Türkiye Gazetesi E-Gazete Gazete Aboneliği
Türkiye Gazetesi
Arama
SON DAKİKA YAZARLAR BİZİM SAYFA GÜNDEM POLİTİKA EKONOMİ DÜNYA SPOR YAŞAM RESMİ İLANLAR HABER JET İzle
Türkiye Gazetesi
Türkiye Gazetesi
E-Gazete Abonelik
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • T-Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Sağlık
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Foto Haber
  • Video Galeri
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Danışma Telefonları
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok NSosyal
© 2025 İhlas Gazetecilik A.Ş.
Tüm Hakları Saklıdır.
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Bildirin
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
  1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. 'S&P'nin Türkiye'nin kredi görünümünü yükseltmesi önemli'
Google Linke Tıkla, Türkiye Gazetesi'ni Google Favorilerine Ekle!
Ekonomi

'S&P'nin Türkiye'nin kredi görünümünü yükseltmesi önemli'

Son Güncelleme: 06 Kasım, 2016 - 15:57
Whatsapp İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn NSosyal NSosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala
'S&P'nin Türkiye'nin kredi görünümünü yükseltmesi önemli'
Fotoğraf Başlığı 'S&P'nin Türkiye'nin kredi görünümünü yükseltmesi önemli'

Maliye Bakanı Ağbal, S&P'nin kredi görünümünü yükseltmesine ilişkin, "S&P'nin bu süreçte Türkiye'deki reform gündemine vurgu yapmış olması gerçekten yapmış olduklarımızı takdir etmeleri bakımından önemli." dedi.

Kaydet
a- | +A

Maliye Bakanı Naci Ağbal, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's'ın (S&P) Türkiye'nin kredi görünümünü yükseltmesine ilişkin, "S&P'nin bu süreçte Türkiye'deki reform gündemine vurgu yapmış olması gerçekten yapmış olduklarımızı takdir etmeleri bakımından önemli. Kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye ile ilgili değerlendirmeleri zaman zaman birbirinden farklı da olabiliyor. Biz önümüze bakıyoruz, işimize bakıyoruz." dedi.

Bakan Ağbal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Standard & Poor's'un (S&P) Türkiye'nin kredi görünümünü "negatif"ten "durağan"a yükseltip "BB" seviyesindeki kredi notunu teyit etmesi konusunda, Türkiye'nin yapısal reformlara bağlılığının S&P tarafından kabul edilmesinin önemli bir gelişme olduğunu dile getirdi.

Hükümet olarak yapısal reformlara kararlı şekilde devam edeceklerini vurguladıklarını hatırlatan Ağbal, "Gerek 15 Temmuz darbe girişiminden önceki aylarda da gerek iş gücü piyasasının esnekleştirilmesi gerek yatırım ortamının iyileştirilmesi gerek yargı süreçlerinin hızlandırılmasıyla ilgili önemli reform niteliğinde düzenlemelere imza attık ve bunları uygulamaya koyduk. 15 Temmuz darbe girişiminden sonraki dönemde de Meclis kapanmadan önceki 1,5 aylık süreçte de ardı ardına önemli düzenlemeleri hayata geçirdik." diye konuştu.

Ağbal, otomatik katılıma dayalı bireysel emeklilik sistemi düzenlemesinin, Vergi Barışı, Varlık Barışı kanunlarının bu dönemde getirildiğini dile getirerek, reform niteliğinde bir düzenleme olan Bilirkişi Kanunu'nun TBMM'den geçtiğini söyledi.

64 ve 65. hükümet programlarında ve 1 Kasım seçim beyannamesinde hükümetin en önemli önceliklerinden birinin yapısal reformlar olduğunun ifade edildiğini vurgulayan Ağbal, şunları kaydetti:

"Açık bir yapısal reform gündemi oluşturduk. Bunları da takvime bağladık ve bunları teker teker uygulamaya koyduk. Bundan sonra da kredi derecelendirme kuruluşları kendi değerlendirmelerini yapsınlar. Biz ülkemizin önceliklerini, ülkemizin reforma olan ihtiyacının farkındayız. Bu konuda adımlar atmaya devam edeceğiz. Gelir Vergisi Kanunu, Vergi Usül Kanunu çalışmaları devam ediyor. İş gücü piyasasıyla ilgili reform niteliğinde çalışmalar olacak. Bunlar bir bir Bakanlar Kuruluna gelecek. İstanbul Finans Merkezi Kanun Tasarısı'nı yoğun gayretle hazırlıyoruz. Maliye Bakanlığı olarak sayın Başbakan'ımızın talimatıyla bu kanunu hazırlama görevi bize verildi. Başta Kalkınma Bakanlığı olmak üzere tüm bakanlıklarla, finans çevreleriyle bu kanunu çalışıyoruz. Onun için S&P'nin bu süreçte Türkiye'deki reform gündemine vurgu yapmış olması gerçekten yapmış olduklarımızı takdir etmeleri bakımından önemli. Kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye ile ilgili değerlendirmeleri zaman zaman birbirinden farklı da olabiliyor. Biz önümüze bakıyoruz, işimize bakıyoruz."

