Paralel kartel vurgunu! Rekabet Kurulu Başkanı, kirli çarkı deşifre etti

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Paralel kartel vurgunu! Rekabet Kurulu Başkanı, kirli çarkı deşifre etti

Ekonomi Haberleri

Tedarikçilere kesilen cezayı değerlendiren Rekabet Kurulu Başkanı Birol Küle, 13 ayrı ‘topla-dağıt karteli’ yapılanması tespit ettiklerini, bu kartellerin normalden en önemli farkının, aktörlerin dikey ticari ilişkilerden faydalanarak koordine olmaları ve bu şekilde rekabetçi seviyenin üstündeki fiyatlarda anlaşıp bunu sürdürebilmesi olduğunu kaydetti.

Rekabet Kurulu Başkanı Birol Küle, 13 tedarikçiye kesilen yaklaşık 878 milyon TL’lik ceza soruşturmasını değerlendirdi. Bu soruşturmanın marketlere 2,7 milyar liralık ceza kesilen ilk soruşturmadan benzer ve ayrışan tarafları olduğunu belirten Küle “Yapılan yerinde inceleme ve analizler bizleri maalesef hem alt pazar olan organize perakende ve bilhassa büyük ulusal süpermarket zincirlerin hem de üst pazarda önemli markaları kontrol eden ekonomik birimlerin dâhil olduğu birbirine paralel kartel yapılanmalarına götürdü” dedi.

"TOPLA-DAĞIT" KARTELİ

Küle, ilk dosyada 5 büyük ulusal zincir marketin hem kendi aralarında koordine ettikleri hem de üst pazardaki bir tedarikçinin koordinasyona dâhil olduğu iki taraflı bir kartel yapılanmasının söz konusu olduğunu hatırlatarak “İkinci dosyamızda bu yapıyı genişleterek tamamlayan 13 ayrı ‘topla-dağıt karteli’ dediğimiz tipte kartel yapılanması daha olduğunu gördük” diye konuştu.

Küle ‘topla-dağıt karteli’ kavramına ilişkin de bu kartellerin normalden en önemli farkının, aktörlerin dikey ticari ilişkilerden faydalanarak koordine olmaları ve bu şekilde rekabetçi seviyenin üstündeki fiyatlarda anlaşıp bunu sürdürebilmesi olduğunu anlattı.

CEZA YEDİKLERİ İÇİN CEZA ALMADILAR

‘Aynı eylemin iki kez cezalandırılmaması’ ilkesi gereği ilk dosyada ceza uygulanan alt pazardaki zincirlerin, topla-dağıt kartel yapılanmasının aktörleri olmalarına rağmen bu dosyada tekrar ceza almadıklarına işaret eden Birol Küle, hükûmetin her türlü teşvik ve iktisadi desteklerine rağmen firmaların kâr feragati yerine aşırı kârlılık odaklı çalıştıklarını, organize pazardaki bu yoğunlaşmanın mutlaka giderilmesi gerektiğini kaydetti.

5 ZİNCİRİN PAYI YÜZDE 85

Birol Küle, zincir marketlerden ilk 5’inin  yaklaşık yüzde 85 pazar payına sahip olduğuna dikkati çekerek, marketlerin büyüme spiralinin gıda-tüketim ürünlerine olumsuz yansıdığını kaydetti. Piyasadaki her yüzde 1 yoğunlaşmanın yüzde 0,2 fiyat artışına sebep olduğuna işaret eden Küle, şöyle konuştu:

"Rekabetin olduğu ortamda bu zincirlerin toptan seviyede fiyat kırması ve tüketiciye yansıtmaları beklenir ancak az sayıda oyunculu bu yapıda dosyalarımız bu darboğazın tüketicinin kaybettiği bir yapı hâline gelmiş olduğunu net bir şekilde kanıtladı."

Bu videolar da ilginizi çekebilir...

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...