Norveç Varlık Fonu 2023'te rekor kırdı! Bir yılda 213 milyar dolar kâr

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Norveç Varlık Fonu 2023'te rekor kırdı! Bir yılda 213 milyar dolar kâr

Ekonomi Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Dünyanın en büyük varlık fonu olan Norveç Varlık Fonu'nun 2023'teki kârı rekor kırdı. Bir yılda 213 milyar dolar kazanan fonun getirisi yüzde 16 olarak gerçekleşti. Fondaki yükselişin arkasında geçen yıl teknoloji hisselerinde yaşanan rallinin etkili olduğu belirtiliyor.

Norveç Varlık Fonu, 2023 yılında teknoloji sektörüne yaptığı yatırımlardan yüksek getiriler sağlayarak, 2.22 trilyon Norveç kronu (213 milyar dolar) kazanç elde etti. Fon, 2022 yılında 1.64 trilyon Norveç kronu (174 milyar dolar) zarar etmişti.

Fonun 2023 yılındaki yatırım performansı yüzde 16,1 olarak gerçekleşti. Fonun performansı, kendisiyle kıyasladığı referans endeksinin 0,18 puan gerisinde kaldı.

Norveç Varlık Fonu 2023'te rekor kırdı! Bir yılda 213 milyar dolar kâr

NORVEÇ VARLIK FONU NEDİR?

Norveç Varlık Fonu, devletin petrol ve doğalgaz gelirlerini yabancı ülkelerdeki hisse senetleri, tahviller, gayrimenkuller ve yenilenebilir enerji yatırımlarına yönlendirmesini sağlayan bir fondur.

Dünyada 8 bin 800’den fazla şirketin hissesine sahip olan Norveç Varlık Fonu, şu anda borsada işlem gören tüm hisselerin yüzde 1,5’ini elinde tutuyor. Fon, aynı zamanda dünyanın en büyük varlık fonu olarak biliniyor.

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...