Yatırımcılar, Türkiye'ye güveniyor

Türkiye'de yatırım yapmak niyetinde olanlarda Türkiye ile ilgili büyük bir güven olduğunu belirten Ağbal, ülkenin orta ve uzun vadeli büyüme potansiyelini gören birçok doğrudan yatırımcının Türkiye'ye gelip yatırım yaptığını söyledi.

Bakan Ağbal, hükümet olarak mali disipline devam edeceklerini ifade ederek, büyüme dostu bir kamu maliyesi uygulanacağını ve yargı, eğitim, istihdam piyasaları, kamu maliyesi alanlarında yapısal reformlara devam edileceğini belirtti.

Türkiye'nin 2023, 2053 ve 2071 vizyonlarını yakalayabilmesi için mutlaka daha etkin çalışan, hizmete odaklanmış yeni bir devlet yapısını, daha hızlı karar alabilen, daha hesap verilebilir bir demokratik sistemi üretmesi gerektiğini belirten Ağbal, "Türkiye'nin şu anda önündeki en önemli yapısal gündem anayasadır. Hükümet olarak da bu konuda gerekli çalışmaları tamamladık. Yakın bir zamanda inşallah Meclise getireceğiz." şeklinde konuştu.

ÖTV'de emisyon düzenlemesi

Motorlu taşıtlardan alınan Özel Tüketim Vergisi'ndeki (ÖTV) emisyon düzenlemesine de değinen Ağbal, "Türkiye olarak ileriki dönemde özellikle çevreye duyarlı otomotiv sektörünü teşvik etmek amacıyla salınım olan emisyona dayalı bir vergilendirme sistemine geçiyoruz." dedi.

Otomotiv sektöründe ÖTV ile ilgili bir sistem değişikliğine gidildiğini, otomotiv satışlarında ÖTV'nin sadece motor silindir hacmine bağlı olarak alındığını hatırlatan Ağbal, "Aracın 1600 cc ise fiyattan bağımsız, aracın özelliklerinden bağımsız şekilde aynı vergi alınıyor. Halbuki hepimiz bundan yakınıyoruz. Piyasada baktığınız zaman aynı motor silindir hacmine bağlı olsa da birbirinden çok farklı araçlar var. Lüks araçlar var, bazı özellikleri bakımından gerçekten çok farklı araçlar var ama biz bunlardan aynı oranda vergi alıyoruz." diye konuştu.

Ağbal, bu durumun vergi adaleti bakımından da doğru bir sistem olmadığını, uzun süredir herkesin şikayet ettiği bir konu olduğunu söyledi.

Türkiye'de ilk defa emisyona dayalı vergilendirmeye adım atıldı

Aracın özelliklerini, fiyatını dikkate alan yeni bir sistem hazırladıklarını ifade eden Ağbal, şunları kaydetti:

"Önemli bir reformu hayata geçirdik. Türkiye'de ilk defa emisyona dayalı vergilendirmeye adım attık. Yani biz Türkiye olarak ileriki dönemde özellikle çevreye duyarlı otomotiv sektörünü teşvik etmek amacıyla salınım olan emisyona dayalı bir vergilendirme sistemine geçiyoruz. Bugün bir sistem kurma planı içerisindeyiz. Komisyonda ilgili maddemiz görüşüldü. Gerekçelerini biz kendileriyle paylaştık. Bütün partilerimiz tarafından da ortaya koyduğumuz yeni sistem olumlu karşılandı. Bu yasal düzenleme inşallah önümüzdeki 1-2 hafta içerisinde Meclisten geçmiş olacak. Ondan sonra Maliye Bakanlığı olan bu yeni getirilen sisteme göre, yeni getirdiğimiz vergileme ölçülerine göre bir değerlendirme yapacağız."

Bakan Naci Ağbal, bu konudaki önceliklerinin, vergileme ölçüleri üzerinden piyasadaki mevcut bu araç özelliklerindeki farklılaşmaları yeni bir anlayış üzerinden yeniden düzenlemek olduğunu söyledi.

