrarının temelini oluşturacağız. Dönemsel değil kalıcı fiyat istikrarı sağlayacağız." ifadelerini kullandı. 

 

 

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...