Prim şartı ne olacak? Bakan Bilgin EYT'de doğru bilinen yanlışları açıkladı

Düzenleyen:
- Güncelleme:

Ekonomi Haberleri

Milyonlarca çalışan EYT konusunda verilecek nihai kararı bekliyor. EYT'ye dair en çok merak edilen gündem maddelerinden biri olan prim şartı ile ilgili son noktayı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin koydu. Bakan Bilgin, "Kadınlarda 5.000 gün pirim şartı, erkeklerde 5.400 gün pirim şartı aranıyor dedi. Bunun dışındaki yanlış bilgilere kanmayın." dedi.

Milyonlarca kişi, Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesi ile emeklilik hayali kuruyor. Meclis’e getirilmesi beklenen düzenlemenin çalışmaları tamamlanmak üzere. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat BilginTBMM'de EYT yasası başta olmak üzere bir konuşma gerçekleştirdi. Bilgin, EYT çalışmasının en geniş kapsamlı haliyle yapılacağını açıklayarak yüreklere su serpti. Toplumda tartışılan diğer bir konu ise prim gün sayısı oldu. Gazetemiz yazarı Cem Küçük, Bakan Bilgin’in ‘prim gün sayısı’na ilişkin önemli ifadelerini paylaştı. Küçük, "Bakan bana çok açık bir şekilde söyledi. Kadınlarda 5.000 gün pirim şartı, erkeklerde 5.400 gün pirim şartı aranıyor dedi." diye konuştu.

‘PRİM ŞARTI’NDA SON NOKTA

Cem Küçük, Bakan Bilgin’in prim gün sayısına ilişkin ifadelerini şöyle aktardı: “Çalışmanın bitmesi gerekiyor. Bakan, bazı odaların ve iş dünyasından bazılarının yaş şartı getirilmesinin istediğini söyledi. Yaş şartı olacağını düşünmüyorum. Önce bir kanun taslağının görülmesi gerekiyor. Bakan bana çok açık bir şekilde söyledi. Kadınlarda 5.000 gün pirim şartı, erkeklerde 5.400 gün pirim şartı aranıyor dedi. Bunun dışındaki yanlış bilgilere kanmayın.”

"YAŞ ŞARTI İLE İLGİLİ NİHAİ KARARI HÜKÜMET VERECEK"

Cem Küçük, EYT ile ilgili aldığı bilgilerle ilgili şunları söyledi: “Bakan Bilgin’e yaş şartı önerisi sizin öneriniz mi diye sordum. Bakan Bilgin, bazı odaların bunu istediğini söyledi. Kıdem tazminatı ve EYT’li çalıştıran işyerleri var malum. Bunu teklif olarak dile getirdiler, dedi.  Biz herhangi bir şeye karar vermedik, sadece görüşlerini dinledik dedi. 1999 öncesi dijitalleşme olmadığı için dosyalar dijital ortamlara aktarılıyormuş, düzenlemeler ayın 25’ine kadar tamamlanacakmış. Malum dijitalleşme 10 yıldır söz konusu. Yani çalışma ay sonu tamamlanacak. Bakan Ocak’ta yasallaşmasını öngörüyoruz dedi. Yaş sınırıyla ilgili sizin böyle bir düşünceniz var mı sorusuna Bakan, henüz kendi aramızda bunu konuşmadık dedi. Nihai kararı hükümet kendi arasında konuşarak verecek.

"GERÇEKÇİ BİR ÇALIŞMA YAPMAMIZ LAZIM"

Bakan Bilgin, dün akşam TBMM Genel Kurulu'nda, yaş şartı ile ilgili şunları söyledi: “Bütün bu çalışmaları tamamladığımız zaman yüce Meclis ile bunu paylaşacağım. En kapsamlı düzenlemeyi yapacağımızdan kimsenin şüphesi olmasın. Komisyonda, bugün yaş şartı olmasaydı haziran ayına göre ne kadar insan emekli olabilirdi onu açıklamıştım. 1 milyon 600 bine yakındı. Bugün bu sayı biraz daha yükselmiş bulunuyor. Ocak ayında biraz daha yükselecek. Dolayısıyla dediğim gibi, bütün verileri elimize alıp gerçekçi bir çalışma yapmamız lazım. Özel sektöre yansıyacak yükün, kamuya yansıyacak yükün hepsini ortaya çıkardıktan sonra tüm kamuoyuyla paylaşacağım. Buradan şunu açıkça ifade etmek isterim, asgari ücret meselesinde biz emekçilerimizden yana tavır alacağız, bundan kimsenin endişesi olmasın."

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...