Bu konuda gerekli değerlendirmeyi yapıp Bakanlar Kuruluna götüreceklerini dile getiren Ağbal, "Burada birinci önceliğimiz, sistemin daha adaletli, daha yönetilebilir bir yapıya kavuşturulması. İkinci önceliğimiz de otomotiv sektörünün Türkiye'de daha da büyümesini, daha da gelişmesini sağlamaktır." ifadelerini kullandı.

Whatsapp İkon Facebook İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn NSosyal NSosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala
Yayın Tarihi | 06 Kasım, 2016 - 15:57
Haberle İlgili Daha Fazlası
Genel İnternet yerel Ekonomi
Bizi Takip Edin Bizi Takip Edin
X ikonu Facebook ikonu LinkedIn ikonu NSosyal Google Haberler ikonu
YORUMLAR
Yorum   0 yorum
ÇOK OKUNANLAR
  • 1
    1 depo 900 TL ucuzladı! Akaryakıtta bayram havası
    1 depo 900 TL ucuzladı! Akaryakıtta bayram havası
    Kaydet
  • 2
    Çocuğun sınavı annenin sahnesi! LGS anneliği sosyal medyada gündem oldu
    Çocuğun sınavı annenin sahnesi!
    Kaydet
  • 3
    Bruno Fernandes'ten Galatasaray'a yeşil ışık
    Bruno Fernandes'ten G.Saray'a yeşil ışık
    Kaydet
  • 4
    Panter Emel lakabı ile tanınıyordu! Yeşilçam oyuncusu Emel Yıldız hayatını kaybetti
    Panter Emel hayatını kaybetti!
    Kaydet
  • 5
    6 haftanın dibine geriledi! Konut ve taşıtta yeni indirim yolda
    6 haftanın dibine geriledi! Konut ve taşıtta yeni ...
    Kaydet
YAZARLAR
  • Cem Küçük
    Cem Küçük Kimsenin Erdoğan sonrasına hazırlandığı yok
    Kaydet
  • Atilla Yayla
    Atilla Yayla Tavuk firmaları, “denetim kayyımı” ve piyasa ekonomisi
    Kaydet
  • İsa Karakaş
    İsa Karakaş "Kendi düşen ağlamaz": İnternete numara bırakırken bir kez daha düşünün!
    Kaydet
  • Ferhat  Ünlü
    Ferhat Ünlü Futbol-savaş denkleminde barış
    Kaydet
  • Meryem Aybike Sinan
    Meryem Aybike Sinan Türk dünyası şahlanıyor…
    Kaydet
Bize Haber Verin

Editör masasıyla bilgi ve materyal paylaşmak için tıklayın

GÖZDEN KAÇMASIN
  • Konya'da sanayi sitesinde meydan muharebesi: Tekme tokat kavga kamerada
    Konya'da sanayi sitesinde meydan muharebesi: Tekme tokat kavga kamerada
    Kaydet
  • Yağışlar rekor kırdı ama göl bir damla bile su tutmadı!
    Yağışlar rekor kırdı ama göl bir damla bile su tutmadı!
    Kaydet
  • Dünyayı bekleyen kriz! Petrolden daha değerli olacak
    Dünyayı bekleyen kriz! Petrolden daha değerli olacak
    Kaydet
  • Konut ve taşıtta yeni indirim…
    Konut ve taşıtta yeni indirim…
    Kaydet
  • Kısa sürede gündem oldu! Dünya Kupası'na damga vuran Türk'ün kim olduğu ortaya çıktı
    Kısa sürede gündem oldu! Dünya Kupası'na damga vuran Türk'ün kim olduğu ortaya çıktı
    Kaydet
ÖNE ÇIKANLAR
UNESCO Dünya Mirası Listesi'ndeydi! Hevsel Bahçeleri'nde uyuşturucu ele geçirildi
Hevsel Bahçeleri'nde uyuşturucu ele geçirildi
Kaydet
Dev vinç gemisi İstanbul Boğazı'na giriş yaptı!
Dev vinç gemisi İstanbul Boğazı'na giriş yaptı!
Kaydet
ABD’de hastanede silahlı saldırı! 1 ölü, 1 yaralı
ABD’de hastanede silahlı saldırı! 1 ölü, 1 yaralı
Kaydet
SONRAKİ HABER
Türkiye Gazetesi
Google Haberler E-GAZETE ABONE OL GİRİŞ
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • T-Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Sağlık
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Foto Haber
  • Video Galeri
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Danışma Telefonları
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok NSosyal
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Let me Know
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
© 2025 İhlas Medya Grubu. Tüm Hakları Saklıdır
Son Dakika Site Haritası RSS KVKK Aydınlatma Metni Gizlilik Politikası Çerez Politikası